Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. júna 2020, 14:17
Čas čítania 1:16
Matej Krajčovič

Kaštieľ vo Vinosadoch, v ktorom prespáva Robert Fico, môže vlastniť invalidný dôchodca. Ten má miliónové dlhy

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Za kaštieľom je neprehľadná pavučina firiem, na konci invalidný dôchodca s dlhmi a bez trvalého bydliska.

Denník Plus 7 dní pred pár dňami informoval, že predseda SMERU-SD a bývalý premiér Robert FIco trávi čas a noci v luxusnom kaštieli vo Vinosadoch.

Fico už predtým býval v byte odsúdeného Ladislava Bašternáka, hoci si príbytok podobných rozmerov v danej bratislavskej lokalite zo svojich príjmov poslanca a predsedu vlády teoreticky nemohol dovoliť. Zjavný nepomer teda poukazuje na možné korupčné správanie, a preto o ňom médiá píšu. 

Kaštieľ vo Vinosadoch má zas podľa SME extrémne komplikovanú vlastnícku štruktúru. Pátranie odhalilo, že za ním stojí invalidný dôchodca z Prahy Rudolf Vojkůvka, ktorý teraz ani nemá trvalé bydlisko, no dlhuje vyše 63 miliónov českých korún (2,4 milióna eur). Dôchodca by tak mohol byť len tzv. biely kôň a kryť, že budovu využívajú iní podnikatelia. 

Odporúčané
Roberta Fica bude prešetrovať výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Pobyt v luxusnom kaštieli mohol byť neoprávneným darom Roberta Fica bude prešetrovať výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Pobyt v luxusnom kaštieli mohol byť neoprávneným darom 8. júna 2020, 14:37

Oficiálnym vlastníkom nehnuteľnosti je Obnova kultúrnych a historických pamiatok, čo je bežná súkromná firma. V budove na Bajkalskej ulici má však len poštovú schránku. Predseda predstavenstva je napojený na firmy Juraja Širokého. 

Fico kaštieľ podľa vlastných slov používa na rehabilitácie. Musel sa k nim však dostať iba po „priateľskej linke“, a nie cez bežné stránky ponúkajúce rekreačné pobyty, kaštieľ totiž nemá žiadny web a nevyzerá oficiálne dostupný.

Jediným akcionárom Obnovy je česká spoločnosť Slug property z Ostravy, ktorá teraz nevykazuje žiadne aktivity,. Slug vlastní americká firma Johnson Developments LLC z New Jersey, a tú zastupuje práve spomínaný český dôchodca, ktorý však vlani požiadal o osobný banktrot pre miliónové dlhy. V žiadosti uviedol, že má príjem iba z invalidného, približne 300-eurového dôchodku. Deklaroval tiež, že nemal žiadny majetok a ani trvalé bydlisko. 

Odporúčané
Mladá priateľka Roberta Fica si vraj žije nad rámec svojich príjmov, odfotili ju aj pri luxusnom kaštieli vo Vinosadoch Mladá priateľka Roberta Fica si vraj žije nad rámec svojich príjmov, odfotili ju aj pri luxusnom kaštieli vo Vinosadoch 10. júna 2020, 13:53

Fico odmietol prezradiť, či a komu za využívanie kaštieľa platí. Politici však nemôžu dostávať utajené dary, komplikované by teda bolo, aj keď by ho v kaštieli nechali prespávať priatelia.

Nadácia Zastavme korupciu preto podala podnet a Ficovi hrozí pokuta až 40-tisíc eur, teda jeden ročný plat poslanca. Fico bol v kaštieli s mladou ženou, ktorá je podľa bulváru jeho novou priateľkou. Katarínu Szalayová je však aj čakateľkou na prokuratúre, aj tu teda existuje podozrenie, či jej politik kariérny postup „nevybavil“- 

Domov
Zdieľať
Diskusia