Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2020, 9:49
Čas čítania 1:39
Tímea Krauszová

Do konca tohto storočia môže zo zemského povrchu zmiznúť až polovica svetových pláží, varujú vedci

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA PLÁŽE
Uložiť Uložené

Do veľkej miery za to môže globálne otepľovanie a ľudská činnosť.

 Polovici piesočnatých pláží na svete hrozí, že do konca storočia zaniknú. Vedci Spoločného výskumného centra Európskej únie v talianskom meste Ispra použili satelitné snímky na monitorovanie toho, ako sa pláže zmenili za posledných 30 rokov a ako ich globálne otepľovanie môže ovplyvniť v budúcnosti.

Klimatické zmeny ohrozujú pláže na celom svete

Spoločné výskumné centrum Európskej komisie v spolupráci s vedcami zo španielskych, portugalských a holandských univerzít publikovali štúdiu, v ktorej sa venovali vplyvu klimatických zmien na svetové pláže. Podľa ich predpokladov by sme do roku 2050 už nemuseli dnešné pláže vôbec spoznať, 14 až 15 % z nich čelí vážnej erózii. Do konca tohto storočia by až polovica svetových pláží mohla úplne zmiznúť.

Vedci zobrali do úvahy niekoľko faktorov, okrem zvýšenej morskej hladiny počítali aj s vodnou eróziou a ľudskou aktivitou. Erózia je síce prirodzený proces, v ktorom sa časti zeme rozrušujú a odstraňujú, pláže sa zvyčajne dokážu „vyliečiť“ samé. Odjakživa sa prispôsobovali najmä morskej hladine, stiahli sa alebo opäť roztiahli.

Domov
Zdieľať
Diskusia