Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2020, 14:56
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Arogantný Pavol Rusko napomínal novinárov, vadilo mu aj, že sa prokurátor usmieva. Sú zmenky podľa znalkyne falošné?

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Na pojednávaní dnes síce Marian Kočner chýbal, po niekoľkých ospravedlneniach sa však dostavil Pavol Rusko.

V stredu pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza za 69 miliónov eur. Obžalovaní sú Pavol Rusko a Marian Kočner, ktorý čelí aj obžalobe za objednávku vraždy Jána Kuciaka. Druhého menovaného dnes nepredviedli, a tak pokračuje ich prax, že sa zatiaľ ani raz (až na jednu párminútovú výnimku) nepojednávalo v prítomnosti oboch obžalovaných. Kočner sedel na pojednávaní v decembri 2019, keď sa Pavol Rusko opakovane ospravedlnil. 

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Rusko slovne napádal novinárov aj prokurátora

Počas prestávky hlavného pojednávania podľa Denníka N Pavol Rusko útočil na novinárov. Vraj podľa neho vymývajú ľuďom mozgy. Vadilo mu, ako niektoré médiá používajú slovo „údajne.“ „Toto nie je kauza falšovania zmeniek, ale to môže byť kauza údajného falšovania. Ešte súd nerozhodol, vy to už viete?“ pýtal sa Rusko novinárov.

Arogantný Pavol Rusko napomínal novinárov, vadilo mu, že sa prokurátor „hlúpo usmieva“. Sú zmenky podľa znalcov falošné?
Arogantný Pavol Rusko napomínal novinárov, vadilo mu, že sa prokurátor „hlúpo usmieva“. Sú zmenky podľa znalcov falošné? Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
 

Pavol Rusko počas pojednávania dokonca zvýšil hlas. „Ak z niekoho robíte kriminálnika, nerobte z neho hlupáka,“ povedal. Počas svojho vyjadrenia napomenul Rusko aj prokurátora Šantu za to, že sa „hlúpo usmieva,“ píšu Aktuality „No dovoľte? Kroťte sa, pán obžalovaný,“ odpovedal Ján Šanta. Situáciu upokojil až sudca. 

Čo hovorí expertka? 

Až na 20. deň pojednávania o údajne falšovaných zmenkách prišla vypovedať aj znalkyňa, Pracovníčka Kriminalistického a expertízneho ústavu Andrea Jabconová skúmala podpisy priamo na zmenkách.

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Podľa jej názoru nie je možné metódou grafického skúmania určiť vek zmeniek. Expertka došla k záveru, že podpisy Pavla Ruska boli vyhotovené z viacerých segmentov. To znamená, že neboli podpísané jedným ťahom, ale troma a v prípade jednej zmenky štyrmi ťahmi. 

Ďalší znalec Nouzovský na pojednávanie neprišiel a mal vypnutý telefón. Prokurátor Ján Šanta preto navrhol, aby mu udelili poriadkovú pokutu 1650 eur, „Dokedy nebude chodiť?” pýtal sa prokurátor, naznačujúc prieťahy zo strany obžalovaných.

Odporúčané
Marian Kočner prišiel pravdepodobne o všetky peniaze, Američania zmrazili účty jemu aj jeho firmám Marian Kočner prišiel pravdepodobne o všetky peniaze, Američania zmrazili účty jemu aj jeho firmám 10. decembra 2019, 19:36
Domov
Zdieľať
Diskusia