Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2020, 9:22
Čas čítania 1:32
Viktor Kniš

Celá nahrávka návštevy Počiatka u Trnku z Kočnerovej šperkovnice: Okrem korupcie a umenia riešili aj to, ako sa opíjali

NEWS DOBROSLAV TRNKA
Uložiť Uložené

Smutný pohľad na to, čo všetko sa dialo v kancelárii generálneho prokurátora, ktorý je už od včera zadržaný.

Kočnerova šperkovnica je pojem, kvôli ktorému Národná kriminálna agentúra vo štvrtok zadržala Dobroslava Trnku – bývalého generálneho prokurátora, ktorý je dnes obvinený okrem marenia spravodlivosti už aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Druhé obvinenie vraj súvisí s videom, ktoré zaznamenáva, ako sa Trnka v čase výkonu funkcie baví s vtedajším ministrom za Smer Jánom Počiatkom o korupcii.

Smrdel a grgal

Na verejnosť sa dnes dostalo už aj kompletne celé nezostrihané video, ktoré zaznamenáva približne 40-minútovú návštevu Počiatka u Trnku. Niekoľko úryvkov už bolo zverejnených dávnejšie.

V kancelárii fajčia, už ráno sa ponúkajú alkoholom a Počiatek Trnkovi rozpráva, ako opitý jedol kebab. Hovorí aj o stretnutí európskych ministrov financií, s ktorými žúroval do rána a potom mu bolo zle, smrdel a grgal. 

Pred odchodom ešte poobdivovali Trnkov obraz a Počiatek mu povedal o „úplnom feťákovi,“ ktorý namaľoval motív s názvom Gemerské Dievčence a zakomponoval do neho Batmana.  

Odporúčané
Najprv oslávil meniny, potom mal rozlúčku so slobodou: Slováci si hromadne uťahujú zo zadržaného Dobroslava Trnku Najprv oslávil meniny, potom mal rozlúčku so slobodou: Slováci si hromadne uťahujú zo zadržaného Dobroslava Trnku 16. januára 2020, 18:33

Okrem kauzy Tipos, kvôli ktorej prišlo Slovensko o 400 miliónov korún (približne 13 miliónov eur) hovoril exminister rezortu financií Trnkovi aj o ďalších podozrivých obchodoch strán vtedajšej koalície. Prezrádza mu, ako vtedajší predseda SNS Ján Slota a jeho ľudia obrali štát o dve miliardy korún v kauze emisných kvót. 

Počiatek problém nevidí, v súvislosti s nahrávkou z Kočnerovej šperkovnice vypovedal ako svedok

Počiatek ešte v decembri v tomto prípade vypovedal ako svedok, momentálne už však nechcel odpovedať na otázky novinárov o tom, kde sa zdržiava. Vie sa o jeho vile vo Francúzsku. 

„Od generálneho prokurátora som chcel len to, aby verejnosti zrozumiteľne vysvetlil, že až zmenou zákona nadobudol novú kľúčovú právomoc a jasne povedal, že pred novelou Občiansko súdneho poriadku jeho mimoriadne dovolanie nemalo odkladný účinok na právoplatný a vykonateľný rozsudok," zľahčoval Počiatek svoje reči na videozázname pre SME

Šperkovnicu spomínal aj Tóth

Peter Tóth vo svojej výpovedi počas procesu v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka tento týždeň hovoril aj o šperkovnici na nahrávanie videí, ktorú vraj dal vyrobiť pre Kočnera.

Odporúčané
Desaťtisíce Slovákov okradol o miliardy, súdom sa vďaka práceneschopnosti vyhýbal 15 rokov. Kto je Jozef Majský? Desaťtisíce Slovákov okradol o miliardy, súdom sa vďaka práceneschopnosti vyhýbal 15 rokov. Kto je Jozef Majský? 29. júla 2020, 16:32

Tvrdí, že asi v roku 2004 mu Kočner povedal, že chce mať kamuflované zariadenie, ktoré dokáže nahrávať obraz a zvuk. Tóth mu zadovážil šperkovnicu, tú mu Kočner po čase vrátil na opravu. Pri oprave podľa Tótha boli v šperkovnici nájdené intímne zábery Kočnera s dámou, ktorú nechcel menovať pred súdom.

Dnes už vieme, že Kočner použil túto šperkovnicu aj na iné účely. Umiestnil ju v kancelárii bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Zatiaľ sa nevie, či existujú aj ďalšie nahrávky vysokopostavených osôb v rnkovej kancelárii. 
  

Domov
Zdieľať
Diskusia