Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2020, 11:33
Čas čítania 1:28
Viktor Kniš

Štát kúpi 10 miliónov testov na celoplošné testovanie od pochybnej firmy z Trnavy s podlžnosťami v Sociálnej poisťovni

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Správa štátnych hmotných rezerv zaplatí za testy na plošné testovanie 52,3 milióna eur. Nakupovať bude od troch firiem, najväčšie pochybnosti vyvoláva najväčšia zákazka.

Správa štátnych hmotných rezerv uzavrela kúpne zmluvy na antigénové testy na diagnostiku ochorenia COVID-19 s troma firmami. Celkovo dodajú v najbližších týždňoch 13 miliónov kusov testov dokopy za 52,3 milióna eur. Vyplýva to zo zverejnených zmlúv v Centrálnom registri zmlúv.


Najviac testov, desať miliónov, má dodať spoločnosť Eurolab Lambda a.s. SŠHR za ne zaplatí 39,5 milióna eur bez DPH. Ďalšia firma Juhapharm s.r.o dodá milión testov za 3,9 milióna eur a 2 milióny testov dodá spoločnosť Abbott Laboratories Slovakia za 8,9 milióna eur bez DPH.

Najväčšie pochybnosti vyvoláva prvá menovaná firma Eurolab Lambda a.s, ktorá získala najväčšiu zákazku. Mimoparlamentná strana Spolu už v sobotu upozornila, že štát uzavrel zmluvu na nákup testov s firmou, ktorá má nedoplatky v Sociálnej poisťovni.

Odporúčané
Igor Matovič: Keď príde na celoplošné testovanie málo ľudí, bude lockdown a nakupovať budeme raz týždenne Igor Matovič: Keď príde na celoplošné testovanie málo ľudí, bude lockdown a nakupovať budeme raz týždenne 17. októbra 2020, 19:50

„Z verejne dostupných zdrojov sme však zistili, že táto firma má ku dňu 12.10. dlh voči štátu na sociálnom poistení vo výške 17-tisíc eur. Je tu podozrenie na porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Ten neumožňuje zúčastňovať sa súťaží o štátne zákazky neplatičom,“ uviedol predseda strany Juraj Hipš.

Pochybnosti vidí aj šéfka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková: „Firma sa môže medzi dlžníkov dostať, aj keď je v omeškaní s platením odvodov pár dní, ale toto je príliš vysoký dlh, aby sme sa mohli domnievať, že ide o túto situáciu. Navyše, na Facebooku je už zopár statusov o liberálnom pozadí tejto firmy. Pozor, aby sme sa nedostali tam, kde sme boli za Kičuru....,“ upozornila na svojom profile na sociálnej sieti Petková. 

Na podozrenia týkajúce sa firmy z Trnavy reagovala v TA3 aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie: „Pokiaľ viem, táto firma už nie je dlžníkom v sociálnej poisťovni, zákonné náležitosti boli splnené. Keď sa pozriete na cenu, tá je nižšia ako tá, za ktorú nakupovali testy v Spojených štátoch,“ reagovala Veronika Remišová s tým, že viac by mal v rovnakej relácii ako ďalší hosť povedať o dlhu šéf Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Podľa šéfa Štátnych hmotných rezerv Jána Rudolfa je v súlade so zákonom, že jedna z firiem na dodanie antigénových testov má nedoplatok v sociálnej poisťovni. Rudolf v TA3 povedal, že firma nedoplatok vyrovnala a až následne s ňou podpísali zmluvu. Šéf SŠHR povedal, že najdôležitejšími faktormi pri výbere dodávateľa boli čas dodania, cena a kvalita testov. 

Aj v nedeľu 18. októbra 2020 ešte spoločnosť Eurolab Lambda a.s. svieti na zozname dlžníkov s dlhom 17 285,46 eur na oficiálnej stránke Sociálnej poisťovne. 

Štát kúpi 10 miliónov testov na celoplošné testovanie od pochybnej firmy z Trnavy s podlžnosťami na sociálnej poisťovni
Zdroj: Sociálna poisťovňa

Domov
Zdieľať
Diskusia