Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2020, 9:05
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Opoziční poslanci opustili rokovanciu sálu, po troch dňoch parlament rokuje o zákonoch za 800 miliónov eur.

NEWS ANDREJ DANKO
Uložiť Uložené

V sále parlamentu sa dnes Andrej Danko bude snažiť prejsť cez rozum opozičným poslancom, ktorí tam strávili už druhú noc a blokujú rečnícky pultík.

Aj dnes opoziční poslanci prespávali v rokovacej sále, aby už od skorého rána blokovali rečnícky pult. Obštrukcie v rámci mimoriadnej schôdze robia kvôli tomu, lebo žiadajú, aby Ústavný súd rozhodol jej zákonnosti.

Tvrdia, že zákony, ktoré môžu byť prijaté vďaka SNS, ĽSNS a Smeru, sa dajú posúdiť ako volebná korupcia. Ide o sociálne opatrenia pre deti a dôchodcov, ktoré by ovplyvnili verejné financie v celkovej výške až 800 miliónov eur. Opozícia kritizuje zákony, nie sú podľa nej dostatočne adresné. Tí, ktorí dostávajú najväčšie dôchodky, by dostali ďalší vysoký trinásty dôchodok. 

Predseda parlamentu Andrej Danko už včera avizoval, že našiel spôsob, ako poslancov za PS/Spolu prekvapiť, aby mohla schôdza prebehnúť, nemá totiž moc ich vykázať násilím. Do parlamentu dal priniesť ďalšie dva rečnícke pulty, aj tie však okamžite obsadili niektorí z poslancov. 

Odporúčané
Blokovanie rečníckeho pultu už slovenský parlament zažil. Alojz Hlina sa najprv pobil, potom mlčiac protestoval Blokovanie rečníckeho pultu už slovenský parlament zažil. Alojz Hlina sa najprv pobil, potom mlčiac protestoval 19. februára 2020, 18:33

Smer priniesol do parlamentu dôchodcov

Krátko po začiatku schôdze Andrej Danko opäť vyzval opozičných poslancov, aby odišli. Aj keď ešte najprv protestovali, nakoniec opustili rokovaciu sálu. Ešte ráno mali niektoré opozičné demokratické strany spoločné stretnutie, na ktorom si dohadovali ďalší postup. 

Balkón parlamentu je plný dôchodcov, ktorí opakovane a pri každej príležitostu tlieskajú poslancom Smeru. Na úvod si slovo zobral premiér Peter Pellegrini, ktorý asi 10 minút ostro kritizoval poslancov PS/Spolu, ale aj ďalších opozičných politikov. 

„Táto doba bola dobrá na to, že sme zistili, že máme deväť pultov,“ pokračuje Andrej Danko. Po kritike poslancov vystúpil predkladateľ návrhu zákonu o 13. dôchodkoch – minister práce Ján Richter. Pokračuje rozprava, opoziční poslanci kritizujú, že vláda chce zákony schváliť v zrýchlenom konaní, tvrdia, že neexistujú mimoriadne okolnosti. 

Andrej Danko dal priniesť ďalšie dva rečnícke pulty, opoziční poslanci zablokovali aj tie
Zdroj: TASR - Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia