Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2020, 17:13
Čas čítania 2:46
Dominik Vetrák

Recenzia: Palm Springs je geniálnou romantickou komédiou a jedným z najlepších filmov roka

FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 PALM SPRINGS
Uložiť Uložené

Ako veľmi sa podaril očakávaný film od Andyho Samberga?

Už od jari sme postupne počúvali, že nový film Andyho Samberga (Brooklyn Nine-Nine) sa podaril. Palm Springs malo obsahovať sci-fi prvky, romantickú zložku a malo nás aj pobaviť. Samberg v snímke hrá pohodového Nylesa, ktorý uviazol v časovej slučke. Donekonečna tak prežíva jeden a ten istý deň. Tvorcovia nám nikdy neprezradili, ako dlho bol Nyles v tejto časovej slučke, ale musia to byť desiatky alebo dokonca aj stovky rokov. 

Odporúčané
Spider-Man 3, Batman či Thor. Na ktoré komiksové filmy, ktoré v kinách uvidíme do konca roka 2022, sa tešíme najviac? Spider-Man 3, Batman či Thor. Na ktoré komiksové filmy, ktoré v kinách uvidíme do konca roka 2022, sa tešíme najviac? 12. júla 2020, 8:18

Nyles prijal fakt, že na živote nezáleží, a tak sa už z tejto slučky nesnaží uniknúť. Zabil sa už miliónkrát, odišiel do iných štátov, urobil množstvo vecí, aby sa zo slučky dostal, no nikdy sa mu to nepodarilo. Vždy, keď zomrie, alebo keď zaspí, okamžite sa prebúdza v rovnaké ráno.

Prežíva tak nudnú svadbu s priateľkou, ktorú vlastne ani nemá rád a na mieste, kde nemá žiadnych priateľov. Nyles je zaseknutý už tak dlho, že si už ani nepamätá, aký bol jeho život predtým. Všetko sa pre neho mení v momente, keď sa do časovej slučky dostane jedna z družičiek menom Sarah (Cristin Millioti).

Recenzia: Palm Springs je geniálnou romantickou komédiou a jedným z najlepších filmov roka
Zdroj: HULU

Rovnaký deň začnú prežívať spoločne s Nylesom. Sarah sa s tým celkom rýchlo zmieri a postupne si s Nylesom vytvoria silné puto. Vznikne z toho množstvo vtipných, romantických a  prekvapivých momentov.

Samozrejme, krásne chvíle preruší konflikt, ktorý následne strieda Nylesovo psychologické vytriezvenie a finálne rozuzlenie. Štruktúrou ide o klasickú romantickú komédiu, čo vôbec nevadí, keďže jej jednotlivé časti do seba skvelo zapadajú a fungujú z každého hľadiska.

Recenzia: Palm Springs je geniálnou romantickou komédiou a jedným z najlepších filmov roka
Zdroj: HULU

Snímka sa okrajovo zaoberá aj strachom z neznáma či pokračovaním v ceste, ktorá je neistá. Je lepšie držať svoj život v bezpečnej, ale nudnej rovine? Je život prežitý bez riskovania a neistoty vôbec životom? 

Palm Springs kladie divákovi mnohé existenciálne otázky. Našťastie, na väčšinu z nich aj odpovedá. Robí tak skrz emotívne či komediálne scény, vďaka ktorým ti postavy okamžite prirastú k srdcu. Andy Samberg je naozaj veľký sympaťák, ktorého filmy či seriály jednoducho musíš milovať. Má vtipný prejav, skvelo ovláda prácu s hlasom či mimiku a jeho herecký talent mu dovoľuje skvelo predať ako komediálne, tak dramatické momenty.

Skvelo mu sekunduje Cristin Milioti, ktorú som si nedokázal vybaviť zo žiadneho iného počinu. Keď si však listujem jej filmografiu, hneď si spomínam na jej „startekovskú“ epizódu v Black Mirror, mini rolu vo Vlkovi z Wall Street či v 2. sérii Farga. Najznámejšia je zrejme vďaka postave Tracy alebo „matky“ v seriáli Ako som spoznal vašu mamu. Pevne verím, že sa bude viac objavovať aj vo filmoch a nielen v seriáloch.

Recenzia: Palm Springs je geniálnou romantickou komédiou a jedným z najlepších filmov roka
Zdroj: HULU

Do tretice tu máme J. K. Simmonsa v jednej z jeho najlepších úloh. Vo filme má síce len niekoľko minút, no dokáže ťa pobaviť aj rozcítiť. Evidentne si rolu užíval a nebol by som prekvapený, keby bola napísaná špeciálne pre neho. 

Palm Springs má len niekoľko scén so špeciálnymi efektami, ktoré pomedzi všetky tie dialógové scény nakopávajú tempo. Snímka má aj pár menších dejových zvratov, z ktorých niektoré očakávaš, iné ťa zase celkom prekvapia. Mnohokrát sa pobavíš alebo sa aspoň pristihneš, ako sa na obrazovku tupo usmievaš. Ide o vynikajúci feel good film, pri ktorého pozeraní ti absolútne nič nevadí. Vďaka svojej ideálnej, hodinu a pol dlhej stopáži, navyše nikdy nezačne nudiť. 

Ak máš čas užiť si ideálny letný film s funkčnou romantickou zápletkou, zaujímavým sci-fi prvkom a zábavnými vtipmi, Palm Springs je pre teba viac než ideálnou voľbou. Očaria ťa herci, obľúbiš si postavy, užiješ si koniec a od začiatku do konca budeš nadšený. Snímke v podstate nemám čo vytknúť.

Recenzia: Palm Springs je geniálnou romantickou komédiou a jedným z najlepších filmov roka
Zdroj: HULU

Mohla byť o čosi vtipnejšia, mohla pracovať s viac postavami či pridať nejakú akčnú alebo originálnu scénku, ktorá by ťažila z faktu, že postavy sú „nesmrteľné“. Pár ich tam je, no čakal som niečo údernejšie. V podstate nejde ani tak o to, čo vo filme je, ako skôr o to, čo by v ňom ešte mohlo byť navyše. 

Aj bez toho však Palm Springs funguje ako vynikajúca romantická komédia. Momentálne ide asi o najlepší mainstreamový film roka, a keďže sme tých kvalitných za posledné mesiace veľa nevideli, odporúčame ti, aby si mu dal šancu. Na základe toho všetkého udeľujem Palm Springs silných osem a pol bodu z desiatich. Ak film uvidíš a odrátaš si nejaký ten pol bodík, bude to úplne pochopiteľné. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia