Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2020, 9:34
Čas čítania 1:41
Adam Novosad

Sulík: Nezatvárajme 20-tisíc reštaurácií kvôli jednému okresu. SaS predstavila svoj nový plán na boj proti koronavírusu

NEWS RICHARD SULÍK SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Sloboda a Solidarita predloží svoj pandemický plán na rokovanie Ústredného krízového štábu.

Richard Sulík dnes podľa vlastných slov predstavil na tlačovej konferencii strany Sloboda a Solidarita plán, ako bojovať proti pandémii koronavírusu jasne, zrozumiteľne a dlhodobo.

Nazvali ho Semafor zdravia a obsahuje nielen všeobecné opatrenia, ale aj špecifické obmedzenia, ktoré by sa podľa Sulíka mali zavádzať na regionálnom princípe podľa obvodov, kde pôsobia Regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Odporúčané
Ak sa nedáš zaočkovať proti koronavírusu, zrejme nebudeš môcť voľne cestovať po Európe. Slovensko už pripravuje vakcinačný plán Ak sa nedáš zaočkovať proti koronavírusu, zrejme nebudeš môcť voľne cestovať po Európe. Slovensko už pripravuje vakcinačný plán 23. novembra 2020, 9:17

Slovensko sa rozdelí na 4 pásma

V pandemickom pláne Sloboda a Solidarita predstavila hlavné pásma od zeleného, oranžového, červeného až po čierne, kde je situácia najkritickejšia. V súčasnosti tak na mape Slovenska svieti ako čierne pásmo len obvod Vranov nad Topľou.

Sulík chápe, že v tomto okrese musia byť opatrenia najprísnejšie, ale nevidí dôvod, aby zostávalo zatvorených 20-tisíc reštaurácií po celom Slovensku len kvôli zlej situácii v jednom okrese.

Jednotlivé regióny Slovenska bude nový plán hodnotiť prostredníctvom skóre, z ktorého vyplynie bodový výsledok pre každý z 36 regiónov. Cieľom je vypočítať, v akom stave sa nachádzajú jednotlivé regióny.

Sulík chce skóre vypočítavať na základe 4 veličín – incidencia ako počet prípadov na 100-tisíc obyvateľov, incidencia u ľudí nad 65 rokov, rýchlosť, ako sa vírus šíri v porovnaní s minulým a predminulým číslom a napokon podiel pozitívnych testov na celkovom počte testov v jednotlivých regiónoch.

Sulík: Nezatvárajme 20-tisíc reštaurácií kvôli jednému okresu. SaS predstavila svoj nový plán na boj proti koronavírusu
Zdroj: SaS

Reštaurácie sa budú zatvárať len v čiernom pásme

Sulík sa dlhodobo zasadzoval proti plošnému zatváraniu reštaurácií či kultúrnych akcií. V novom pláne podľa jednotlivých farebných pásiem počíta so zatvorením reštaurácií a kaviarní medzi 24. a 6. hodinou v zelenom pásme, v oranžovej fáze zase zatvorenie medzi 22. a 6. hodinou spoločne s usadenými maximálne 6 osobami pri jednom stole.

V červenej fáze sa maximálny počet osôb nemení, ale zavádzať sa musí menný zoznam zákazníkov a dbať sa bude na intenzívnejšiu dezinfekciu povrchov. Napokon sa reštaurácie zatvoria až v čiernej fáze, keď zostane otvorené iba výdajné okienko a rozvoz.

Nefunguje trasovanie, ani komunikácia

Šéf Slobody a solidarity skritizoval vládu za to, že napriek prelomeniu veta prezidentky dodnes nefungujú poloautomatické ani automatické trasovanie ľudí prichádzajúcich z červených krajín, rovnako ako aplikácia e-Karanténa, ktorá by vedela obmedziť potenciálnych šíriteľov.

Sulík zároveň opätovne vyhlásil, že komunikácia vládnych predstaviteľov na čele s Igorom Matovičom je dlhodobo chaotická, čo nepomáha obyvateľom myslieť na budúcnosť. V pandemickom pláne Semafor zdravia plánuje ľuďom predstaviť také pravidlá, aby sa vedeli  vopred zariadiť a nemuseli čeliť náhlym zmenám zo dňa na deň.

Sulík: Nezatvárajme 20-tisíc reštaurácií kvôli jednému okresu. SaS predstavila svoj nový plán na boj proti koronavírusu
Zdroj: SaS

Sulík nepodporí decembrové plošné testovanie

Minister hospodárstva Richard Sulík na tlačovej konferencii reagoval aj na chystané plošné testovanie, ktoré chce Igor Matovič zrealizovať pred vianočnými sviatkami v decembri. 

Tento nápad však nevníma ako rozumný, pretože ak sa Slovensku bude riadiť výsledkom mapy so skóre, ktoré predstavila Sloboda a Solidarita, takéto plošné testovanie by malo zmysle len v obvode Vranov nad Topľou. V regiónoch Lučenca či Veľkého Krtíša testovanie Sulík považuje za zbytočné vyhadzovanie peňazí.

Domov
Zdieľať
Diskusia