Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2020, 9:28
Čas čítania 6:18
Viktor Kniš

Keď zastrelili Biggieho, americká polícia vytvorila špeciálny „rapový útvar“. Odhaľuje to dokument o Tekashim

Keď zastrelili Biggieho, americká polícia vytvorila špeciálny „rapový útvar“. Odhaľuje to dokument o Tekashim
FILMY A SERIÁLY 69: THE SAGA OF DANNY HERNANDEZ 6IX9INE
Uložiť Uložené

Dokumentárny film odhaľuje pozadie Tekashiho života z perspektívy, akú doteraz svet nemal možnosť vidieť.

Článok obsahuje spoilery z dokumentárneho filmu 69: The Saga of Danny Hernandez.

Keď zastrelili Biggieho, americká polícia vytvorila špeciálny „rapový útvar“, ktorý už roky monitoruje aktivity interpretov v uliciach New Yorku. Robia to nielen kvôli monitorovaniu trestnej činnosti, ale aj kvôli tomu, aby raperov chránili. 

Vyplýva to z dokumentárneho filmu 69: The Saga of Danny Hernandez, ktorý uzrel svetlo sveta pred pár dňami na platenej streamovacej platforme Hulu. Ide o vôbec prvú životopisnú snímku, ktorá zachytáva život dúhového rapera kriticky, ale zároveň prvýkrát pravdepodobne aj dostatočne objektívne.

Odporúčané
6ix9ine sa pokúsil spraviť z udavačstva umenie. Neúspešne 6ix9ine sa pokúsil spraviť z udavačstva umenie. Neúspešne 9. septembra 2020, 11:00

Bežný pozorovateľ, alebo fanúšik zahraničného rapu nemusí byť ani psychológ, aby dokázal posúdiť, že je Tekashi 6ix9ine výnimočnou osobnosťou, nech je už význam tohto slova akokoľvek negatívny alebo pozitívny. Na Slovensku sa zviditeľnil cez vydavateľstvo F*CK THEM, svet však jeho pôsobenie u nás na jeho ceste na vrchol svetových rebríčkov vníma len ako krátku medzizastávku. 

„Osobne si nemyslím, že by sme ja alebo Slovensko dostali málo priestoru. Je to aktuálne jeden z najsledovanejších hudobných dokumentov v Amerike a naša práca a krajina tam majú podstatnú časť,“ povedal pre Refresher v súvislosti s dokumentárnym filmom zakladateľ labelu F*CK THEM Yaksha, ktorý je jedným z kľúčových respondentov v dokumente. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo pôvodne dokumentárny film o Tekashim ani nebolo v pláne natočiť a ako táto snímka vznikla 
  • Ako Tekashimu pravdepodobne zachránil život jeho vodič, ktorý sa stal informátorom polície
  • Čo má na starosti špeciálny útvar polície zameraný na raperov
  • Aké zábery zo Slovenska videl celý svet na platforme Hulu
6ix9ine, tekashi
Zdroj: HULU YT/reprofoto

Približne 100-minútový dokumentárny film sa opiera o výpovede viacerých kľúčových ľudí v Tekashiho živote – ľudí, s ktorými založil prvý hudobný label, susedov z hoodu, vodiča, ktorý neskôr začal spolupracovať s políciou a pravdepodobne mu zachránil život, ale aj strateného otca, ktorý sa ukázal po dlhých rokoch. V dokumentárnom filme vystupuje aj matka Tekashiho dcéry Sara. Jej výpovede, názory a reakcie na niektoré skutočnosti sú však výrazne ovplyvnené tým, ako sa ich vzťah skončil. 

Yaksha: „Dokument je veľmi dobre spracovaný a môže priniesť veľa luďom nový pohľad na rôzne situácie a rozhodnutia, ktoré Danny spravil. Zároveň sa ho dá pochopiť viac ako človeka a nie interpreta, a to nemyslím len v svetlej stránke.“

Daniel účinkovanie v dokumentárnom filme odmietol, aj keď by po dvoch rokoch dostal pomerne veľký priestor na vysvetlenie mnohých medializovaných informácií, ktoré nemusia byť pravdivé. Yaksha v tejto súvislosti pre Refresher povedal, že svoju účasť v dokumentárom filme chcel autorizovať „lebo by nebol rád súčasťou dokumentu o 6ix9ine, ak by ho mal vykresľovať len tak, ako to poznáme z médií“.

Odporúčané
Tekashimu sa pripomína bývalý manažér Shotti. Raper ho dostal za mreže na 15 rokov svedectvom, aby sa sám vyhol trestu Tekashimu sa pripomína bývalý manažér Shotti. Raper ho dostal za mreže na 15 rokov svedectvom, aby sa sám vyhol trestu 3. septembra 2021, 9:30

Od jeho zadržania v novembri 2018 tvorili obraz o 6ix9ineovi najmä bulvárne médiá na čele s TMZ, ktoré malo veľa informácií z prostredia vyšetrovania. Predstaviť si to môžeš na príklade slovenských spravodajských portálov, ktoré disponujú podkladmi o kauzách väzobne stíhaných oligarchov a politikov od svojich zdrojov.

Presne tak mali americké médiá prístup k výpovediam, spisom aj niektorým uzneseniam o Tekashiho prípade, a tak sme sa veľmi rýchlo dozvedeli, že populárny raper je udavač, ktorý vymenil svoj 47-ročný trest za informácie o 12 členoch nebezpečného gangu Nine Tray. Ďalším zdrojom informácií pre médiá bol samotný instagramový profil 6ix9inea, ktorý však skutočnú realitu odráža len veľmi okrajovo. 

6ix9ine, tekashi
Zdroj: HULU YT/reprofoto

Drzý, ambiciózny a výstredný Daniel

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91566 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako v Spojených štátoch funguje špeciálny oddiel polície zameraný na raperov a aké sú jeho aktivity
  • Čo je momentálne s Tekashim a ako sa má 
  • Prečo bude Slovensko na rapovej mape sveta ešte rásť
  • Ako Tekashimu zachránil život jeho vodič, ktorý začal spolupracovať s políciou
  • Ako 6ix9ine reagoval, keď po rokoch prišiel jeho otec na súd, kde sa rozhodovalo o vysokom treste
  • Aký dokumentárny film chystá 6ix9ine
Domov
Zdieľať
Diskusia