Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2021, 12:19
Čas čítania 1:21
Viktor Kniš

Mazurek, Uhrík aj Ďurica odchádzajú z ĽSNS po konflikte s Marianom Kotlebom

POLITIKA
Uložiť Uložené

Konflikt s predsedom strany ĽSNS má vyvrcholenie.

Milan Uhrík, Milan Mazurek, Ondrej Ďurica či Miroslav Suja odchádzajú z ĽSNS po konflikte s Marianom Kotlebom. „Po prijatí nových stanov členovia strany už definitívne stratili možnosť akokoľvek zasahovať a podieľať sa na rozhodovaní o podstatných otázkach,“ tvrdia podľa Denníka N.

Odporúčané
Milan Mazurek tvrdí, že sa mu po odchode z predsedníctva ĽSNS zrútil svet. Kotleba mu zrušil aj e-mail Milan Mazurek tvrdí, že sa mu po odchode z predsedníctva ĽSNS zrútil svet. Kotleba mu zrušil aj e-mail 26. januára 2021, 12:05

Kotleba zmenil stanovy strany

Extrémistická opozičná strana ĽSNS pred niekoľkými týždňami zmenila stanovy v prospech predsedu Mariana Kotlebu vďaka voľbe delegátov. V reakcii na tieto zmeny oznámili v utorok vo večerných hodinách odchod z predsedníctva dvaja populárni členovia – odsúdený extrémistický poslanec Milan Mazurek a europoslanec Milan Uhrík.

Zmena stanov by mala Kotlebovi zaručiť neobmedzené šéfovanie v strane aj v prípade, keby ho zobral Najvyšší súd do väzenia. 

 
„Začiatkom tohto mesiaca delegáti snemu strany odhlasovali zmenu stanov, ktorá mení spôsob fungovania predsedníctva, jeho štruktúru a dáva predsedovi strany prakticky všetky kompetencie. Z praktického hľadiska tak predsedníctvo stratilo význam a stalo sa len čisto pro forma orgánom,“ napísal Mazurek s tým, že sa o obsahu zmien stanov dozvedel náhodou. 

Prekáža mu, že s ním nikto zmeny nekonzultoval a nedostal možnosť vyjadriť sa. „Nedokážem si nijako vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali...,“ uvádza Mazurek, ktorý aj naďalej zostáva radovým členom ĽSNS. 

 
K dvojici sa pridáva aj súčasný hovorca strany a neonacistický spevák Ondrej Ďurica. Ten z predsedníctva odchádza na základe rozhodnutí svojich dvoch kolegov.

Keďže obaja takto významní funkcionári končia v predsedníctve strany, nevidím ani ja zmysel byť naďalej jeho súčasťou. Práve oni totiž boli vo vedení strany významným prínosom, prinášali mnohé nápady, ale aj konštruktívnu kritiku,“ napísal Ďurica. 

Marian Kotleba.
Marian Kotleba. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kotleba: Nikoho v strane nedržím nasilu, kľudne môžu ísť

Rebelujúcim členom odkázal líder Marian Kotbela odsúdený za extrémizmus na prvom stupni, že ich výhrady berie na vedomie, ale nevidí dôvod posielať si odkazy prostredníctvom sociálnych sietí a médií.

„Kto chce ísť svojou vlastnou cestou, kľudne môže ísť, nikoho nebudem držať nasilu,“ odkázal nespokojným poslancom Kotleba. Vraj sa teraz nechce sústrediť na vnútorné rozbroje v strane, keď Slovensku vládne Igor Matovič.

Kotleba svoje vyjadrenie nahral na video, v ktorom nevystupuje sám. Spoločnosť mu robia poslanci Rastislav Schlosár a Martin Beluský, pričom obaja údajné netransparentné zmeny stanov odmietli.

Domov
Zdieľať
Diskusia