Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2021, 17:17
Čas čítania 1:36
Viktor Kniš

Žitného citujú len dezinfo weby a denník Pravda, zavádzal nielen o smrti Lučanského

NEWS
Uložiť Uložené

Bezpečnostný analytik síce v minulosti hýbal minimálne trochu verejnou mienkou, po vražde Kuciaka sa však stal prívržencom Roberta Fica a dnes mu dávajú priestor len šíritelia chaosu.

Krátko po smrti Milana Lučanského zverejnil jeho dlhoročný kamarát a bezpečnostný analytik Milan Žitný verziu príbehu, z ktorej má vplývať, že bývalý policajný prezident si na život nesiahol sám. Tvrdí to aj napriek tomu, že k tomu neexistujú žiadne ďalšie dôkazy, práve naopak, všetko vrátane kamerových záznamov dokazuje, že v čase incidentu nebol v blízkosti cely ani vnútri nikto prítomný.

Ministerstvo spravodlivosti už sprístupnilo časť dokumentov, zároveň prebieha vyšetrovanie a paralelne s ním sa o udalosť zaoberá špeciálna 17-členná komisia ministerstva spravodlivosti. 

Podali na neho trestné oznámenie

Na Milana Žitného už kvôli šíreniu dezinformácií podal trestné oznámenie Zbor väzenskej a justičnej stráže. Okrem neho aj na bývalého pokladníka Smeru Fedora Flašíka a bývalého šéfa väznice Vladimíra Mužíka. Všetci šíria verziu o napadnutí. 

Naviac, podľa analýzy Transparency International Slovensko je bezpečnosntý analytik Žitný dnes dôveryhodný už len pre dezinformačné portály a denník Pravda. Ten zverejnil tendenčný rozhovor so Žitným, v ktorom ho nechal bez konfrontácie vyrozprávať svoju verziu. Súčasťou článku je netradične aj videonahrávka.

Ako si všimol denník Postoj, za pár dní nazbierala 400-tisíc vypočutí. „Zbili ho tak… dokopali ho do tváre, do tela tak, že ho museli previesť do prešovskej nemocnice. Tam neboli schopní to riešiť, tak ho odviezli do Ružomberka,“ rozprával Žitný. Lekárske záznamy túto verziu popierajú. 

Odporúčané
Vysvetľujeme rozpory v dokumentoch o smrti Milana Lučanského: Nekompletný kamerový záznam a striedanie ciel Vysvetľujeme rozpory v dokumentoch o smrti Milana Lučanského: Nekompletný kamerový záznam a striedanie ciel 6. januára 2021, 11:18

Prívrženec Smeru

Z analýzy Transparency International vyplýva, že Milan Žitný dlhodobo prezentuje v médiách, ktoré mu to umožnia, názory spriaznené so stranou Smer. 

„Pri prezeraní Žitného názorov, ktorými roky ovplyvňoval verejnú mienku, zaujmú tri veci. Hoci tak vládu Roberta Fica ako aj prácu polície za jeho čias kritizoval, po Kuciakovej vražde bol skôr na ich strane. Vraždu videl ako cielený útok na vládu, bol proti odvolaniu Tibora Gašpara novým ministrom vnútra Druckerom, a prezidenta Kisku pri každom vyjadrení vinil z neférových útokov vládu Smeru, či rovno z nekompetentnosti. Otvorene spochybňoval, žeby Kočner mal niečo s vraždou (po roku názor zmenil),“ uvádza TIS.

Žitný bránil aj Roberta Kaliňáka pri kauze únosu Vietnamca cez Slovensko a tvrdil, že odstúpenie Tibora Gašpara nebude mať vplyv na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy. Gašpar je dnes obvinený z účasti v organizovanej zločineckej skupine N. Bödöra, mal byť jeho pravou rukou. 

„Dnes je okrem Pravdy Žitný najviac citovaný konšpirátorskými webstránkami. Hlavné správy, Zem a Vek a Extra plus ho minulý rok citovali takmer dvadsaťkrát, viac ako všetky štandardné médiá - mimo Pravdy - dokopy,“ uvádza TIS. 

Denník pravda je súčasťou 17-člennej komisie, ktorá má objasniť okolnosti smrti Lučanského. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková iniciatívne portál prizvala.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia