Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2020, 9:28
Čas čítania 0:59
Daniel Mikolášik

Aktualizované: Finančnú odmenu pre pracovníkov z prvej línie nakoniec dostanú aj lekári. Matovič sa vraj len pomýlil

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Pokiaľ si pamätám, lekárov som neavizoval, tvrdil najprv Matovič na margo finančnej odmeny pre pracovníkov v prvej línii proti koronavírusu.

Igor Matovič v piatok na tlačovke avizoval, že pracovníci, ktorí po vypuknutí pandémie pracovali v rizikovom prostredí, dostanú od štátu špeciálnu odmenu, na ktorú vláda vyčlenila 50 miliónov. „Ide o ľudí v prvej línii, ktorí takto riskovali,“ povedal premiér. Nijako však nešpecifikoval konkrétne, ktorí pracovníci môžu s odmenou počítať.

Vyčlenené finančné odmeny by sa však nemali týkať lekárov. Na pondelkovej tlačovej konferencii to potvrdil premiér Igor Matovič. V rámci zdravotníckej oblasti sa týkajú vraj len zdravotných sestier.

Odporúčané
Matovič: Zvládli sme pandémiu ako premianti Európy. Pracovníci z prvej línie dostanú odmenu, vláda na to vyčlenila 50 miliónov Matovič: Zvládli sme pandémiu ako premianti Európy. Pracovníci z prvej línie dostanú odmenu, vláda na to vyčlenila 50 miliónov 14. augusta 2020, 18:16


„Pokiaľ si dobre pamätám, lekárov som neavizoval,“ skonštatoval premiér. V piatok (14. 8.) informoval o vyčlenení 50 miliónov eur pre pracovníkov v prvej línii. Peniaze dostanú okrem sestier aj vojaci, policajti, hasiči či zamestnanci domovov sociálnych služieb.


Matovič v pondelok pripomenul, že pracovníci by si zaslúžili aj viac peňazí, no treba sa podľa jeho slov „prikrývať takou perinou, na akú máme.“


Premiér o tomto kroku podľa svojich slov rozhodol na základe priaznivých ekonomických aj zdravotných výsledkov. Peniaze si budú deliť ministerstvá zdravotníctva, vnútra, obrany a rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Aktualizácia 12:17 – Premiér Igor Matovič na svojom oficiálnom Facebooku uviedol, že finančná odmena sa netýka len sestier, ale nakoniec aj lekárov, sanitárov, záchranárov a pracovníkov dopravnej zdravotnej služby. Vraj išlo len o nedorozumenie, na základe ktorého tvrdil, že v zdravotníckom sektore odmenia len sestry.

„Pôvodne som si myslel, že zdravotníci mimo sestier sú vybavení v inom balíku odmien. Marek mi to však vysvetlil, že “iný balík” je určený len na odmeny pre zamestnancov Úradov regionálneho zdravotníctva a na zaplatenie dohodárov, ktorých hygienici nevyhnutne potrebujú na pomoc pri dohľadávaní kontaktov,“ dodal premiér. 

Domov
Zdieľať
Diskusia