Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2020, 12:32
Čas čítania 0:27
Daniel Mikolášik

NASA ocenila ďalšiu snímku zasneženej Oravy s meteorickým rojom v pozadí. Stala sa fotografiou dňa

NEWS NASA
Uložiť Uložené

Astronomická snímka z Oravy zachytáva maximum každoročného meteorického roja Kvandantidy.

Čech Petr Horálek môže byť na seba právom hrdý. Jeho astronomickú snímku totiž ocenila NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír) a vyhlásila ju za fotografiu dňa.

Ide tak už o tretí záber zasneženej Oravy s meteorickým rojom v pozadí, ktorý sa dočkal prestížneho ocenenia. Jedným z nich bola 360-stupňová panoráma poskladaná zo 66 na seba nadväzujúcich záberov z jedného fotoaparátu zo Štedrého dňa.

Odporúčané
Zábery zo zasneženej Oravy vybrala NASA počas Vianoc za fotografiu dňa Zábery zo zasneženej Oravy vybrala NASA počas Vianoc za fotografiu dňa 27. decembra 2019, 11:44

Ako informuje Denník N, fotografia zobrazuje maximum každoročného meteorického roja Kvandantidy proti hviezdnej oblohe v Oravskej Lesnej s výhľadom na Malú Fatru. Na snímke môžeš vidieť aj oranžovo sfarbenú hviezdu Betelgeuze, súhvezdie Orión, najjasnejšiu hviezdu nočnej hviezdnej oblohy Sírius či hviezdu Regulus v súhvezdí Lev.

Vzácny je však najmä pohľad na Betelgeuze. Hviezda totiž na prelome rokov významne zoslabla. Dôvodom je chemická nerovnováha a pravdepodobný únik hmoty z jej povrchu.

Nová snímka zasneženej Oravy s meteorickým rojom v pozadí žne opäť úspech. NASA ju vybrala za fotografiu dňa
Zdroj: Petr Horálek
Domov
Zdieľať
Diskusia