Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2021, 18:38
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš

Ruší sa externá maturita, oznámil Gröhling. Starší žiaci sa do škôl vrátia najskôr o 3 týždne po pretestovaní

NEWS BRANISLAV GRÖHLING
Uložiť Uložené

Slovenské školstvo čaká aj v tomto roku niekoľko zmien.

Minister školstva cez Facebook oznámil niekoľko zmien a aktualít v súvislosti so vzdelávaním na Slovensku. Branislav Gröhling oznámil rozhodnutie zrušiť  externú časť maturitnej skúšky v školskom roku 2020/2021.

„Písomná forma internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční v termíne od 12. apríla 2021 (termín upresníme do 31. marca). Ústna forma internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční v termínoch od 17. mája 2021. V prípade potreby môže prebiehať 2 týždne,“ uviedol minister školstva s tým, že vyzýva školy, aby v obsahu maturitných otázok zohľadnili dištančné vzdelávanie a mieru, v akej prebrali v tomto čase učivo a začlenili ho do maturitnej skúšky v zúženom rozsahu.

Odporúčané
VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku? VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku? 1. januára 2021, 10:32

Čo sa týka klasifikácie, školy môžu hodnotenie predĺžiť až do konca marca 2021. „Aby sme sa vyhli „naháňaniu známok.“ Ak je to treba, do tohto termínu je možné žiaka hodnotiť, známku zapísať do prvého polroka a uzavrieť konečnú známku,“ dodal minister. 


Testovanie 5 sa ruší. Testovanie 9 sa uskutoční v termíne 9. a 10. júna s náhradnými termínmi 24. júna a 25. júna, uviedol minister školstva. 


Posledná zmena sa bude týkať prijímacích skúšok. „Klasické prijímacie skúšky sa budú konať v prvom termíne 3. mája (podľa potreby aj 4. mája) a v druhom termíne 10. mája (podľa potreby aj 11. mája) 2021. Talentové prijímacie skúšky sa budú v prvom termíne konať 5. mája (podľa potreby aj 6. a 7. mája) a v druhom termíne 12. mája (prípadne aj 13. a 14. mája) 2021,“ dodal Gröhling. 

Budúci týždeň sa deti do škôl nevrátia, od 11. januára sa opäť učia na diaľku. Od 18. januára sa môže vrátiť 1. až 4. ročník, od 25. aj starší žiaci. Pretestovanie bude cez víkend 22. až 24. januára.

školstvo
Zdroj: MŠ SR
Domov
Zdieľať
Diskusia