Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Trnavská univerzita
25. januára 2021, 10:31
Čas čítania 4:17
Sponzorovaný obsah

Barbara o štúdiu na vysokej škole: „Máme perfektných pedagógov, ktorí nás nielen mnoho naučia ale vieme sa s nimi aj zasmiať“

Barbara o štúdiu na vysokej škole: „Máme perfektných pedagógov, ktorí nás nielen mnoho naučia ale vieme sa s nimi aj zasmiať“
Zdroj: Trnavská univerzita
ZAUJÍMAVOSTI TRNAVA
Uložiť Uložené

Študenti Trnavskej univerzity nám prezradili, ako si vyberať vysokú školu a čo ich na štúdiu baví najviac.

Právo, psychológia alebo radšej pedagogika? A podarí sa mi s touto výškou uplatniť? Aj to sú možno otázky, ktoré ti víria v hlave. Stojíš pred rozhodnutím, na akú vysokú školu sa v blízkej budúcnosti vybrať a veľmi dobre vieme, že to nie je jednoduché. Oslovili sme preto niekoľko študentov a zisťovali sme, ako vyzerá študentský život na Trnavskej univerzite. Možno aj ich skúsenosti ti pomôžu s rozhodovaním. 

Animácia výtvarného umenia, právo, sociálna práca, psychológia či posunkový jazyk. To je len pár študijných odborov, ktoré môžeš v rámci piatich fakúlt Trnavskej univerzity študovať aj ty. Nájdeš tu bakalárske, magisterské a doktorandské študijné programy v oblasti filozofických, spoločenských a humanitných vied, pedagogiky, práva, zdravotníctva a teológie. Trnavská univerzita má bohatú históriu a bola založená už v roku 1635. Je víťazom Národnej ceny za kvalitu a od roku 2019 je oprávnená používať označenie „výskumná univerzita“.
Trnavská univerzita, univerzita, vysoká škola, slovenská škola, škola, výška
Zdroj: Trnavská univerzita

Ocenenia sú super, no prečo by ti odporučili štúdium na tejto univerzite jej študenti? „Pretože máme perfektných pedagógov, ktorí nás nielen mnoho naučia, ale vieme sa s nimi aj zasmiať alebo podebatovať o vážnych témach. Naša univerzita má síce bohatú históriu, no súčasné vedenie z nej robí moderne zmýšľajúcu univerzitu s perspektívou do budúcna najmä pre svojich absolventov,“ odpovedá Barbara Bartovičová, študentka práva. 

Premýšľaš nad vysokou školou? Trnavská univerzita ti ponúka na svojich piatich fakultách veľké množstvo odborov s rôznym zameraním. Klikaj na www.truni.sk/uchadzac a dozvieš sa viac o štúdiu na TRUNI, ale aj o študentskom živote, ktorý ťa tu čaká. 

Na čo sa pozerať pri výbere vysokej školy?

Kvalita vzdelania, ktoré môžeš na univerzite získať, by malo byť jedno z rozhodujúcich kritérií pri výbere vysokej školy. Barbara zohľadňovala aj to, či sú na škole prijímačky, čo bolo pre ňu dôkazom, že si dáva škola záležať na výbere svojich budúcich študentov. Ak si hľadáš školu, ktorá ti dá kvalitné vzdelanie s dôrazom na prax a uplatnenie, TRUNI nebude krok vedľa. 

Jedno z dôležitých kritérií pri výbere výšky by malo byť aj to, či ťa bude škola baviť a napĺňať, čo zdôrazňuje študentka psychológie Dominika Rausová. Svoje prvá dva roky štúdia psychológie na TRUNI vníma pozitívne aj vďaka svojim pedagógom.

Hneď pri škole nájdeš univerzitný parčík, v ktorom si môžeš užívať prestávky
Hneď pri škole nájdeš univerzitný parčík, v ktorom si môžeš užívať prestávky Zdroj: Trnavská univerzita

Štúdium nemusí byť len o nekonečných prednáškach

Vysoká škola nie je jednoduchá, no učenie dokážu do značnej miery zjednodušiť a urobiť zaujímavým správni pedagógovia. „TRUNI určite vyniká najmä svojím prístupom k študentom. Takmer všetci vyučujúci majú ku svojim študentom pozitívny priateľský prístup, a aj keď musia mať určitú mieru autority, vždy si ju vedia vydobyť prirodzeným spôsobom a nie násilne,“ vysvetľuje Barbara Bartovičová.

Aktuálny akademický rok je poznačený pandémiou
Aktuálny akademický rok je poznačený pandémiou Zdroj: Trnavská univerzita

Akonáhle máš docentov, profesorov a doktorov, ktorí ti počas hodín vysvetľujú učivo na príkladoch z praxe, nielenže ťa štúdium viac baví, ale si aj viac motivovaný. „Ich príbehy ukazujú, ako môžeme pomocou psychológie ľuďom pomáhať a zlepšiť ich psychické zdravie. Je to motivujúce predovšetkým v pohľade, že štúdium má naozaj zmysel,“ opisuje svoj pohľad na štúdium psychológie Dominika Rausová.

Aj takto vyzerá vyučovanie v praxi
Aj takto vyzerá vyučovanie v praxi Zdroj: Trnavská univerzita

Pre mnohých ľudí môže byť motivujúce aj to, že ich univerzita podporuje v rôznych mimoškolských aktivitách. Výnimkou nie sú ani motivačné, sociálne a mimoriadne štipendiá, ktoré svojim študentom fakulty udeľujú. 

Vďaka praxi sa dokážu ľahko uplatniť 

Vysoké školy, ktoré dbajú na vyučovanie nielen teoretických znalostí, ale aj praktických, poskytujú svojím študentom oveľa väčšiu perspektívu uplatnenia počas alebo po štúdiu. „Tým, že naši vyučujúci nie sú len čisto teoretici ale ľudia z praxe, vyučovanie nám dáva mnoho skúseností, ktoré neskôr vieme v praxi využiť. Ale hlavne naša univerzita patrí k najlepším na Slovensku a absolventi z našich fakúlt sa o uplatnenie s takouto alma mater báť určite nemusia,“ dopĺňa Barbara Bartovičová.

„V priebehu štúdia som praktickú časť štúdia považoval za zbytočne dlhú a únavnú. Teraz, vo chvíli, keď využívam všetky získané zručnosti a kompetencie, ktoré som vďaka praxi na Trnavskej univerzite získal, si uvedomujem, aké dôležité je prepojenie teoretických poznatkov s dostatočne kvalitnou praxou. Na základe vlastnej skúsenosti viem, že Trnavská univerzita poskytuje kvalitnú prípravu na uplatnenie štúdia v praxi,“ vysvetľuje Ivan Iľko, doktorand Pedagogickej fakulty.

vysoká škola, študenti, študentský život, výška, škola, knižnica, labák, vyučovanie,
Zdroj: se svolením Trnavské univerzity

Veľmi perspektívnym odborom pre uplatnenie v praxi je aj novovzniknutý študijný odbor slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich. Ide zatiaľ o prvý študijný odbor svojho typu na Slovensku. Keďže je tlmočníkov do posunkového jazyka na Slovensku naozaj málo (20-30), tento štvorročný bakalársky odbor môže byť pre ľudí, ktorí chcú mať istotu uplatnenia, veľkým lákadlom. „Tento študijný odbor ponúka okrem teoretického pozadia aj prax, čo je pre budúcich tlmočníkov len plus a aj vďaka tomu budú mať možnosť tlmočníci hneď po jeho absolvovaní začať pracovať v teréne,“ vysvetľuje Barbara Randušková, študentka odboru a tlmočníčka do posunkového jazyka. 

„Kvalitné vzdelanie študijného odboru zabezpečujú najmä odborníci v oblasti posunkového jazyka, či už je to náš jediný nepočujúci lingvista alebo skúsení lektori posunkového jazyka. Toto je jedna z vecí, ktorá je unikátna na tomto študijnom odbore, že vyučujúcimi sú samotní nepočujúci, ktorí sú používateľmi posunkového jazyka a vyrástli s ním,“ dodáva.

Barbara Randušková pri tlmočení pesničky od Elánu počas prezentácie nového študijného odboru
Barbara Randušková pri tlmočení pesničky od Elánu počas prezentácie nového študijného odboru Zdroj: Trnavská univerzita

Všetko, čo by si mal na výške využiť

Študentský život však nie je len o sedení nad knihami. Vedomosti sú len malá časť toho, čo ti Trnavská univerzita ponúka. „Určite najzaujímavejším je program Erazmus+, ktorého by som sa aj ja rada niekedy zúčastnila, no okrem toho nám TRUNI v spolupráci so študentskou radou počas semestra ponúka rôzne akcie, či športové aktivity. Taktiež v tomto korona-období univerzita pre nás pripravila niekoľko zaujímavých webinárov a konferencií na aktuálne témy,“ opisuje rôzne mimoškolské aktivity Dominika Rausová.

Každý si tu nájde to svoje. Niekto možno bude chcieť byť na každej beánií, študentskom plese a iní sú nadšení z rôznych klubov, alebo športových aktivít, ktoré škola organizuje. Barbara Bartovičová označila za veľkú výhodu TRUNI obrovskú knižnicu, kde si každý knihomoľ príde na svoje. 

Študenti. Ilustračné foto.
Študenti. Ilustračné foto. Zdroj: Trnavská univerzita

„Aj napriek tým nepríjemným chvíľam, ktoré počas štúdia prichádzajú, ako napríklad skúšky a pod., odporúčam študentom užiť si naplno všetky chvíle štúdia a dôkladne sa pripravovať, aby zvládli štúdium a mohli spokojne spomínať na čas strávený na vysokej škole,“ spomína na svoj študentský život Ivan Iľko.

Voľnočasové aktivity na TRUNI nesmú chýbať
Voľnočasové aktivity na TRUNI nesmú chýbať Zdroj: Trnavská univerzita

Trnava a študentský život

Ako nám povedala Dominika, samotná Trnava je dôvodom, prečo by ste mali porozmýšľať nad štúdiom na Trnavskej univerzite. Mesto, ktoré sa prezýva tiež malým Rímom, ponúka nemálo možností, ako si užiť pravý študentský život. Keďže sa tu nachádzajú až tri vysoké školy, často sa označuje tiež ako študentské mesto, preto tu nie je núdza o rôzne podujatia, ako stvorené pre mladých. Od koncertov, cez wokshopy, párties až po pikniky či preslávený Trnavský rínek. Nemusíš sa báť, že by si sa v prvom ročníku stratil. Zorientovať sa v tých najlepších podnikoch ti pomôže mapa študentského života v Trnave, ktorú vytvorili samotní študenti. 

vysoká škola, študenti, študentský život, výška, škola, knižnica, labák, vyučovanie,
Zdroj: Trnavská univerzita
Tak čo, bude to psychológia, výtvarné umenie alebo chceš byť vedec? Ak ešte stále rozmýšľaš, či si podať prihlášku na TRUNI, tak si pozri video, prípadne klikaj na ich web, kde sa dozvieš všetky dôležité informácie pre uchádzačov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia