Po skončení ochutnávky pražiar kávy Jakub Jandík priznal, že také veľké rozdiely medzi vzorkami nečakal.
Dáš si „nesku“ alebo „turka“? Táto otázka v minulosti zrejme padla na každej rodinnej návšteve či oslave. Aj keď sa kávová kultúra z kaviarní postupne presúva aj do slovenských domácností, tradičnú instantnú kávu má doma pre každý prípad zrejme stále mnoho z nás.
Čo je vlastne instantná káva a ako vzniká?
V najnovšom gastroteste sme sa rozhodli zistiť, ktorá z populárnych instantných klasík zo slovenských supermarketov je najlepšia a najchutnejšia. Do našej Refresher kuchynky sme preto okrem kolegov pozvali aj skúseného pražiara Jakuba Jandíka z bratislavskej kaviarne a pražiarne Goriffee, aby do testu vniesol odborný pohľad.
Páči sa ti naša tvorba? Pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore dokážeme prinášať kvalitné články. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.
- Ktorá káva chutí ako z pokazených zŕn a čo to podľa odborníka mohlo spôsobiť.
- Ako obstála legendárna klasika, ktorú má doma každý.
- Aké poradie zostavil skúsený pražiar a ako kávy ohodnotil.
- Ktorú kávu by si v núdzi zaliali naši kolegovia.
- Chuť ktorej kávy by zachránilo mlieko a cukor.
- Ktorá káva pripomínala vôňu dedkovej kávy.
Podľa čoho sme vyberali vzorky?
Rozhodli sme sa vybrať päť najpopulárnejších instantných káv s označením „klasik“. Zamerali sme sa teda na tradičné verzie instantných káv, nie ochutené alebo špeciálne edície (napríklad espresso, gold, crema...). Podmienkou bolo, aby boli dostupné vo väčšine slovenských supermarketov a aby sme sa pri ich nákupe zmestili do rozpočtu 50 eur.
Ako sme testovali?
Do kuchynky sme pozvali kolegov a nášho hosťa a postupne sme pripravovali jednotlivé kávy podľa inštrukcií na obale. Každú vzorku sme označili poradovým číslom a zároveň aj nafotili.
Kávy sme testujúcim servírovali vždy v rovnakých šálkach, aby pri hodnotení neboli ovplyvnení vizuálnym rozdielom. Keďže išlo o slepý test, testujúci nevedeli, aké konkrétne značky kávy ochutnávajú – vedeli len, že ide o instantné kávy. Na neutralizáciu chutí medzi vzorkami mali pripravený džbán s vodou a poháre.

Testujúcich sme poprosili, aby sa s nami podelili o svoje hodnotenie. Dojmy z ochutnaných káv vyjadrili nielen číselne, ale aj slovne. Každú kávu ohodnotili na škále od 1 do 10, kde 1 predstavovalo najhorší a 10 najlepší výsledok. Okrem čísla nám priblížili aj svoje dojmy, postrehy a chuťové preferencie. V článku sa dozvieš priemerné bodové hodnotenie všetkých ôsmich hodnotiacich aj ich komentáre. V závere sme zostavili aj finálne poradie podľa odborníka.
5. Eduscho Instant Classic
Cena: 7,99 eura
Hodnotenie: 2,8/10

Na najhoršie piate miesto testujúci svojím hodnotením umiestnili instantnú kávu Eduscho Instant Classic. Udelili jej 2,8 boda z 10. „Táto káva vonia ako lepidlo a má nevýraznú chuť, ktorá však neurazí. Pripomína mi kávu od starkej, ale má taký aftertaste, po ktorom sa mi robí škaredá grimasa,“ hovorí kolega.
Viacerým sa káva zdala veľmi trpká a chuťovo nepríjemná. Romanovi pripomína kávu na vlakovej stanici. Terka si myslí, že by ju zvládla vypiť s troškou mlieka. „Káva bola veľmi horká, spálená a chýbala jej pena. Vôňa mi pripomínala zhasnutú sviečku. Horkosť bola naozaj výrazná, takže bolo ťažké cítiť akýkoľvek dozvuk. Instantnú kávu pijem väčšinou len v prípade, že nemám inú možnosť, ale táto by mi nechutila ani v takom prípade,“ okomentovala Sára.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ktorá káva chutí ako z pokazených zŕn a čo to podľa odborníka mohlo spôsobiť.
- Ako obstála legendárna klasika, ktorú má doma každý.
- Aké poradie zostavil skúsený pražiar a ako kávy ohodnotil.
- Ktorú kávu by si v núdzi zaliali naši kolegovia.
- Chuť ktorej kávy by zachránilo mlieko a cukor.
- Ktorá káva pripomínala vôňu dedkovej kávy.