Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. marca 2020, 13:06
Čas čítania 3:39
Tímea Krauszová

Rowlingová je nevzdelaná rasistka, reagujú na Twitteri ľudia na novú mapu čarodejníckych škôl. Fakt majú Čína a India len jednu?

NEWS HARRY POTTER J. K. ROWLING
Uložiť Uložené

Táto mapa nedáva zmysel.

Na Twitter sa koncom februára dostala (oveľa prehľadnejšia) mapa všetkých čarodejníckych škôl na svete. Namiesto toho, aby sa fanúšikovia čarodejníckeho sveta Harryho Pottera tešili sú však mnohí zhrození. Autorku J. K. Rowlingovú obviňujú z rasizmu a nevedomosti, nepáčia sa im názvy ani geografické lokácie škôl. Japonsko a Kórea majú spoločnú školu, rovnako tak celý africký kontinent so svojimi tisíckami jazykov a kultúr.

Takéto rozdelenie je v ostrom kontraste s britským Rokfortom, ktorý slúži len Británii a Írsku, alebo francúzskej akadémii Beauxbatons. Síce najmä z Pottermore (dnes už Wizarding World) a série Fantastických zverov vieme, že politické konflikty sa týkali aj čarodejníkov, v prípade tejto mapy môžeme vypichnúť množstvo nedostatkov aj keby sme chceli od politickej situácie krajín sveta odhliadnuť. To sa nám však pravdepodobne nepodarí, pretože, ako už napísal jeden používateľ na Twitter, mapa zapácha britským kolonializmom.

Neznalosť, rasizmus, celé zle

Začalo to nevinnou otázkou. Používateľ @gayrauder na Twitter pridal farebnú mapu jedenástich prestížnych čarodejníckych škôl, o ktorých doteraz fanúšikovia vedia. Väčšinu z nich sme spoznali až prostredníctvom portálu Pottermore, len so štyrmi sa stretávame aj v knihách, pričom okrem americkej vieme o troch európskych školách priamo z pôvodnej série o Harrym.

Domov
Zdieľať
Diskusia