Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2021, 13:42
Čas čítania 1:12
Lukáš Čelka

Starostov obcí prešla trpezlivosť, kladú odpor voči skríningovému testovaniu. Matovič sa im vyhráža kriminálom

NEWS
Uložiť Uložené

Starostovia tvrdia, že keď vláda od ľudí chce, aby mali test prakticky permanentne, nejde o jednorazovú akciu, ale o dlhodobú požiadavku.

Samosprávy od začiatku pandémie výrazne pomáhali vláde s organizáciou viacerých kôl plošných testovaní. Aj ich však už prešla trpezlivosť a postavili sa na odpor, informoval o tom portál Denník N. Starostovia tvrdia, že keď vláda od ľudí chce, aby mali test prakticky permanentne, nejde o jednorazovú akciu, ale o dlhodobú požiadavku. S tým vláde obce pomôcť nevedia.

Odporúčané
Minister dopravy Doležal: Viem si predstaviť „empty heaven“ nad Slovenskom Minister dopravy Doležal: Viem si predstaviť „empty heaven“ nad Slovenskom 10. februára 2021, 9:25

Starostovia hovoria, že v rámci príprav na testovanie si nestíhali plniť ani svoju bežnú agendu. 

„V mestách a obciach rastie nervozita, nedôvera a aj vyčerpanosť. Práve preto treba pochopiť, kde pramenia postoje starostov a primátorov. Veď od jesene ťahajú testovanie ako kone. Pritom majú na pleciach viac ako 4000 iných kompetencií. Menej času venujú rozvoju obcí a miest, investíciám a ďalším úlohám a skôr ako zákony sledujú tlačové besedy a statusy politikov na sociálnych sieťach. Je to nedôstojné,“  vyjadrilo sa Združenie miest a obcí Slovenska.

Miesto testovania vitamíny

Na odpor voči plošnému testovaniu sa postavil aj starosta obce Dvory nad Žitavou. Financie, ktoré obec vynakladala na podľa jeho slov zbytočné testovanie, sa rozhodli investovať do nákupu vitamínov a FFP2 respirátorov. „Od dnešného dňa začíname s distribúciou po obci pre všetkých našich seniorov," informoval Becík včera na svojom Facebooku.

Sám tvrdí, že kvôli rozhodnutiu ignorovať plošné testovanie, ho začalo podporovať mnoho ľudí, a že aj veľa kolegov zo Slovenska s ním zdieľa rovnaký názor. „Napokon, nie som v tom sám. O nezmyselnosti rozhodnutí vlády a kritike nekoncepčných chaotických opatrení otvorene hovoria aj moji kolegovia – primátori a starostovia obcí na celom Slovensku," dodal Becík.

Matovič sa vyhrážal neposlušným starostom kriminálom

Premiér sa cez víkend vyjadril, že nerozumie, ako sa niektorí starostovia a predstavitelia samospráv postavili k plošnému skríningu. Na margo starostu Dvorov nad Žitavou Branislava Becíka, ktorý sa nedávno vyjadril, že vláde vypovedá poslušnosť, skonštatoval, že by si mal prečítať zákon o krízovom riadení štátu. „Pán starosta môže riskovať kriminál, poznamenal Matovič so slovami, či sa za správaním Becíka neskrývajú politické ambície. 

Odporúčané
Igor Matovič: Starostovi hrozí kriminál, keď chce kvôli plošnému testovaniu vypovedať poslušnosť vláde Igor Matovič: Starostovi hrozí kriminál, keď chce kvôli plošnému testovaniu vypovedať poslušnosť vláde 7. februára 2021, 12:22
Domov
Zdieľať
Diskusia