Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. apríla 2024, 19:18
Čas čítania 1:04
Radka Klučárová

Nový vzhľad školy v Ružomberku je terčom kritiky. Kedysi to bola pýcha mesta, teraz ohavná budova, sťažujú sa obyvatelia

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Z pýchy Ružomberka po rekonštrukcii možno nič nezostane. Kraj má veľké plány, architekti sú zdesení.

Budovu kedysi známej Strednej priemyselnej školy v Ružomberku plánuje Žilinská župa zrekonštruovať. Jej vynovená podoba však zničí rukopis architektov Milana Škorupu a Vladimíra Cibulku a zničí jej estetiku, píše yim.ba. Zvláštny farebný dizajn čelí kritike obyvateľov, tí hovoria o barbarstve, po rekonštrukcii sa vraj zo školy stane ohavná budova.

Cieľom rekonštrukcie je okrem iného aj znižovanie energetickej náročnosti prevádzky budovy. Avšak impulzom prerábky bola racionalizácia siete škôl Žilinského samosprávneho kraja.

„Vzhľadom na nenaplnenosť kapacít školských areálov na Ul. Scota Viatora (Spojená škola, ŠUP a OA) je zámer sústrediť všetky stredné odborné školy v meste, teda aj SOŠ polytechnickú v tejto jednej lokalite. Investície budú smerovať do rekonštrukcie spojených budov, do vybudovania školských dielní pre SOŠ polytechnickú, vybudovania ateliérov pre ŠUP, úprav telocviční atď. Začiatok je naplánovaný v školskom roku 2024/25,“ povedala Eva Lacová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja. 

Budovu kedysi známej Strednej priemyselnej školy v Ružomberku Žilinská župa plánuje zrekonštruovať. Jej vynovená podoba však zničí rukopis architektov Milana Škorupu a Vladimíra Cibulku a zničí jej estetiku, píše yim.ba.Miestni aj architekti sa obávajú o osud budovy. Stavba je totiž považovaná za jedno z najvýznamnejších architektonických diel v regióne vybudované v období po druhej svetovej vojne. Budovu zdobí desať pieskovcových sochárskych reliéfov od autorov Jána Kulicha a Jána Hučka.„Vzhľadom na nenaplnenosť kapacít školských areálov na Ul. Scota Viatora (Spojená škola, ŠUP a OA) je zámer sústrediť všetky stredné odborné školy v meste, teda aj SOŠ polytechnickú v tejto jednej lokalite,“ povedala Eva Lacová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja. Cieľom rekonštrukcie je okrem iného aj znižovanie energetickej náročnosti prevádzky budovy. Avšak impulzom prerábky bola racionalizácia siete škôl Žilinského samosprávneho kraja.
Zobraziť galériu
(4)

Miestni aj architekti sa obávajú o osud budovy. Stavba je totiž považovaná za jedno z najvýznamnejších architektonických diel v regióne vybudované v období po druhej svetovej vojne. Budovu zdobí desať pieskovcových sochárskych reliéfov od autorov Jána Kulicha a Jána Hučka.

Miestni aj architekti sa obávajú o osud budovy. Stavba je totiž považovaná za jedno z najvýznamnejších architektonických diel v regióne vybudované v období po druhej svetovej vojne.
Miestni aj architekti sa obávajú o osud budovy. Stavba je totiž považovaná za jedno z najvýznamnejších architektonických diel v regióne vybudované v období po druhej svetovej vojne. Zdroj: Ružomberský okrášľovací spolok

Nad vstupom je umiestnená farebná vitráž od J. Dúbravca mladšieho, F. Kráľa a V. Stašíka. „Systém verejného obstarávania na základe najnižšej ceny veľmi často vygeneruje veľmi bizarné ‚architektonické‘ návrhy. Žilinský samosprávny kraj by mal mať poradný tím architektov, aby nedochádzalo k verejnému pohoršeniu ako v tomto prípade. Samozrejme, dúfame, že sa nájde dostatok príčetných ľudí, ktorí iniciujú tento projekt výrazne upraviť, napr. Cech architektov Ružomberok,“ uviedol Ružomberský okrášľovací spolok.

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

ŽSK sľubuje, že návrh nepredstavuje konečnú podobu stavby a o rekonštrukcii je kraj ochotný rokovať s architektmi, mestom aj s Cechom architektov Ružomberka.

škola, Ružomberok
Zdroj: Ružomberský okrášľovací spolok
Domov
Zdieľať
Diskusia