Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
14. januára 2021, 19:00
Čas čítania 6:11
Viktor Kniš

Sledovanie novinárky Tódovej: História sa opakuje, gaunerom s politickým krytím ide o všetko, tvrdí Vagovič

NEWS ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Po sledovaní novinárov v roku 2017 prišla vražda Jána Kuciaka. Vtedy si ho objednal Marian Kočner a finančne sa na ňom mal podieľať aj Norbert Bödör.

Novinárka Monika Tódová tvrdí, že ju vo Vysokých Tatrách sledovalo auto, ktoré patrí rodine s väzbami na človeka zo Smeru. Ten má vraj blízko k Robertovi Kaliňákovi, píše Denník N. Pohyb a aktivity investigatívnej reportérky monitorovali dve motorové vozidlá, jedno s poznávacou značkou z Bardejova, druhé z hlavného mesta.

Odporúčané
Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) 2. novembra 2020, 15:02

„Pred chatou, v ktorej bývala na začiatku januára s rodinou, najmenej dva dni stálo SUV s bardejovskou značkou, v ktorom sedel neznámy muž. V zaparkovanom aute strávil každý deň zhruba osem hodín a vyhotovoval si fotografie,“ informoval Denník N. Zverejnil tiež fotografiu jedného zo sledovačov.

V prípade sledovania Tódovej polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu nebezpečného sledovania.

Monika Tódová
Zdroj: TASR/Martin Baumann
V tomto článku si prečítaš:
  • Komu patrí jedno z áut, ktoré sledovalo Moniku Tódovú vo Vysokých Tatrách
  • Ako reagoval na podozrenia Robert Kaliňák
  • Ako vníma aktuálnu vyhrotenú situáciu Marek Vagovič z portálu Aktuality.sk, ktorého spoločne s Kuciakom a Tódovou sledovalo v roku 2017 Kočnerove komando
  • Prečo by sme informácie o sledovaní nemali brať na ľahkú váhu
  • Či môže ísť podľa skúseného investigatívneho novinára o koordinovanú činnosť

Naďalej nie je jasné, kto zabezpečil sledovanie. Smeráci to vylučujú

Auto s bardejovskou ŠPZ patrí podnikateľke Márii Macečkovej, ktorá vylučuje, že by bolo použité na sledovanie. Potvrdila, že na fotografii zverejnenej Denníkom N je jej rodinný príslušník, ale vylučuje, že by kohokoľvek sledoval.

Podnikateľka Macečková v minulosti výhodne kúpila zbrojársku firmu od bývalého vedúceho úradu ministerstva obrany Miroslava Sima. 

Ide o vraj o kamaráta bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý označil v reakcii pre Denník N za absurdné, že by on alebo Sim dali sledovať Moniku Tódovú. Robert Fico tvrdí, že netuší, kto je Miroslav Sim, aj keď bol vysokopostaveným úradníkom za jeho prvej vlády. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Predseda Smeru Robert Fico pred zverejnením textu o sledovaní Moniky Tódovej zaslal redakcii list, z ktorého vyplýva, že disponuje aj informáciami o pohybe novinárky z konca decembra 2020, keď sa stretla so sudkyňou Špecializovaného trestného súdu. Na tlačovej konferencii povedal, že informácie nemá zo sledovania, len mala novinárka „smolu“.

„Dve veľké kamarátky sa v pondelok 21. decembra 2020 vybrali spoločne na PCR test. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby nešlo o kamarátky na život a na smrť – novinárku Moniku Tódovú z Denníka N a sudkyňu Špecializovaného trestného súdu Pamelu Záleskú,“ uvádza Robert Fico v úvode listu.

Marek Vagovič: História sa opakuje, keďže mnohým gaunerom s politickým krytím už ide naozaj o všetko

Obeťou sledovania sa stal v minulosti aj šéf investigatívneho tímu portálu Aktuality.sk Marek Vagovič. Pokyn na monitorovanie jeho pohybu dal Marian Kočner, finančne sa na tom podľa Petra Tótha, ktorý toto komando riadil, podieľal aj Norbert Bödör. 

Marek Vagovič upozorňuje, že v roku 2017 sledovanie novinárov predchádzalo brutálnej vražde jedného z jeho kolegov. „História sa opakuje, keďže mnohým gaunerom s politickým krytím už ide naozaj o všetko. V hre sú nielen veľké peniaze, ale aj strata ich vplyvu a beztrestnosti,“ upozorňuje Vagovič. 

„Je nehorázne, že tri roky po vražde Jána a Martiny si niekto znovu dovolí sledovať investigatívnych novinárov. V tom lepšom prípade ide „len“ o zastrašovanie a kočnerovské „zbieranie špiny“. V tom horšom o monitorovanie ich pohybu, zvyklostí a denného režimu, ktoré viedlo v minulosti k brutálnej poprave vo Veľkej Mači. Podobnosť je aj v tom, že sledovanie Moniky Tódovej súvisí s jej prácou, keďže sa dlhodobo venuje prepojeniu politiky a organizovaného zločinu,“ povedal šéf investigatívcov na portáli Aktuality.sk.  

Odporúčané
„Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico 4. októbra 2023, 16:00

Vagovič pripomína aj nedávne video, ktoré Robert Fico natočil z Dominikánskej republiky. Po publikácii obaja novinári dostali od priaznivcov šéfa Smeru desiatky nenávistných až výhražných správ.

 „Menovite spomína Moniku aj mňa – ako hyeny, ktoré sú vraj spoluzodpovedné za samovraždu Milana Lučanského. Podľa Fica by sme mali pykať za „šírenie nenávisti a zlosti“. Nevedno, čo tým myslel, keďže odkrývanie korupcie na najvyšších miestach a spolupráce politikov a mafiou je naša práca. Výsledkom jeho štvavého vystúpenia sú však desiatky agresívnych a vulgárnych správ, v ktorých nám ich autori želajú rakovinu a smrť. Niektorí sa vyhrážajú aj bitkou či dokonca fyzickou likvidáciou,“ upozorňuje Marek Vagovič. Jednu takú správu zverejnil na svojej sociálnej sieti. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Vagovič (@marekvagovic)

Fico: Pôsobí tu organizovaná justično-mediálna skupina, ktorá sa stavia nad zákon

Podľa Fica je podozrivé, že sa Monika Tódová, ktorá sa v článkoch venuje okolnostiam smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, stretla so sudkyňou, ktorá rozhodla o jeho vzatí do väzby. 

Pamela Záleská je sudkyňou Špecializovaného trestného súdu, ktorá koncom minulého roka rozhodla o vzatí do väzby v prípade obvinených Dušana Kováčika, Milana Lučanského aj Jaroslava Haščáka. V prípade bývalého špeciálneho prokurátora potvrdil dôvodnosť väzby aj Najvyšší súd.

Odporúčané
Pýtame sa dôchodcov z Trnavy, koho budú voliť a čo hovoria na to, že u seniorov dominuje Smer Pýtame sa dôchodcov z Trnavy, koho budú voliť a čo hovoria na to, že u seniorov dominuje Smer 26. septembra 2023, 19:45

Oligarchu Haščáka Najvyšší súd prepustil a o Lučanskom rozhodnúť nestihol, pretože spáchal vo väzbe samovraždu. „Nebohý generál bol pre Tódovú vhodný terč,“ píše Fico liste a naznačuje, že prokurátori a sudcovia rozhodujú o obvinených blízkych ľudí Smeru na základe tlaku médií. „Neveril som, ale dnes som o tom presvedčený, že na Slovensku pôsobí organizovaná justično-mediálna skupina, ktorá sa stavia nad zákon a ktorá chce riadiť tento štát vytláčaním a trestnoprávnym znevažovaním politických oponentov,“ dodáva šéf Smeru. 

V závere listu tvrdí, že Norbert Bödör obvinený ako hlava údajnej organizovanej zločineckej skupiny je „politickým väzňom“. A spolu s ním aj Dušan Kováčik alebo Kajetán Kičura.

„Čo sa týka Bödöra, jeho prirovnanie k politickým väzňom je hrubou urážkou a výsmechom do tváre skutočným politickým väzňom, korí strávili za komunizmu dlhé roky v najťažších žalároch za vymyslené trestné činy. Ale neprekvapuje ma to, keďže súdruh Fico si nevšimol November 1989. Už len čakám, kedy poďakuje Bödörovi za dobre odvedenú prácu,“ komentuje šéf investigatívneho tímu portálu Aktuality.sk.

„Ficov list vnímam ako varovne zdvihnutý prst: vieme, kam chodíte a s kým sa stretávate. Keď nám nedáte pokoj, pôjdeme vám po krku. Je desivé, že tri roky po vražde sa tu začína mafia znovu rozťahovať ako za tretej Ficovej vlády,“ dodáva Marek Vagovič. 

Novinárov sledovali aj v roku 2017, následne zavraždili Jána Kuciaka. Treba byť znovu obozretný, tvrdí Marek Vagovič

Bývalý policajný funkcionár Pavol Vorobjov v minulosti vypovedal, že na príkaz Tibora Gašpara mal doručiť lustrácie novinárov vrátane Jána Kuciaka. Neskôr výpoveď zmenil, napriek tomu je naďalej z nezákonného lustrovania obvinený. Pavol Vorobjov mal patriť do údajnej organizovanej zločineckej skupiny na čele s Norbertom Bödörom.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov v rodnom meste Roberta Fica, koho budú voliť. Odpovede nás prekvapili Pýtali sme sa Slovákov v rodnom meste Roberta Fica, koho budú voliť. Odpovede nás prekvapili 22. septembra 2023, 15:00

Jána Kuciaka vo februári 2018 zavraždili spoločne s priateľkou Martinou Kušnírovou, niekoľko mesiacov predtým komando Petra Tótha monitorovalo pohyb novinára Z Veľkej Mače do práce na Prievozskej ulici v Bratislave a späť.

Fotografie zo sledovania Kuciaka odvysielala talianska televízia Rai 1.

Kuciak
Zdroj: Rai 1

Okrem Jána Kuciaka boli v rámci rovnakej synchornizovanej akcie na príkaz Mariana Kočnera sledovaní aj ďalší novinári vrátane Moniky Tódovej z Denníka N.

Tódovú sledovali v tom čase doma, v práci, pri presúvaní sa z miesta na miesto aj pri odprevádzaní detí do školy. Každý jej pohyb zaznamenávali a podľa slov Petra Tótha ako šéfa sledovacieho komanda následne informácie odovzdávali priamo Kočnerovi. Ten na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy Kuciaka vyhlásil, že materiál zo sledovania používal na pranierovanie novinárov v svojej internetovej relácii. 

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

Podľa Mareka Vagoviča treba byť po viac ako troch rokoch opäť obozretný. Už niekoľko týždňov pozoruje vyhrocovanie nálad v spoločnosti, ktoré kulminovali po samovražde Milana Lučanského.

„Zatiaľ sa to prejavuje najmä na sociálnych sieťach, ktoré hecujú konšpirátori, padlí oligarchovia a skrachovaní pseudoanalytici. Nie je vylúčené, že aj dnes ide o koordinovanú činnosť, ktorú môžu financovať biele goliere organizovaného zločinu. Aj preto by sme mali byť znovu obozretní, lebo nikdy neviete, čo komu skrsne v hlave. Podobne ako po vražde Jána a Martiny si začínam viac všímať svoje bezprostredné okolie,“ odpovedá skúsený novinár na otázku, či sa dnes opäť obzerá cez rameno. 

Marek Vagovič si nedávno našiel za stieračom auta nenávistný odkaz. „Na bielom papieri bol zároveň skopírovaný článok Petra Tótha, v ktorom ma tento Kočnerov pobočník označil za podliaka. Podal som trestné oznámenie, prípadom sa zaoberá polícia,“ uzatvára Marek Vagovič. 

Marek Vagovič
Zdroj: Mikuláš Bado/REFRESHER

Ján Kuciak s trestným oznámením nepochodil

Marian Kočner sa v septembri 2017 Jánovi Kuciakovi vyhrážal. Novinár ho vtedy oslovil s otázkou, či zbavovanie sa majetku súvisí s jeho rozsiahlym policajným preverovaním. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ reagoval Marian Kočner v telefóne. 

Kuciak podal trestné oznámenie za vyhrážanie, vyšetrovateľ ho uzavrel s tým, že Kočner vyhrážkami v telefonáte Kuciakovi nespáchal ani priestupok.

V tom čase sa minister vnútra Robert Kaliňák Kočnera zastal, naopak, portálu Aktuality poslal ofenzívny odkaz: „Mám z toho vyjadrenia pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. Hľadanie špiny je to, čo robíte vy,“ povedal minister podľa Denníka N. 

Marek Vagovič si myslí, že v tomto prípade je na mieste, aby polícia prešetrila okolnosti prípadu a zabezpečila adekvátnu formu ochrany.

 „Verím, že štátne orgány to nepodcenia ako v prípade Jána Kuciaka – a po vyhodnotení všetkých rizík zabezpečia Pamele Záleskej aj Monike Tódovej ochranu. Obe ležia v žalúdku aj Pente, takže by ma neprekvapilo, keby s nimi Fico koordinoval svoje kroky,“ odpovedal skúsený novinár na otázku, či môže mať vzhľadom na okolnosti záujem aj Jaroslav Haščák. Aj Marek Vagovič mal po vražde Kuciaka istý čas osobnú ochranku. 

Odporúčané
„Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť 31. augusta 2023, 12:00

„Napokon, podľa spisu Gorila si hrkútal s Haščákom v konšpiračnom byte tejto finančnej skupiny. Bavili sa aj o financovaní Smeru alebo o tom, že Paška bude Haščákovi kedykoľvek k dispozícii, keď sa stane ministrom zdravotníctva. V minulosti sa Fico viackrát odvolával aj na Kočnerove fantazmagórie o „Lipšicovom stáde“, ktorými sa snažil tento právoplatne odsúdený mafián diskreditovať kritických novinárov. Všetci menovaní mali, respektíve majú spoločný záujem: život na slobode a návrat starých časov, kedy boli vďaka svojim sluhom v polícii, na prokuratúre a súdoch nedotknuteľní,“ dodáva Vagovič v odpovedi na otázku, ako vníma kombináciu okolností a mien, ktoré spomína v liste Robert Fico. 

Domov
Zdieľať
Diskusia