Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2021, 11:18
Čas čítania 2:01
Viktor Kniš

Vysvetľujeme rozpory v dokumentoch o smrti Milana Lučanského: Nekompletný kamerový záznam a striedanie ciel

NEWS
Uložiť Uložené

V zverejnených dokumentoch k prípadu Lučanský sa nachádzajú aj informácie, ktoré šíritelia dezinformácií zneužívajú, aj keď majú jednoduché vysvetlenie.

Ministerstvo spravodlivosti publikovalo sériu dokumentov a zápisníc z vyšetrovania dvoch incidentov v súvislosti s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Pri prvom sa zranil, pri druhom prišiel o život. Dokumenty zachytávajú dianie z posledných týždňov v prešovskom ústave na výkon väzby a nemocniciach.

Podrobnejšie sme ich rozobrali v tomto článku. Verejnosť sa chytila aj dvoch nejasností, ktoré však majú jednoduché vysvetlenie.

Odporúčané
V cele mal v deň smrti poschodovú posteľ, telefonáty manželke odmietli. Zverejnili dokumenty o väzbe a samovražde Lučanského V cele mal v deň smrti poschodovú posteľ, telefonáty manželke odmietli. Zverejnili dokumenty o väzbe a samovražde Lučanského 5. januára 2021, 8:24

Prerušovaný kamerový záznam

„Pre úplnosť uvádzam, že kamerový záznam nie je plynulý, boli indentifikované 3 prerušenia záznamu v nočných hodinách v rozsahu cca 1 hod,“ píše Richard Sviežený, generálny riaditeľ sekcie trestného práva ministerstva spravodlivosti v zázname o vykonaní kontroly v trenčianskej nemocnice pre obvinených a odsúdených. Kontrolu robili 15. decembra. 

4-členná komisia, ktorú zriadilo ministerstvo spravodlivosti Márie Kolíkovej, mala za úlohu preveriť okolnosti zranenia Milana Lučanského, ktoré vyvolávalo pochybnosti verejnosti po operácii oka. Prečo však bol záznam na dlhšiu dobu prerušený?

Podľa hovorkyne Zboru väzenskej a justičnej stráže Moniky Kacvinskej kamera spolupracuje s pohybovým senzorom a zapne sa len pri pohybe osôb na obraze, resp. pri vyvolaní poplachu, informuje denník SME. Pre všetky kamery v tomto ústave platí, že keď sa pred nimi nič nehýbe, obraz nenahrávajú. Modernizácia systému prichádza do úvahy len v prípade pridelenia ďalších financií zo štátneho rozpočtu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia