Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. februára 2020, 18:33
Čas čítania 2:11
Viktor Kniš

Blokovanie rečníckeho pultu už slovenský parlament zažil. Alojz Hlina sa najprv pobil, potom mlčiac protestoval

NEWS
Uložiť Uložené

Zajtra bude pokračovať mimoriadna schôdza, ktorú dva dni po sebe blokovali opoziční poslanci.

Písal sa rok 2013, Ficov Smer vládol v jednofarebnej vláde, a vtedy nezaradený poslanec Alojz Hlina vzbudzoval pozornosť svojim kontroverzným správaním s cieľom vycvičiť koalíciu.  V septembri toho roku najprv fyzicky zaútočil na poslanca Smeru Antona Martvoňa preto, lebo v parlamente pripomenul, ako v Hlinovom podniku nalievajú zamestnanci aj maloletým. Video zaznamenáva, ako Hlina pribehol k poslancov, zvalil ho medzi sedačky a kričal na neho. 

Pár dní na to už Alojz Hlina čelil ďalšiemu problému – opäť s predstaviteľmi jedinej vládnej strany. Opakovane stál pri rečníckom pulte a niekoľko hodín mlčal. Pred parlamentom chcel interpelovať  aj exministra vnútra Roberta Kaliňáka v súvislosti so záznamom z policajného zásahu voči študentom. Kaliňák zo sály odišiel a povedal, že sa vráti, keď sa Hlina ospravedlní Martvoňovi, čo nezaradený poslanec odmietol urobiť. 

Celú situáciu vtedajší predseda parlamentu Paška vyriešil tak, že dal priniesť do rokovacej sály náhradný prenosný rečnícky pult. Hlina bol na situáciu sám a level kontroverzie ďalej neposúval. Nemal ani prečo, voľby boli ďaleko a jeho spor s koalíciou ani nebol hodnotový.

Blokovanie rečníckeho pultu už slovenský parlament zažil. Alojz Hlina sa najprv pobil, potom mlčiac protestoval
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Dnes hovoria opoziční poslanci o predvolebnej korupcii za 800 miliónov eur. Žiadajú, aby Ústavný súd rozhodol o zákonnosti mimoriadnej schôdze, ktorú sa podarilo otvoriť vďaka stranám SNS, Smer, ĽSNS a piatim odídencom zo SaS, ktorým teraz hrozí vyhadzov z Demokratickej strany. 

Aké možnosti má Danko

Aktuálne blokovanie rečníckeho pultu šesticou poslancov opozície sa zatiaľ Andrejovi Dankovi nepodarilo vyriešiť. Niekoľkokrát ich napomenul a vyzval, aby opustili rokovaciu sálu, následne skonštatoval, že ich nemôže dať vyviesť ochrankou, resp. políciou. Na tlačovom brífingu tvrdil, že má nástroje na to, aby zariadil pokračovanie mimoriadnej schôdze vo štvrtok, nechce ich však teraz konkretizovať, aby sa poslanci PS/Spolu nemohli pripraviť. 

Blokovanie rečníckeho pultu už slovenský parlament zažil. Alojz Hlina sa najprv pobil, potom mlčiac protestoval
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Teoreticky má len dve možnosti. Môže postupovať ako Pavol Paška v roku 2013 pri boji s Hlinom. Bude však musieť myslieť na to, že aj náhradný rečnícky pult by teoreticky mohli obsadiť opoziční poslanci. 

Kontaktovali sme jedného z protestujúcich poslancov Martina Poliačika, ktorý kandiduje za koalíciu PS/Spolu z 15. miesta. Pre Refresher potvrdil, že rátajú s možnosťou nového pultíka, podobne ako Andrej Danko, ani on nechcel prezradiť taktiku. Pripomenul však, že v Národnej rade nie sú sami a stoja za nimi aj ďalšie poslanecké kluby demokratickej opozície, ktoré sú pripravené pomôcť. Aj fyzicky. 

Odporúčané
Andrej Danko priznal, že nevie s ochrankou vyviesť opozičných poslancov s tortou od rečnického pultu. Schôdzu znova prerušil Andrej Danko priznal, že nevie s ochrankou vyviesť opozičných poslancov s tortou od rečnického pultu. Schôdzu znova prerušil 19. februára 2020, 9:28

Druhá a potenciálne ešte rozumnejšia alternatíva je presunúť mimoriadnu schôdzu do historickej budovy Národnej rady. V tomto prípade by musel predseda Danko myslieť na to, že rovnako hrozí obsadenie rečníckeho pultu a musí ho obsadiť ako prvý. 

V parlamente budú prespávať aj dnes

Martin Poliačik potvrdil, že aj dnes strávia s kolegami noc v rokovacej sále, boli tam už poobede. Včera zásobovali sociálne siete fotografiami v pyžamách, dokonca ich prišli navštíviť známi slovenskí youtuberi a fanúšikovia im objednali pizzu. Ráno zverejnili zábery spacákov, potom sa prezliekli do slušného oblečenia a s tortou opäť blokovali rečnícky pult. 

Blokovanie rečníckeho pultu už slovenský parlament zažil. Alojz Hlina sa najprv pobil, potom mlčiac protestoval
Zdroj: Jozef Tirak Mihal

Svadobná torta podľa nich symbolizuje manželský vzťah medzi stranami Smer a ĽSNS. Chcú tak naznačiť, že aj keď je strana Roberta Fica v koalícii a extrémistickí Kotlebovci v opozícii, ich vzťah môže byť bližší, ako sa na prvý pohľad zdá. A mohol by pretrvať aj po voľbách.

Ukázalo sa to nielen pri otváraní mimoriadnej schôdze, ale aj viackrát v minulosti – známy je prípad, keď Kotlebovci pomohli namiesto koaličného Mostu odhlasovať 50 dňové moratórium na prieskumy. Až Ústavný súd novelu na návrh prezidentky Čaputovej pozastavil. 

Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 16. februára 2020, 9:50
Domov
Zdieľať
Diskusia