Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. februára 2021, 15:45
Čas čítania 2:04
Dominik Vetrák

Recenzia: Promising Young Woman

FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 PROMISING YOUNG WOMAN
Uložiť Uložené

Promising Young Woman rozvíril filmové vody.

Promising Young Woman získalo 4 nominácie na Zlaté glóbusy, a to celkom zaslúžene. Dej snímky hovorí o dospelej a atraktívnej žene Cassandre (Carey Mulligan), ktorá svoj vzhľad využíva na zlákanie chlapov. Nejde však o obyčajných mužov. Vyberá si len tých, ktorí sexuálne obťažovali či priamo znásilňovali ženy. Chce sa im tak pomstiť v mene všetkých bezbranných žien, ktoré v živote zažili niečo podobné. 

Nejde o žiadnu súdnu drámu. Po traileri sme si mysleli, že Cassandra sexuálnych deviantov vraždí, mučí a spôsobuje im bolesť. Pravda je však taká, že ich len nepríjemne postraší a donúti priznať sa, akí sú nechutní zvrhlíci. Úvod tak síce je napínavý, ale ak sa tešíš na thrillerový krvák, budeš sklamaný.

Odporúčané
Do kín sa vracajú blockbustery a oscarové drámy. Toto je 10 najočakávanejších filmov vo februári a marci Do kín sa vracajú blockbustery a oscarové drámy. Toto je 10 najočakávanejších filmov vo februári a marci 3. februára 2021, 15:30

Snímka, našťastie, exceluje v tom, čo robí. Ukazuje dospelú ženu, ktorá sa nikdy nevyrovnala s tým, že jej najlepšiu kamarátku v škole znásilnila partia chlapcov. Nina bola natoľko opitá, že nevedela ani o svete. Aj napriek tomu ju však chlapec menom Al Monroe zneužil, zatiaľ čo ho v tom jeho kamoši povzbudzovali. 

Nina to ohlásila, no zo strany školy sa dočkala len ignorácie. Utrpela kvôli tomu výrazné psychické problémy a nakoniec musela z medicínskej vysokej školy odísť. Odišla aj Cassandra, aby sa o ňu mohla starať. Film začína pár rokov po tom, kedy Cassie žije u svojich rodičov a pracuje v miestnej kaviarni. Každý víkend sa v baroch tvári, že je opitá a čaká, kedy sa o ňu príde „postarať“ nejaký nadržaný muž, ktorý chce zneužiť jej opitý stav. 

Všetko sa mení v momente, kedy sa Cassie stretáva s bývalým spolužiakom Ryanom. Ten sa jej dostane pod kožu a začne s ním randiť. Vzťah sa však nezlučuje s jej víkendovým životom a životnou náplňou v trestaní úchylákov. Rozhodne sa s tým skoncovať a konečne spoznáva šťastie, kým ju minulosť znova nedobehne.

Promising Young Woman
Zdroj: Focus Features

Promising Young Woman je v prvej hodine a pol veľmi slušnou drámou a chvíľami aj romantickým filmom. Užiješ si sympatické postavy, autentické správanie ľudí trpiacich psychickými problémami a sem-tam sa aj pousmeješ. Carrey Mulligan je ako Cassie očarujúca, zvodná a v divákovi dokáže prebudiť množstvo sympatií. Keby sa film skončil na romantickej nôte, šlo by o slušnú, priemernú jednohubku. 

Odporúčané
RECENZIA: Spider-Man: No Way Home RECENZIA: Spider-Man: No Way Home 14. januára 2022, 18:00

Lenže nasleduje finálna polhodina, ktorá vyráža dych. Ak ju nechceme vyspoilovať, nič ti o nej nesmieme prezradiť.  Vedz, že ťa čaká slušná thrillerová dávka, vynikajúco natočené scény a množstvo napätia.  Zmení sa tón snímky, atmosféra, nastanú prekvapivé zvraty a vydarený koniec, ktorý sme vôbec nepredvídali. Už dlho sa nám pri novinkách nestalo, že nás takto zaskočili.

Promising Young Woman
Zdroj: Focus Features

Promising Young Woman je skvelou drámou s thrillerovou náplňou, ktorá si od nás odnáša hodnotenie osem bodov z desiatich. Rozpráva o dôležitej téme opierajúcej sa o základy Me Too kampane. Kašle však na nejaké súdny dohry. Cassie chce násilníkom spôsobiť bolesť, strach a kompenzuje si tak svoje vlastné utrpenie.

Po toľkých rokoch to už vlastne robí pre seba a nie pre Ninu. Nedokáže sa od minulosti odpútať a radšej zvolí deštruktívnu cestu. Ak si chceš pozrieť niečo, čo ťa dokáže prekvapiť, určite tomuto filmu daj šancu. Snímke by sa hodil šikovnejší režisér, ktorý by z podareného scenára dokázal dostať viac. Niektoré scény boli príliš zdĺhavé a nie dostatočne úderné.

Domov
Zdieľať
Diskusia