Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2021, 14:39
Čas čítania 3:39
Lukáš Čelka

Vedúca vakcinačného centra: Najväčší stres máme z toho, že nám na konci dňa nejaká vakcína zostane. Nevieme ju opäť zmraziť

Vedúca vakcinačného centra: Najväčší stres máme z toho, že nám na konci dňa nejaká vakcína zostane. Nevieme ju opäť zmraziť
Zdroj: Facebook / Fakultná nemocnica Trnava
ZDRAVIE TRNAVA
Uložiť Uložené

Vakcinácia zdravotníkov už beží v plnom prúde. Ako to vyzerá vo vakcinačnom centre nám prezradila prednostka infektológie Adriana Kršáková.

Prvá vlna očkovania na koronavírus sa na Slovensku začala ešte v decembri minulého roka.

To, ako to vyzerá priamo vo vakcinačnom centre nám prezradila prednostka infektológie z Trnavskej fakultnej nemocnice, Adriana Kršáková, ktorá je zároveň zodpovedná za vedenie vakcinačného centra. Podľa jej slov problémy s očkovaním zatiaľ pri zdravotníkoch neevidujú, obáva sa však, čo nastane pri vakcinácii laikov, ktorí nepoznajú dostatočne svoj zdravotný stav a nevedia upresniť na čo a čím sa liečia. Tvrdí, že práve to by v budúcnosti mohlo značne spomaliť proces vakcinácie.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako veľký záujem javia o očkovanie zdravotníci
  • Akého problému sa primárka obáva pri vakcinácii laikov
  • Ako sa skladujú vakcíny
  • Koľko pracovníkov je vo vakcinačnom centre
  • Ako bolo možné, že sa niekto dopísal do zoznamu na očkovanie
Odporúčané
Koľko ľudí už zaočkovali proti koronavírusu na Slovensku? Vakcína od Pfizeru nezačína účinkovať okamžite po vpichnutí prvej dávky Koľko ľudí už zaočkovali proti koronavírusu na Slovensku? Vakcína od Pfizeru nezačína účinkovať okamžite po vpichnutí prvej dávky 11. januára 2021, 11:32

Ako funguje proces vakcinácie v realite? 

Úvodné dni, keď sa vakcinovali naši vlastní zamestnanci, prípadne zdravotníci z okolitých zdravotníckych zariadení, bol proces urýchlený vopred vypísanými tlačivami, ktoré obdržali mailom. Zatiaľ sme nemali spustený registračný systém. Od dnes už začíname pracovať podľa registračného systému.

Zdravotnícki pracovníci majú enormný záujem o očkovanie, pretože vedia a vidia dennodenne, čo ochorenia so sebou prináša.

Problém pri očkovaní zdravotníkov neevidujeme žiadny, ten však môže nastať pri vakcinácií laikov, ktorí nepoznajú dostatočne svoj zdravotný stav, nevedia upresniť na čo a čím sa liečia.  Toto by mohlo značne spomaliť proces vakcinácie, preto sa budú hľadať riešenia na ich optimalizáciu. 

Ako prebieha celý proces od registrácie zdravotníka, ktorý má záujem o vakcináciu až po samotné očkovanie ? 

Na adrese korona.gov.sk  je možnosť požiadať o očkovanie,  zaregistrovať sa, vypísať potrebné údaje, vybrať si vakcinačné miesto a preferovaný dátum vakcinácie. Následne  záujemcovia obdržia sms s konkrétnymi údajmi a časom. 

Primárka z vakcinačného centra: Zdravotníci majú enormný záujem o očkovanie, pretože dennodenne vidia, čo koronavírus prináša
Zdroj: Flickr.com / @NIAID

Ako dlho sa čaká na objednanie, povedať neviem, nakoľko nemáme od korona.gov spätnú väzbu v tomto smere. Naše pracovisko funguje podľa portálu len od dnes.

Majú zdravotníci záujem o očkovanie? 

Zdravotnícki pracovníci majú enormný záujem o očkovanie, pretože vedia a vidia dennodenne, čo ochorenia so sebou prináša. Tiež  rodinní príslušníci zamestnancov majú kladný postoj k vakcinácií, avšak nemôžu byť teraz očkovaní.

Zatiaľ sme nemuseli vyhodiť žiadnu dávku, ale musím priznať, že toto je pre nás najväčší stres na konci dňa, keďže chceme všetko adekvátne využiť.

Neviem, aký je záujem zo strany verejnosti, ale podľa vyjadrení na sociálnych sieťach sa zdá byť dostatočný. 

Dali ste sa zaočkovať aj Vy?

Ja ešte nie, lebo som iba nedávno prekonala koronavírus, ale mám v pláne sa v budúcnosti zaočkovať. 

Koľko zdravotníkov je prítomných vo vakcinačnom centre?

K dispozícií sú štyria lekári, zdravotné sestry a administratívni pracovníci. Nápomocní sú však aj vojaci a na konci pracovnej doby aj IT pracovník. Spolu máme pätnásť zamestnancov. Veľmi dôležitý v tomto reťazci je aj farmaceut, ktorý pripravuje riedenie vakcín.

Na aké úkony je potrebných až pätnásť zamestnancov v jednom vakcinačnom centre? Tých pätnásť zamestnancov pracuje naraz, alebo sa striedajú na smeny?

Pracujú naraz za účelom urýchlenia celého procesu, a to od administrácie, zhodnotenia anamnestických údajov, kontroly zdravotného stavu, a teda aj procesu rozhodnutia, či môže byť vakcína  záujemcovi podaná. 

Zamestnanci samozrejme taktiež zabezpečujú aj samotné podávanie vakcíny a odsledovanie pacienta po jej aplikácií. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93481 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa skladujú vakcíny
  • Koľko pracovníkov je vo vakcinačnom centre
  • Ako bolo možné, že sa niekto dopísal do zoznamu na očkovanie
  • Koľko zdravotníkov stihnú zaočkovať v priebehu jedného dňa
  • Koľko ľudí sa očkuje naraz
Domov
Zdieľať
Diskusia