Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. augusta 2020, 13:06
Čas čítania 7:51
Marián Mauik Biel

iPhone 12 prichádza: Toto všetko už o ňom vieme

iPhone 12 prichádza: Toto všetko už o ňom vieme
Zdroj: Tomsguide.com
TECH APPLE GOOGLE IPHONE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Ročník 2020 bude pre telefóny Apple o niečo výnimočnejší

Zosumarizovali sme všetky informácie od tých najdôveryhodnejších zdrojov a leakerov o prichádzajúcom iPhone 12. Ako sme sa mohli už niekoľkokrát presvedčiť, hoci to až do premiéry stále budú neoficiálne dohady, v lete už ich pravdepodobnosť býva takmer 100-percentná. Niektoré nové parametre a aj plány Applu naozaj prekvapia.

 

iPhone 12 prichádza: Toto všetko o ňom už vieme
Zdroj: Forbes

Ako bude vyzerať

Rok 2020 bude pre iPhony mierne prelomový, a to aj pre vypracovaný dizajn. Podľa čoraz väčšieho počtu uniknutých fotografií a iných informácií sa dočkáme až štyroch verzií.

Pre tých náročnejších to bude iPhone 12 Pro s 6,1-palcovým a 12 Pro Max s 6,7-palcovým displejom. Obidve obrazovky teda mierne narastú. Terajšia 11 Pro má 5,8 a 11 Pro Max zas 6,5 palca. Celkové rozmery by sa veľmi nemali zväčšovať, pretože to bude rám okolo obrazovky, ktorý zas bude tenší. Nástupcom iPhonu 11 má byť trochu mätúco iPhone 12 Max, tiež so 6,1-palcovou obrazovkou.

iPhone 12 prichádza: Toto všetko o ňom už vieme
Zdroj: tomsguide

iPhone 12 bude mať len 5,4-palcový displej. Prídu si tak na svoje aj záujemcovia o plnohodnotný smartfón, ktorý nie je veľký ako lopata. Bude to najmenší smartfón tohto roka, má byť dokonca výrazne menší ako iPhone SE. Ten má síce iba 4,7-palcový displej, ale pre pomerne mohutný rám sú celkové rozmery telefónu väčšie.

Takto by mal vyzerať najmenší iPhone 12
Takto by mal vyzerať najmenší iPhone 12 Zdroj: cnet

Druhou veľkou zmenou je prechod na ostrejšie hrany. Prakticky ide o spojenie dizajnu iPhone X a iPhone 5. Ide o subjektívnu záležitosť, ale podľa uniknutých fotografií a renderov to vyzerá na elegantný kúsok, ľahko rozoznateľný od ostatnej konkurencie na trhu.

O chlp menší má byť aj predný výrez v displeji a modely Pro majú dostať modul s kamerami štvorcového tvaru, hoci kamery majú byť tri. Štvrtý „objektív“ je senzor Lidar na rozoznávanie 3D priestoru. Dizajnu majú pomôcť aj nové farby. Novinka má byť aspoň v niektorých edíciách dostupná aj v modrej a zlatej farbe.

Zvyšok zostáva bez zmien. Apple tak vytvoril zaujímavé spojenie jemnej zmeny so známymi prvkami.

Oled už všade

Obrazovka je alfou a omegou mobilu. Všetka práca, zábava a komunikácia sa totiž odohráva na displeji. iPhony v tejto oblasti vždy patrili k tým najlepším a s novou generáciou by to malo platiť naďalej. Novinkou je, že Apple už kompletne prechádza pri všetkých svojich nových modeloch na obrazovky typu Oled, píše 9to5mac. Doteraz to bola výsada prémiových kusov.

Takže aj najlacnejší iPhone 12 bude mať výborný kontrast s perfektnou čiernou a navyše jemne nižšiu spotrebu energie. Rozlíšenie bude pri štyroch nových iPhonoch rôzne, ale stále také, aby dávalo hustotu 460 bodov na palec, čo je pomerne vysoká hodnota.

Pre pripomenutie, modely XR a 11 mali hustotu len 326 ppi, čo bola na danú dobu a aj ich cenu smiešne nízka hodnota. Rekordérom je Sony Xperia 1 II s hustotou 643 ppi. Ale 4K rozlíšenie v mobile je možno až príliš.

iPhone 12 prichádza: Toto všetko o ňom už vieme
Zdroj: cnet

Malým sklamaním je, že podľa posledných správ nebudú mať všetky tohtoročné Apple smartfóny 120 Hz obnovovaciu frekvenciu displeja a citeľne vyššiu plynulosť obrazu než pri štandardných 60 Hz. Viaceré uniknuté informácie tento luxus spomínajú len pri modeloch Pro.

Mimochodom, 80% displejov na nových iPhonoch bude made by Samsung, zvyšok od LG. Tretí dodávateľ, firma BOE, má zatiaľ pracovať na flexibilnom Oled displeji, keďže do budúcnosti sa šepká o nejakom druhu ohybného iPhonu okolo roku 2021 alebo 2022.

Najvýkonnejší čip

Tým najdôležitejším z interných parametrov bude prechod na čipset Apple A14 Bionic. Pôjde o prvý mobilný procesor vyrábaný 5 nm technológiou. Hlavný konkurent Snapdragon 865 od Qualcommu je vyrábaný 7 nm technológiou. Nová architektúra dá Applu znova náskok vo výkone a zníži energetické požiadavky na batériu.

iPhone 12 prichádza: Toto všetko o ňom už vieme
Zdroj: pocketnow

Nový čipset má vplyv aj na grafický výkon pri hrách alebo pri spracovávaní fotografií a videa.

Okrem toho sa tohtoročné iPhony konečne dočkajú podpory 5G sietí. Tie najrýchlejšie Mm Wawe však majú podporovať len Pro verzie mobilu. Pre používateľa na Slovensku to však až také zásadné nie je. Plnohodnotnú 5G sieť si tu budeme užívať najskôr od budúceho roka.

Ďalšia výbava by mala byť štandardná, prevzatá z minuloročných modelov. Možno až na vylepšené Face ID, ktoré už má vedieť rozoznať tvár z viacerých uhlov.

Jemné vylepšenia pri kamerách

Spoľahnutie. Asi takto by sa dali opísať kamery doterajších iPhonov. Nikdy nepatrili k tomu najlepšiemu, čo práve na trhu bolo, ale do prvej pätky sa vždy vošli. Najmä v oblasti nakrúcania videa, v tom iPhony dlhodobo kraľujú. To isté má platiť aj pri iPhonoch 12.

Keď sme pri videu, najdivokejšie neoficiálne správy tvrdia, že nový čip na iPhonoch 12 Pro umožní nahrávanie videa v 4K rozlíšení, dokonca rýchlosťou až 240 záberov za sekundu. Pravdepodobne to bude časovo obmedzený klip, ale kreatívci sa budú môcť naplno vybúriť - ultra rozlíšenie a spomalený záber či nová éra TikTok videí.

iPhone 12 prichádza: Toto všetko o ňom už vieme
Zdroj: phonearena

iPhone 12 a 12 Max majú mať duálny zadný fotoaparát, Pro modely tri objektívy a k tomu ešte Lidar na detekciu 3D priestoru. Okrem iného sa využíva na presnejšiu rozšírenú realitu (Augmented Reality), v ktorú Apple verí. Aj preto by sme sa ešte tento rok mali dočkať Apple okuliarov s rozšírenou realitou.

Oproti telefónnym predchodcom nebudú parametre kamier až také rozdielne. Aj naďalej majú všetky kamery s rozlíšením 12 Mpix a pri modeloch Pro teleobjektív zvládať nie dvojnásobné, ale trojnásobné optické priblíženie. Možno sa dočkáme drobnej zmeny clony, rozhodne však pribudnú nové funkcie či filtre. Tie sa však Applu zatiaľ podarilo utajiť.

Trochu nevšedné balenie

Vyzerá to tak, že jednou z najkontroverznejších zmien pri nových iPhonoch nebudú parametre samotného mobilu, ale úplne prekopaná filozofia toho, čo nájdete v balení. Podľa rešpektovaného odborníka na Apple telefóny, Ming-Chi Kua, ktorý už v minulosti ako prvý prezradil niekoľko pripravovaných krokov Applu, nebude mať iPhone v balení okrem samotného mobilu, napájacieho kábla a papierovej dokumentácie vôbec nič, píše The Verge.

Ako prvé mnohým iste napadne, že to je škandál a Apple chce znova zarábať na doplnkoch. Zmena balenia však má mať niekoľko vysvetlení. Prvým je, samozrejme, zvýšenie marže. Slúchadlá a adaptér tvoria z výrobných nákladov iPhonu mizivé percento. Ale pri miliónoch predaných kusov sa dokáže ušetriť už pomerne zaujímavá suma.

iPhone 12 už nemá mať v balení nabíjačku ani slúchadlá
iPhone 12 už nemá mať v balení nabíjačku ani slúchadlá Zdroj: 9to5mac

Druhým je zvýšenie tržieb z predaja samostatných adaptérov. Originálna 18W nabíjačka stojí 35 eur. Na druhej strane, ak je niekto ochotný do mobilu investovať okolo tisícky, ďalších pár eur asi nebude riešiť. Približne rovnako stoja aj slúchadlá EarPods. Ruku na srdce, koľkí z nás ich ozaj používajú a nemajú už dávno nejaké omnoho kvalitnejšie slúchadlá? Okrem toho, Apple týmto nenápadne motivuje ku kúpe ich bezdrôtových AirPods.  

Podľa Applu budú komunikované dôvody najmä ekologické. Podľa zástupcov technologickej firmy Anker sa ročne vyhodí 300-tisíc ton všakovakých adaptérov z mobilov, tabletov či notebookov. Nová filozofia počíta s tým, že v bežnej domácnosti už aj tak nejaký adaptér je, prípadne sa nabíja priamo z USB konektora počítačov a iných zariadení. Iróniu však je, že pribalený kábel s koncovkou USB-C už na staré nabíjačky používajúce staré dobré USB-A fungovať nebudú.

V neposlednom rade sa odstránením doplnkom zmenší rozmer samotného balenia mobilu na približne polovicu. Na jednu paletu, alebo do jedného lodného kontajnera, sa tak vojde dvojnásobok iPhonov. Apple zníži svoje náklady na prepravu a menej kamiónov či lietadiel znamená menej CO2. Win-win.

Znalec iPhonov Ming-Chi Kuo dokonca tvrdí, že zmena balenia sa neskôr dotkne aj modelu iPhone SE, ktorý sa od konca tohto roka bude na trh dodávať už tiež bez nabíjacieho adaptéra a slúchadiel.

Nový napájací kábel

V balení síce bude chýbať adaptér a slúchadlá, ale napájací kábel nie - a dokonca aj ten by mal byť vylepšený. 

iPhone 12 prichádza: Toto všetko o ňom už vieme
Zdroj: lifehacksss

Podľa uniknutých informácií by mal byť v balení iPhone 12 kvalitný kábel s povrchom z pletenej textílie, píše macrummors. Takáto izolácia by mala dopriať káblu dlhšiu životnosť a hádam aj malý bonus v pocite luxusu.

Žiaden zázrak, ale určite malý krok k dobru. Čo je však horšie, podľa uniknutých informácii sa minimálne tento rok ešte stále nedočkáme prechodu na univerzálny USB-C. Aspoň nie v takej podobe, v akej by sme čakali.

iPhone 12 prichádza: Toto všetko o ňom už vieme
Zdroj: macrummors

Ako je na obrázkoch vidieť, jeden koniec spomínaného kábla má ozaj USB-C koncovku. Taký bude aj konektor na (dokúpenom) adaptéri. Tiež je to logický krok Applu, aby si používateľ nových MacBookov mohol svoj iPhone nabiť z počítača. Nové laptopy s logom nahryznutého jablka totiž majú len USB-C konektory.

USB-C už je aj na iPadoch Pro už dva roky. Klebetilo sa, že by sa tento univerzálny konektor dostal aj do iPhonov. Spoločnosť napriek tomu stále zostáva pri Lightningu. Najnovšie špekulácie však naznačujú, že ani Lightning sa už na telefónoch dlho neohreje

a Apple sa pomaly, ale odhodlane presúva k mobilným zariadeniam bez akýchkoľvek konektorov či slotov.

Technicky sme na to pripravení. Bezdrôtové nabíjanie je úplne bežná záležitosť a postupne sa zrýchlilo na úroveň nabíjania cez kábel. Prenos dát cez nové štandardy Bluetooth 5, Wi-Fi 6 alebo 5G znova posúva možnosti využívania bez akéhokoľvek kábla a u operátora sa registrujete cez e-SIM.  

Menšia batéria s rovnakou výdržou

Apple má nevšednú stratégiu pri svojich batériách. Stále sa drží rovnakej dĺžky výdrže. Je jedno či ide o kapacitu 2-tisíc alebo 4-tisíc mAh, jednoducho iPhone 12 Pro má vydržať toľko, ako vydrží iPhone 11 Pro. Apple stále namixuje správny pomer výkonu, nového, menej energeticky náročného čipu a veľkosti kapacity batérie.

Ak sa uniknuté informácie potvrdia, tento rok to bude mať Apple trochu ťažšie. V prvom rade mal ubrať na samotnej kapacite približne 10 percent. iPhone 11 s 3 110 mAh klesne pri iPhone 12 Max na 2 775 mAh.

Pri modeloch Pro to bude z 3 046 mAh na 2 775 mAh a Pro Max z 3 969 mAh na 3 687 mAh.

Na jednej strane bude batéria živiť omnoho výkonnejší čip a najmä 5G modem. Na strane druhej, nový čip A14 Bionic je vyrábaný 5 nm technológiou, a je preto omnoho menej energeticky náročný. Navyše, Apple si robí vlastný softvér iOS, takže optimalizácia je vždy ukážková. Je teda takmer isté, že reálna výdrž bude rovnaká ako vlani. A tá, najmä pri modeloch 11 a 11 Pro Max, bola viac ako slušná.

Koľko bude stáť

Toto je parameter, ktorý môže prekvapiť. Filozofia spoločnosti bola roky taká, že Apple chcel ponúknuť nový model s lepšími parametrami za rovnakú cenu ako vlani. Tento zvyk sa rozbil pri prechode na novú generáciu iPhonov X, ale neskôr sa znova ustálil. Takže napríklad model XS začínal na sume 1 149 eur a o rok jeho nástupca iPhone 11 Pro stál tiež od 1 149 eur.

Ceny iPhonu 11 pri jeho predstavení
Ceny iPhonu 11 pri jeho predstavení Zdroj: Apple

Podľa posledných uniknutých informácii od leakera Komiya to však vyzerá tak, že tento rok sa ceny trochu dvihnú. Konkrétne o 50 dolárov, uvádza Tomsguide.

V praxi to na našom trhu bude veľmi pravdepodobne znamenať, že iPhone 12 Pro bude stáť od 1  199 eur a 12 Pro Max od 1  299 eur. Kto si šetril 800 eur na najlacnejší iPhone 12, bude musieť ešte doložiť ďalších 50 eur.

iPhone 12 prichádza: Toto všetko o ňom už vieme
Zdroj: cnet

Ako výkonný riaditeľ Applu Tim Cook nedávno povedal, ich prioritou je kvalita a nie trhový podiel. Aj tak si môžeme byť istí, že iPhony 12 pôjdu na odbyt tak či onak a odporcovia tejto značky budú ich nové mobily kritizovať tak či onak.

Na druhej strane, nad tisíc eur si už trúfa takmer každá značka. Minimálne s ich vlajkovými loďami. Od Motoroly Edge+ cez Xiaomi Mi 10 Pro 5G a Sony Xperia 1 II až po Huawei P40 Pro. Nehovoriac o prichádzajúcom Samsung Galaxy Note 20 Ultra, kde sa pri vyšších pamäťových verziách bude atakovať hranica 1 500 eur.  

Kedy sa začne predávať

Pri tejto otázke sa to trochu zamotáva. Už takmer dekádu sú nové iPhony predstavované na jeseň, konkrétne v prvej polovici septembra. Pre pandémiu sa začali šíriť informácie o tom, že iPhone 12 bude mať premiéru neskôr – pravdepodobne v októbri.

Keďže má iPhone tradične premiéru v utorok večer stredoeurópskeho času, vyzerá to tento rok na 22. alebo 29. septembra. To by znamenalo, že do rúk prvých majiteľov sa dostanú niekedy okolo 2. alebo 7. októbra.

V skratke - na čo sa fanúšikovia iPhonov môžu pripravovať

Apple v roku 2020 predstaví 4 modely:

  • 5,4-palcový iPhone 12
  • 6,1-palcový iPhone 12 Max
  • 6,1-palcový iPhone 12 Pro
  • 6,7-palcový iPhone 12 Pro Max
  • Prídu s jemne zmeneným dizajnom, ktorý ostré hrany prebral z iPhone 4 alebo 5 a všetky už budú mať Oled displej s vysokým rozlíšením. 120 Hz obnovovaciu frekvenciu pravdepodobne dostanú len modely Pro.
  • O výkon sa bude starať nový super výkonný čip Apple A14 Bionic a pribudne podpora 5G.
  • iPhone 12 bude mať dve kamery, 12 Pro tri a Lidar z iPadu Pro a pribudne niekoľko jemných zlepšení pri fotografovaní aj kamerovaní.
  • Kapacita batérií medziročne klesne, ale reálna výdrž by mala zostať minimálne rovnaká ako pri iPhonoch 11.
  • V balení už pravdepodobne nenájdeme adaptér ani slúchadlá. Z ekologických dôvodov, ale Apple tým zároveň znižuje svoje náklady na výrobu aj prepravu.
  • iPhone 12 by mal byť predstavený koncom septembra a ceny narastú o zhruba 50 eur oproti uvádzacím cenám iPhonu 11.
Odporúčané
iPhone 12 pravdepodobne dostane prémiovejší pletený kábel v balení. Nabíjačku k nemu ale nehľadaj iPhone 12 pravdepodobne dostane prémiovejší pletený kábel v balení. Nabíjačku k nemu ale nehľadaj 24. júla 2020, 10:39

Anketa:
Ktorý iPhone 12 bude predajný hit?
iPhone 12 Pro Max
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Max
iPhone 12
iPhone 12 bude prepadák
iPhone 12 Pro Max
9 %
iPhone 12 Pro
31 %
iPhone 12 Max
19 %
iPhone 12
37 %
iPhone 12 bude prepadák
4 %
Domov
Zdieľať
Diskusia