Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2020, 14:34
Čas čítania 0:45
Daniel Mikolášik

V USA sa šíria agresívne ázijské sršne. Zabíjajú tamojšie včely a útočia na ľudí

NEWS SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ USA
Uložiť Uložené

Ázijské obrovské sršne prezývajú aj vraždiace sršne.

V Spojených štátoch okrem koronavírusu aktuálne zúri aj invázia tzv. ázijských obrovských sršňov (vespa mandarinia), ktoré prezývajú aj vraždiace sršne. Vedci dokonca tvrdia, že ide vôbec o prvýkrát, čo sa tento druh objavil na pôde USA.

Ako informuje CNN, tento agresívny druh sa živí včelami medonosnými. Americkí včelári hlásia tisícky mŕtvych včiel s odtrhnutými hlavami. Rýchlo klesajúca populácia včiel v krajine je alarmujúca.

Jeden ázijský sršeň je schopný v priebehu 24 hodín zabiť až 50 včiel, čo znamená, že vyhladiť jeden bežný včelí úľ do pár minút rozhodne nerobí problém aj menšiemu roju takýchto sršňov. Najviac postihnutý americký štát je Washington.

Odborníci Washingtonskej univerzity tvrdia, že ázijské sršne sú vôbec najväčší druh sršňov na svete. Sú dlhé viac ako 4 centimetre a ich viacnásobné bodnutie môže dokonca zabiť človeka. Vedci zatiaľ netušia, akým spôsobom sa ázijské sršne dostali do Washingtonu.

Za ich inváziou však často stoja medzinárodné nákladné lode, ktoré ich neúmyselne prevezú z bodu A do bodu B, kde sa začnú rozmnožovať a útočiť. „Ich bodnutie zanecháva veľkú jazvu a je bolestivé. Má silný neurotoxín. Viacnásobné bodnutie môže človeka aj zabiť aj napriek tomu, že nemusí byť alergický,“ tvrdí Seth Truscott, vedec z Washingtonskej univerzity.

Domov
Zdieľať
Diskusia