Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2020, 12:30
Čas čítania 14:49
Adel Ghannam

Leopoldov vyzerá ako Osvienčim, vo väzení sa dajú zohnať pervitín aj steroidy. Michal sedel dva roky za marihuanu (Rozhovor)

Leopoldov vyzerá ako Osvienčim, vo väzení sa dajú zohnať pervitín aj steroidy. Michal sedel dva roky za marihuanu (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk
REFRESHER MARIHUANA
Uložiť Uložené

S Michalom, ktorý strávil takmer dva roky vo väzení za prechovávanie marihuany sme sa rozprávali o väzení, korupcii a drogách v nej a zaradení späť do spoločnosti.

K Michalovi, ktorého skutočné meno má redakcia k dispozícii, som sa dostal viac-menej náhodou a rovnako vznikol aj tento rozhovor. Keď som pracoval na téme dekriminalizácie marihuany, zháňal som ľudí, ktorí sedeli vo väzení za mále množstvo. 

Jedného takého väzňa mi prihral môj kamarát, avšak bez toho, aby vedel, že Michal za malé množstvo zrovna nesedel. Keď sme si v Novej Cvernovke sadli na terasu, aby sme sa porozprávali o jeho zážitkoch a prezradil mi, že ho chytili s 200 gramami marihuany, tak som si povedal, že sa mi zrovna nehodí do článku. 

Keď však začal rozprávať o väzenskom živote, o jeho skúsenosti s políciou, prečo ho mali za ľavicového extrémistu, a prečo vyzerá Leopoldov ako Osvienčim, zistil som, že máme plnohodnotnú tému na rozhovor. 

Odporúčané
Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor) Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor) 3. októbra 2020, 19:07

 „V strede tej cely bola hodená dvojlitrová kofolová fľaša, ku ktorej mi bachar povedal: „Strčte si tú fľašu do tej diery, keď nechcete, aby vám v noci vyliezali potkany”. Teraz som rozmýšľal, že odtiaľ vyliezajú potkany a ja mám 10 centimetrov nad tým čupieť a vykonávať potrebu," hovorí Michal v rozhovore pre Refresher.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzerá život väzňa v bratislavskom Justičnom paláci
  • Či je slovenské väzenie nebezpečným miestom
  • S akými mafiánmi a celebritami sa v justičáku stretol
  • Za čo ho opätovne zatkli, keď už bol vo väzení

Michal sedel tri roky za marihuanu: Ak si mysleli, že ma to napraví, tak dosiahli pravý opak (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

Ako si sa dostal do väzenia?

Do podmienky som sa dostal v roku 2012, keď sme sa pobili s neonacistami na jednom pochode. O rok a pol neskôr ma chytili s 200 gramami marihuany, keď som išiel cez hranice. Išiel som si kupovať trávu do Čiech, pretože je tam lacnejšia. Na svoju obhajobu musím podotknúť, že ja som nikdy drogy nepredával.

 
Načo ti bolo 200g? 

Nebolo to len pre mňa. Viacerí sme sa zložili. Pre moju osobnú spotrebu som bral asi 25 gramov. 

Akú si mal skúsenosť s políciou od momentu zatknutia, až kým ťa neobžalovali? 

Otrasnú. Stalo sa to koncom roka 2013, začiatkom 2014. Policajti prišli v Kútoch do kupé vlaku s policajným psom, ktorý zacítil, že máme niečo pri sebe. Ja som teda nebol sám v tom vlaku, ale mal som komplica, ktorého so mnou tiež odsúdili. On mal marihuanu v batohu, ja som mal tiež isté množstvo v gitare. Mňa okamžite, ako to zacítili, zobrali. 

 
Bola to preventívna akcia alebo si myslíš, že išli konkrétne po vás? 

To dodnes neviem s istotou povedať, pretože ja som v živote predtým nič také nerobil. Prvýkrát som si išiel po trávu a hneď ma chytili. Neviem povedať, že či to bola náhoda alebo ma niekto udal. Bolo to však veľa náhod dokopy.

 
Sedel si aj vo väzbe? 

Nie. Väzobne stíhaný som nebol. Bolo tam veľa čudných okolností. Väznili ma 48 hodín, čo môžu. Prokurátor potom rozhodol, že ma nebudú väzobne stíhať, čo bolo pre mňa absolútne nepochopiteľné, keďže som mal pri sebe 200 gramov, a po dvoch dňoch ma pustili von. Pod domom mi následne stávalo policajné auto alebo kriminálka.

Diali sa mi také veci, že som vyšiel z domu venčiť psa, mal som len zapaľovač a mobil a ako som vyšiel z brány, tak hneď vystúpil kriminalista z auta a prehľadal ma. Viackrát sa zachovali nezákonne, keďže polícia ťa nemôže len tak prehľadať na ulici. Môžu ťa prezrieť, či máš pri sebe zbrane. 

 
Išiel si do súdneho sporu alebo si sa s prokurátorom dohodol na vine a treste? 

To bola ďalšia zhoda okolností. Tým, že môj paragraf automaticky spadal do paragrafu 172/2, čo je 3 až 10 rokov a chceli ma súdiť vo vrchnej sadzbe toho trestu, tak sme sa po dohode s mojím právnikom zhodli, že vlastne asi tam nie je žiadna iná možnosť len sa priznať a oľutovať. Takže som išiel na dohodu o vine a treste. 

Zdrapol ma pod krk a začal sa mi vysmievať, že ja som ten ko*ot, ktorý pašuje tú gandžu. Povedal mi, že ma budú je*ať do riti v base a či mám indulonu a vlastné mydlo.

Michal sedel tri roky za marihuanu: Ak si mysleli, že ma to napraví, tak dosiahli pravý opak (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

 
Koľko si dostal za tú dohodu?

Prokurátorka mi dala najnižší trest aký sa dal dať, čiže tri roky. Zákon navyše umožňuje dať jednu tretinu trestu dole, čiže som dostal dva roky. Tým, že mi premenili 7-mesačnú, už existujúcu podmienku, tak som dostal dokopy 2 roky a 7 mesiacov. 

 
Ako sa k tebe správali policajti, keď si bol v cele predbežného zadržania? Zbili ťa? 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89830 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa k Michalovi po zadržaní správali policajti
  • Od koho sa dajú vo väzení zohnať steroidy a pervitín
  • S ktorými členmi organizovaného zločinu sa vo väzení stretol a ktorý celebritný väzeň mal privilegované postavenie
  • Ako sa po prepustení z väzenia zaradil späť do spoločnosti
  • Či si myslí, že ho basa napravila
Domov
Zdieľať
Diskusia