Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2020, 8:22
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Na chrípku zomrelo na Slovensku počas minulej chrípkovej sezóny 40 ľudí. Na koronavírus už 491 pacientov

NEWS
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky vysvetľuje, prečo by sme si nemali pomýliť koronavírus s chrípkou a už vôbec nezľahčovať jeho nebezpečenstvo.

Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti upozorňuje, že Covid-19 je oveľa nebezpečnejší ako chrípka. Dôvodom je často veľmi nepresné porovnávanie 800 úmrtí na chrípku s počtom doteraz potvrdených úmrtí na Covid-19 (ku dnešnému dňu ich bolo 491). 

Tieto dve čísla by sa však nemali porovnávať, pretože výchádzajú z veľmi rozdielnej metodiky. „800 úmrtí ročne je prepočet nadmerného počtu úmrtí s respiračnými príznakmi (teda nielen na chrípku) v mesiacoch chrípkovej epidémie (bez virologického potvrdenia pôvodcu ochorenia).

Je to teda štatistický odhad celkového dopadu chrípky a ďalších respiračných ochorení, ktorý zahŕňa priame aj nepriame dôsledky vírusu chrípky,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Odporúčané
Matovič: Otvoriť školy je aktuálne cesta do pekla. Pôjdu Sulík, Gröhling alebo Cigániková potom kopať hroby? Matovič: Otvoriť školy je aktuálne cesta do pekla. Pôjdu Sulík, Gröhling alebo Cigániková potom kopať hroby? 13. novembra 2020, 18:09

Správne číslo je 40

Vykazované úmrtia na Covid-19 sa u nás robia najmä na základe pitvy s pozitívnym virologickým nálezom CoV-2, ktorá potvrdí, že Covid-19 bol primárnou príčinou úmrtia. Sú to teda veľmi presné čísla, nie odhady zo štatistického predpokladu alebo modelovania, uvádza rezort zdravotníctva. 

Domov
Zdieľať
Diskusia