Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júla 2020, 13:56
Čas čítania 12:37
Dominik Vetrák

Xbox Series X bude najsilnejšia konzola na trhu. Kedy vyjde, koľko bude stáť a vďaka čomu sa stane Netflixom videohier?

TECH XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

Xbox Series X vychádza už na jeseň. Aké hry a služby ponúkne a prečo by si si konzolu mal kúpiť?

Microsoft odhalil svoju novú next-gen konzolu ako prvý. Stalo sa tak celkom nečakane počas decembrovej udalosti The Game Awards od Geoffa Keighleyho v roku 2019. Sony nasledovalo so svojou Playstation 5 až o pol roka neskôr, no dovtedy sme počúvali najmä o Xboxe. 

Odporúčané
Xbox odhalil next-gen hry pre Series X! Sleduj gameplay pre Halo Infinite, STALKER 2, nové Fable či konkurenciu pre Call of Duty Xbox odhalil next-gen hry pre Series X! Sleduj gameplay pre Halo Infinite, STALKER 2, nové Fable či konkurenciu pre Call of Duty 23. júla 2020, 19:34

Xbox Series X – technické špecifikácie najsilnejšej konzoly na trhu

Konzola s názvom Series X bude vôbec najvýkonnejšou na trhu. Vyplýva to z popisu jej hardwareu. Tieto čísla však niekedy nie sú najdôležitejšie. Viacerí vývojári hovoria o PS5 ako o lepšej konzole z hľadiska vývoja hier. 

Series X nebude vôbec pozadu a rozdiely v porovnaní s PS5 by nemali spôsobovať veľké limity. Microsoft však zvolil inú stratégiu. Narozdiel od Sony, ktoré prestane vytvárať exkluzívne hry pre PS4 a zameria sa na novú generáciu už na jeseň tohto roka, chystá Microsoft podporovať starý Xbox ešte niekoľko rokov.

Vývojári hier sa podľa slov Phila Spencera, šéfa Xboxu, môžu sami rozhodnúť, či sa budú limitovať hardwarom Xbox One, alebo budú svoj ďalší titul vyvíjať exkluzívne pre novú generáciu. V nasledujúcich dvoch rokoch sa teda dočkáme ako next-gen, tak cross-gen titulov (hier vychádzajúcich pre obe generácie konzol). 

PlayStation tak bude mať z hľadiska dizajnu a grafiky hier v prvých rokoch po spustení predaja PS5 o čosi navrch. Microsoft to ale plánuje vyvážiť prísľubom budúcnosti bohatej na množstvo exkluzívnych hier. Masívne totiž investovali aj do vlastných štúdií a partnerstiev s inými spoločnosťami.

Všetko, čo potrebuješ vedieť o Xbox Series X, najsilnejšej novej konzole na trhu
Zdroj: Microsoft/Sony/reddit

Xbox Series X má oproti PS5 silnejšie CPU (procesor) aj GPU (grafický čip). Obe konzoly vsadili na procesor od AMD založený na technológii Zen 2. Osemjadrový procesor bude u Xbox Series X držať takt 3,8 GHz (Gigahertza), zatiaľ čo PS5 bude maximálne dosahovať takt 3,5 GHz, pričom môže mierne klesať. Pri rýchlosti Gigahertzov v GPU pre PS5 však môžeme počítať s tým, že sa priblíži GPU v Xbox Series X.

Obe konzoly sa na AMD obrátili aj v potrebe grafického čipu. Ten bude v oboch prípadoch založený na technológii RDNA 2, vďaka čomu bude Ray Tracing vychádzať priamo z hardwaru. PS5 bude mať menej TFLOPS, teda biliónov výpočtových operácií za sekundu. Silnejší hrubý výkon Xboxu sa snaží dohnať menším počtom väčších výpočtových jednotiek s oveľa väčším objemom GHz.

Rozdiely teda nebudú až také veľké a pri porovnaní hier sa nemusíš obávať toho, že verzia na PS5 bude výrazne ochudobnená. PS5 využije technológiu AMD SmartShift, vďaka ktorej si GPU a CPU budú môcť medzi sebou prepožičiavať výkon. Keď bude mať procesor niečo v zálohe, grafický čip si od neho požičia nejaký výkon a zase naopak.

Hry na Xbox Series X môžu vyzerať o trochu lepšie, alebo bude ten rozdiel zanedbateľný. Pri niektorých hrách sa môže stať aj to, že žiadny rozdiel nebude. Záležať bude aj na tom, na čo sa zamerajú vývojári. Rozhodnú sa viac využiť skvelé SSD na PS5, alebo sa zamerajú na kvalitnejší Ray Tracing pri Xboxe? 

 
Ray Tracing je špeciálne renderovanie svetla a tieňov tak, aby simulovali jeho realistický lom a odraz od predmetov v priestore. Takéto generovanie doteraz zvládali iba silné grafické karty moderných počítačov. Jedno video ti však prezradí viac ako sto slov.

Xbox Series X má aj viac priestoru na SSD, takže budeš môcť mať na konzole nainštalovaných súčasne viac hier. Vzhľadom na to, že hry sa budú sťahovať a inštalovať oveľa rýchlejšie, je to však len záležitosť pohodlia a nič, podľa čoho by sa niekto mal rozhodovať medzi konzolami.

Navyše, SSD je na PS5 omnoho rýchlejšie a kvalitnejšie než u Xboxu. Samotnú rýchlosť SSD v PS5 však zrejme naplno využijú len štúdiá PlayStationu, ktoré budú pre PS5 vytvárať exkluzívne hry. Svoj názor na vec povedal aj jeden z členov Digital Foundry, ktorý rozoberá herné technológie a hardware.

Niektorí vývojári ale zase tvrdia, že ide o najvzrušujúcejšiu vec v hernom priemysle za posledné roky. Pamäť RAM je v podstate rovnaká a rozdiely by tam nemali byť žiadne. Závisieť bude aj od toho, ako konzoly svoju pamäť rozložia medzi procesy systému a procesy hier. 

Ultraýchle SSD dovolí načítať hry behom niekoľkých sekúnd a najsilnejší procesor medzi konzolami umožní vývojárom vytvárať hry bez technických ústupkov. Veľa hier bude stále bežať v slabších 30 snímkoch za sekundu, no to je skôr rozhodnutím vývojárov.

Väčšina z nich pravdepodobne uprednostní menej plynulý pohyb a krajšie grafické spracovanie a náročné efekty. Vďaka nim sa hra predá rýchlejšie, ako pre plynulých 60 snímok sa sekundu, ktoré bežní hráči neriešia.

PS5 versus Xbox Series X. Ktorá konzola bude silnejšia a lepšia?
Zdroj: Microsoft

To je Xbox Series X. Lenže Microsoft plánuje na jeseň vydať aj ďalšiu verziu next-gen hardwaru. Existencia konzoly s kódovým označením Lockhart je v podstate verejným tajomstvom. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86923 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo je vlastne Xbox Lockhart.
  • Akú hráčmi žiadanú funkcionalitu pridali do Series X.
  • O čom je Project xCloud, streamovanie AAA hier v špičkovej grafike priamo do tvojho mobilu.
  • Prečo je Game Pass ešte lepší ako Netflix a prečo si ho musíš okamžite predplatiť, ak chceš na hrách ušetriť stovky eur.
  • Ako hrať najnovšie exkluzivity od Xboxu za pár eur.
  • Na akých hrách pracujú tvorcovia Gears of War, Halo, Forza Horizon.
  • Koľko štúdií vlastní Xbox a aké exkluzívne hry pripravujú.
  • Kedy asi konzola vyjde a aká bude jej pravdepodobná maximálna cena?
Späť
Zdieľať
Diskusia