Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. novembra 2019, 10:23
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Duklock: Chalan, čo mi ukradol identitu, si možno ani neuvedomoval, že je to také vážne. Premýšľal som aj nad právnymi krokmi

Duklock: Chalan, čo mi ukradol identitu, si možno ani neuvedomoval, že je to také vážne. Premýšľal som aj nad právnymi krokmi
Zdroj: Mikuláš Bado/REFRESHER
REFRESHER YOUTUBE
Uložiť Uložené

Keď vidím, koľko ľudí prišlo na Reddit vďaka #ME, ostávam v nemom úžase. A stále pribúdajú, je to úžasné, vraví youtuber.

Málokomu sa u nás momentálne darí na Youtube tak, ako Dušanovi Brachnovi. Na videoplatforme funguje už od roku 2012 a spočiatku streamoval hry. Neskôr začal komentovať dianie na internete a v spoločnosti. „To komentovanie bolo viac-menej pubertálne vyreagovanie z toho, čo všetko ma vtedy na internete a v spoločnosti s**lo. Trošku som sa v tom aj stratil a začal som byť zbytočne vulgárny,“ spomína Dušan, na internete známy pod prezývkou Duklock. 

Začiatkom roka 2017 prišla kríza. Natáčanie ho prestalo baviť, komentovanie iných videí ho deprimovalo. „Nastal zlom a rapídne som zmenil svoje vystupovanie vo videách,“ vraví. Začal byť prirodzenejší, vznikli nové série. Jedna z najúspešnejších na slovenskej scéne je #ME.

„Sajfove vlogy sú viac-menej také isté. Je tam pekný záber z dronu, niekam ide, niečo spraví. Je to fajn kontent, veľmi dobre spravené, dobre sa na to aj pozerá. Ľudia to už ale videli. Ja som mal tiež podobný problém. Komentoval som videá, ľudia chodili, no nebol okolo toho hype. Zrazu prišlo niečo nové typu #ME, bolo to fresh a ľudí to začalo baviť,“ hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Refresher.

V rozhovore s Duklockom sa dočítaš:
  • Prečo začali slovenskí youtuberi otvorene hovoriť o peniazoch
  • Ako vznikol merch ALE ČAU
  • Ako vníma tvorbu švédskeho youtubera PewDiePie
  • S kým by nikdy nechcel spolupracovať na česko-slovenskej scéne
  • Či plánuje rapový album
  • Ako vyzerá jeho bežný deň

Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor)
Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor) Zdroj: Mikuláš Bado/REFRESHER

Na Youtube máš šou, ktorá sa volá Lahôdky. Máš tam hosťa, pýtate sa navzájom rôzne otázky a kto neodpovie, musí zjesť šéfkuchárovu špecialitu. Často sa rozprávate o peniazoch, čo bolo pre youtuberov dlho tabu. Čo sa zmenilo?

V minulosti sa šírilo, že keď ideš zarábať z Youtube, tak v zmluve, čo máš, nesmieš hovoriť o svojich zárobkoch. Bol to hoax a až teraz na to ľudia prišli. To je pravdepodobne dôvod, prečo je väčšina youtuberov zrazu open mind.

Nedávno podobné video vydal aj populárny youtuber PewDiePie, hovoril otvorene o zárobkoch. Inšpiroval ťa práve on?

Prišlo to prirodzene. Už bolo viacero dielov Lahôdok a často padali otázky, na ktoré neboli odpovede, resp. boli značne vyhýbavé. Povedal som si, že keď ľudia sériu sledujú a vydržali pri nej, tak budem otvorenejší aj ja a budem sa snažiť „donútiť“ aj hostí. Snažím sa to balansovať – aby to bolo vždy zaujímavé, aby to nebola nuda. Zároveň ale nechcem, aby to vyzeralo tak, že sa niekto z nás vychvaľuje.

Odporúčané
Evžen: Goga sme so Selassiem brali ako kráľa slovenského Youtube. Teraz si dovolím povedať, že to tak už nie je (Rozhovor) Evžen: Goga sme so Selassiem brali ako kráľa slovenského Youtube. Teraz si dovolím povedať, že to tak už nie je (Rozhovor) 19. septembra 2019, 14:31

Hostia, ktorých si voláš, zrejme už poznajú koncept a očakávajú, čo sa budeš pýtať. Prekvapil ťa už niekto svojím vyjadrením?

Prekvapil ma Sajfa. Pýtal som sa, koľko najviac dostal za spoluprácu a on zo seba vypustil ďalšie tri viac-menej prekvapivé informácie. Na druhú stranu, rozumiem mu. Je v tomto biznise už veľmi dlho a môže si to dovoliť, prekročiť tú pomyselnú hranicu.

V šou už niekoľkokrát padla otázka, koľko zarába tvoj merch ALE ČAU. Spomenul si len, že si za mesiac najviac zarobil 10 000 eur, pričom v tom neboli peniaze z Youtube.

To sa stalo tak, že mi za určité obdobie prišli platby. Chcel som trochu podpichnúť, aby sa ľudia zamysleli a povedali si: Môže toto povedať? To naozaj?

Boxerky boli čisto zo srandy. Volal som s Tiborom, ktorý mi pomáha s merchom. Zhodli sme sa, že by sme to mohli skúsiť, aspoň sa ľudia pobavia. Ľudia ich začali objednávať a potom baby vypisovali, že chcú gaťky.

Plánuješ povedať, ako sa ti s merchom darí?

Náš národ je špecifický v tom, že až príliš rieši peniaze. Jasné, aj v zahraničí sa to rieši, no u nás to je oveľa silnejšie. Viem si predstaviť, že ak by som komunikoval, koľko sa toho predalo, vlna hejtu by bola násobne väčšia ako tá, ktorá by to brala normálne. Nepremýšľam teda nad videom, kde by som vravel, ako sa darí merchu. Robota, ktorú robím, nie je podľa mňa prioritne o zárobku. Dokázal by som fungovať podobne, aj keby som zarábal polovicu či dokonca štvrtinu toho, čo sa mi podarí zarobiť.

Skôr či neskôr to ľudia aj tak zistia, napríklad pomocou Finstatu.

O tom nepochybujem.

Ako vzniklo heslo ALE ČAU?

Cringový pozdrav, ktorý sme si vymysleli na strednej. Dôjde slizký chalan za babou a povie jej niečo v zmysle: Ale čau, moja, ako? Raz som si povedal, že to dám do videa. Z ničoho nič to ľudia začali hrotiť v memes, komentároch, bol toho plný Reddit. Tak som to posunul na vyšší level a spravili sme merch.

V obchode sa už objavili boxerky aj ponožky.

Všetko, dokonca aj šľapky. (smiech)

Predali sa aj také veci, čo si neočakával, že „pôjdu“?

Boxerky boli čisto zo srandy. Volal som s Tiborom, ktorý mi pomáha s merchom. Zhodli sme sa, že by sme to mohli skúsiť, aspoň sa ľudia pobavia. Ľudia ich začali objednávať a potom baby vypisovali, že chcú gaťky. Hej, Tibor, vieme aj gaťky? (smiech) On že jasné, dá sa.

Z Tibora sa stal meme. Kto to vlastne je?

Je to chalan, ktorý vo veľkom pomáha s merchom. Je to jeden z tých ľudí, čo dokáže vyčarovať všetko. Vtipkoval som, že by bola sranda, ak by sme spravili šľapky. Dva dni na to mi poslal návrh s komentárom, že ich posiela do výroby. Pre mňa je to čarodejník, viem sa naňho spoľahnúť.

Často nosím merche, nie len svoje. Teraz mám napríklad Lužifčáka, v skrini mám merche od rôznych hudobníkov. Rád ich totiž podporím a zároveň ukážem ľuďom, čo mám rád.

ALE ČAU je už na slovenskom internete známy pojem. Dokonca sa ti s tvojou značkou podarilo infiltrovať do videí iných youtuberov, napríklad Mejl tajm Selassieho. Čakal si, že to bude taký hit?

Absolútne nie. (smiech) Merch som robil už dávno-pradávno. Klasická mikina s logom. Potom som si povedal, že už dlho som nič nové nemal a aspoň by mi to pomohlo utiahnuť náklady. Z merchu som si vždy vedel zaobstarať novú techniku, aby som opäť posunul kvalitu kanálu. Došlo ALE ČAU, no ani vo sne som nečakával, že sa niečo takéto môže stať. Zároveň som si nemyslel, že ten hype bude takto dlho trvať. To si musím zaklopať.

Dizajn je úplne jednoduchý. Ako merch vnímaš z módneho hľadiska?

Áno, je, o to mi išlo. Keď sa na tú mikinu ľudia pozrú, povedia si, že to je ten Dušanov a pousmejú sa. Fráza sa zároveň dobre hovorí, padne na jazyk, vizuálne sú tie veci tiež v pohode.

Ideš si módu?

Absolútne nie. Čo sa týka outfitu, zrejme najdrahšie sú boty od chalošov zo Streets. Nikdy som oblečenie ani topánky neriešil. Pri topánkach mi ešte nevadí investovať, musíš sa v nich cítiť pohodlne, nech sa ti v nich dobre chodí. Na oblečení si ale nepotrpím. Keď sa mi niečo páči, kúpim si to. Často nosím merche, nie len svoje. Teraz mám napríklad Lužifčáka, v skrini mám merche od rôznych hudobníkov. Rád ich totiž podporím a zároveň ukážem ľuďom, čo mám rád.

Odporúčané
Adela: Mysleli si asi, že bez kokaínu nedokážem zvládať toľko roboty (Rozhovor) Adela: Mysleli si asi, že bez kokaínu nedokážem zvládať toľko roboty (Rozhovor) 29. mája 2019, 9:37

Čo sa týka už spomínaného youtubera PewDiePie, vyzval si svoju komunitu, aby vymyslela plán, ako sa dostať do jeho videa. Čo od tejto výzvy očakávaš? Hype, alebo len sranda?

Pravdou je, že ak ma niekto pozerá, je vysoká pravdepodobnosť, že pozerá aj jeho. Mám dosť podobný kontent ako on a napadlo mi, že by bolo skvelé, ak by sa mi podarilo spojiť to dohromady. Nazval by som to minicolab, bol by to pre mňa malý splnený sen. Zároveň takáto výzva určite zabaví ľudí. Mám už aj pár nápadov, ako by sa to mohlo podariť. Zatiaľ si to ale nechám pre seba. (smiech)

Tie nápady ti poslali sledovatelia?

Nie, mal som už nejaké nápady aj predtým, plánoval som to už minulý rok. Bolo to však ťažko realizovateľné.

Minulý rok si uvažoval nad tým, že sa objavíš na televízii, ktorá sa nachádza za ním.

Áno, to sa nakoniec nepodarilo.

Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor)
Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor) Zdroj: Mikuláš Bado/REFRESHER

Nakoľko ťa jeho tvorba ovplyvňuje?

Felix je na videách sám sebou. Spočiatku bol prehypovaný, teraz je už oveľa viac uvoľnený. Vidno, že mu to ide viac zo srdca, ako z hlavy. To si na jeho tvorbe cením najviac.

Na Youtube si začal v roku 2012. Aktuálny kanál, ktorý používaš, funguje od roku 2013. Začal si streamovaním hier a komentovaním, no zo začiatku si neukazoval tvár.

To komentovanie bolo viac-menej pubertálne vyreagovanie z toho, čo všetko ma vtedy na internete a v spoločnosti s**lo. Trošku som sa v tom aj stratil a začal som byť zbytočne vulgárny. Začal som teda robiť striedmejšie videá a dnes som oveľa spokojnejší v porovnaní s minulosťou.

Začal som gamingom, hrával som WoW, Minecraft a podobne. Časom som pridal facecam. Neskôr som začal robiť efekty, tam som mal ksicht stále. Keď som končil strednú, vymyslel som jednoduchý kontent, kde sa vyrozprávam a bude to akási psychická očista. Tam som tvár nemal, resp. nie vždy. Bola to éra, kedy som bol zmierený s tým, že skončím s Youtube a to budú moje posledné videá.

Dnes mám pocit, že ľudia na môj kanál prídu, lebo si ma chcú pozrieť. Znie to možno egocentricky, ale tak to cítim.

Prečo si pri tom nakoniec ostal?

Po tom, ako som začal vydávať videá s vyreagovaním sa, tak to ľudí začalo baviť. Viac som neriešil, dokázal som z tých peňazí ťahať nájom a začal som bývať sám. Čím ďalej som ale takéto videá robil, tým viac mi bolo zo seba zle. Zrazu som to robil nasilu. Približne začiatkom roka 2017 bolo na mne vidieť, že som z toho deprimovaný. Nastal zlom a rapídne som zmenil svoje vystupovanie vo videách.

Nedávno si sa vyjadril, že na niektoré videá nie si hrdý, no z kanálu ich nevymažeš. Argumentoval si tým, že to je časť tvojej kariéry.

Nech ľudia vidia, aký som bol predtým. Nemám potrebu schovávať, aké videá som robil, keď som bol mladší.

Ľudia dnes už tvoju tvár poznajú. Dokonca ťa majú pod drobnohľadom. Nedávno si tvoja komunita všimla, že si si nafarbil briadku.

Priateľke ostala farba na vlasy navyše, bola to len sranda.

Zarazilo ťa, že si ľudia všímajú aj takéto detaily?

Keď som to spravil zo srandy minulý rok, nikto nič. Teraz z toho ľudia boli mimo. Ukazuje sa aj takouto drobnosťou to, čo všetko sa za ten rok zmenilo. Komunita sa zocelila. Predtým si ma ľudia zapli a povedali si, čo ten degeš s bradou ide rozprávať. Dnes mám pocit, že ľudia prídu, lebo si ma chcú pozrieť. Znie to možno egocentricky, ale tak to cítim.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Duklock (@duklock),

Už si dokonca taký slávny, že ti ukradli identitu. Aká bola tvoja prvá reakcia?

Že ten človek to snáď nemyslí vážne. Firma, ktorej to on posielal, sa ma pýtala, či som im naozaj zasielal mail ja. Prečo toto niekto spraví? A keď už, prečo napíše zle môj nick? (smiech)

Premýšľal si nad právnymi krokmi?

Priznám sa, že áno. On do mailu napísal svoju adresu, mail, telefónne číslo, všetko. Bol to zhodou okolností intrák a môj kamoš, ktorý tam býva, ho poznal. Našiel som si ho na Facebooku a zistil som, že má 20 rokov. Mohol som to riešiť s políciou a narobil by som mu veľa problémov. Ale načo? Chalan si možno ani neuvedomoval, že je to také vážne. Nehrotil som to, ale mohol som. Dodám ešte, že som nebol som nahnevaný. Skôr som sa cítil ako starý rodič, ktorý sa pohoršuje nad dnešnou mládežou.

Odporúčané
Sajfa: Dieťa nemá byť kapitál, budeme opatrnejší v tom, čo ukázať Sajfa: Dieťa nemá byť kapitál, budeme opatrnejší v tom, čo ukázať 3. júla 2019, 15:36

Stretli ste sa aj osobne?

Nie, zbytočne by sa to potom riešilo.

Dá sa niečomu takémuto zabrániť?

Jedine prevenciou. Jasne vo svojich profiloch napíšeš, že toto je tvoj oficiálny profil a mail a cez iné nekomunikuješ.

Keď vidím, koľko ľudí prišlo na Reddit vďaka #ME, ostávam v nemom úžase. A stále pribúdajú, je to úžasné.

Keď už sa bavíme o bezpečnosti na internete, aké dlhé máš heslá?

Mám niekoľko hesiel, rôzne alternatívy. Striedam veľké aj malé písmená, dávam aj čísla. Mám dlhé heslá, niekedy dokonca vety typu dnesbolopekne a podobne. Skvelá je tiež dvojfázová autentifikácia, účet si spáruješ s telefónnym číslom.

Momentálne máš na Youtube sériu, ktorá patrí na Slovensku medzi tie najpopulárnejšie. #ME vydávaš v stredu a pravidelne sa objavuješ v trendoch. Baví ťa tento koncept?

Veľmi. Občas, naozaj málokedy, mávam pocit, že je zas streda a zas musím robiť #ME. Nerád sa nútim a vtedy to o jeden deň odložím. Keď sa mi do videa nechce, je to potom cítiť.

Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor)
Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor) Zdroj: Mikuláš Bado/REFRESHER

Youtuber Selassie sa netají tým, že má krízu a nevie, kam má posunúť svoju tvorbu. Stalo sa ti už niečo podobné?

Práve spomínaný začiatok roka 2017. Moja tvorba ma deprimovala. Vtedy je dôležité mať niečo, čo ťa baví a baví to aj tvoje publikum. Pre mňa to je momentálne #ME, no nie je to nič také, čo sa posúva dopredu. Mám ale aj tech videá, práve tam sa vyblbnem, tak trochu aj „nerdím“. Sú to dva rôzne typy videí, a práve to je podľa mňa kľúčové.

Seriál #ME závisí od Redditu. Dlho na ňom neexistovala slovenská komunita a dá sa povedať, že dnes tam je už aký-taký základ. Za čo môžeme vďačiť aj tebe.

Pamätám si, aké ťažké bolo ľudí prilákať na Twitch. A to nebolo tak dávno, asi štyri roky dozadu. Keď vidím, koľko ľudí prišlo na Reddit vďaka #ME, ostávam v nemom úžase. A stále pribúdajú, je to úžasné.

Chodil si na Reddit ešte predtým, ako vzniklo #ME?

Áno, pravidelne. Vždy som patril medzi tých, čo do kancelárie doniesli nejaké memes, aby sa ľudia zabavili. Povedal som si, prečo by som z toho nespravil video. No a dnes existuje #ME. (smiech) Dá sa tam ľahko nájsť to, čo máš rád a čo chceš zdieľať. Keď chceš na Instagrame nájsť konkrétny druh memes, nájdeš ich len zopár. Na Reddite máš vlákna, tam nájdeš presne to, čo hľadáš.

Momentálne tam máš takmer 90-tisíc followerov. Máš ciele, aké by si chcel mať čísla trebárs o rok?

Nemám konkrétne predstavy. Minulý rok som mal na Youtube okolo 300-tisíc odoberateľov, o pol roka neskôr to už bolo 400-tisíc. Neviem teda vôbec odhadnúť, kedy by som mohol hitnúť nový „míľnik“. Jeden mesiac to ide skvele, ďalší mesiac akoby to zamrzlo. Preto si to neplánujem.

Práve na toto sa nedávno sťažoval Sajfa. Nerastú mu na Youtube subscriberi a nevie, čo s tým.

Sajfove vlogy sú viac-menej také isté. Je tam pekný záber z dronu, niekam ide, niečo spraví. Je to fajn kontent, veľmi dobre spravené, dobre sa na to aj pozerá. Ľudia to už ale videli. Ja som mal tiež podobný problém. Komentoval som videá, ľudia chodili, no nebol okolo toho hype. Zrazu prišlo niečo nové typu #ME, bolo to fresh a ľudí to začalo baviť.

Technologickým videám sa na tvojom kanáli nevídane darí. Bola to diera na trhu?

To si nemyslím. U nás sú tech youtuberi, venujú sa tomu aj rôzne magazíny. Skôr o tom ľudia nevedeli, pozreli si teda zahraničné recenzie. Povedal som si, že by som to mohol skúsiť, keďže ma to baví. Investoval som do niekoľkých videí a má to úspech.

Ľudia ti v týchto videách vyčítali, že robíš platené spolupráce a tlačíš niektoré produkty. Preto si v jednom z posledných videí jasne povedal, že to tak nie je a všetko si platíš sám.

Reklamu vždy označím. To, čo som zarobil z merchu, využívam práve na to, aby som obohatil kanál o nové videá a nebol na nikom závislý.

Plánuješ trebárs spoluprácu a ísť do hĺbky?

Nechcem konkrétnu značku, to by som sa izoloval a bol by som zaujatý. Bral by som spoluprácu so shopom, ktorý by mi vedel poskytnúť z každej značky niečo.

Ako tvoju tvorbu a obchodovanie ovplyvňuje Vidadu?

Pomáhajú mi s komunikáciou s obchodnými partnermi. Priznám sa, mňa to nebaví a som rád, keď som od takýchto vecí odbremenený. Vedia poradiť, kde by som mohol ubrať alebo opačne. Netlačia ma do rozhodnutí, no vedia, čo sa deje s tvojím kanálom. Zároveň s nimi diskutujem, ako videá vytuniť tak, aby som z nich vyťažil maximum.

Facebook už je tak moneyhungry, že keď si zaplatíš post, odvtedy už nemáš engage. Využívam už len Instagram, kde to nie je také vyhrotené.

Čo tým myslíš?

Napríklad mi pomôžu s názvom či s popisom. To sú veci, čo si človek neuvedomuje, no sú podstatné.

Youtuberi na Slovensku a v Česku sú priatelia, majú medzi sebou dobré vzťahy. Ste však aj konkurencia, vnímate to tak?

Ak si youtuber a stojíš si za tým, kto vlastne si, tak nemôžeš mať konkurenciu. Nikto nikdy nebude lepší ty, ako ty. (smiech) Ak niekoho vyslovene nekopčíš, nemôžeš mať konkurenciu. Vôbec to teda neriešim, skôr naopak. Sharujeme sa, spájame komunity.

Za posledné tri roky sa stal Instagram dôležitou platformou. Ako ju vnímaš ty ako youtuber-influencer?

Pre mňa osobne je to platforma, kde ľuďom ukazujem, na čom pracujem a kde im dám vedieť, že je hotové nové video. Nefičím si na Instagrame, neulietavam si na ňom. Nie som likehunter, engagehunter.

Odporúčané
Dominika Cibulková: Na slovo influencer som alergická. Avengerov nenávidím, za odmenu občas zájdem do mekáča (Rozhovor) Dominika Cibulková: Na slovo influencer som alergická. Avengerov nenávidím, za odmenu občas zájdem do mekáča (Rozhovor) 2. mája 2019, 15:32

Práve „zmizli“ srdiečka.

Ja som za. Pokojne, vôbec mi to nevadí. Dokonca si myslím, že je to dobre. Som rád, že vidím, čo sa páči mojim kamošom, a to mi stačí. Uvedomujem si ale, že niekomu sa mohol zrútiť svet. (smiech)

Poznáš niekoho takéto, ktorému sa svet naozaj zrútil?

Nik konkrétny. Ja takých ľudí nesledujem. Aj keď na niekoho takého narazím, skipujem. Instagram ti ukazuje perfektné životy ľudí, čo podľa mňa na 100 % perfektné životy nemajú. Vtedy by predsa nemal potrebu sa tým chváliť. Followujem rôzne memes a set-upy na natáčania, to tvorí asi 70 % všetkého, čo tam sledujem.

Pozrel som si aj tvoj Facebook.

To je nič, je to dead meme. Mladí ľudia už využívajú maximálne Messenger. Facebook už je tak moneyhungry, že keď si zaplatíš post, odvtedy už nemáš engage. Využívam už len Instagram, kde to nie je také vyhrotené. Na Facebooku postujem len nové videá, nech ich ľudia posharujú.

Si zanietený hráč PUBG. Čo Apex a Fortnite?

Apex je fajn, len je to zanedbaná hra. Vo Fortnite veľmi často menia mechaniky a je to stavané hlavne pre deti. Komunita je navyše toxická, a to ja nezvládam.

Možno by ti ale Fortnite prilákal nových divákov.

To by som sa do toho nútil, a to by nebolo ono. Nehovorím ale, že tú hru nikdy nezapnem. Možno pridajú niečo, čo ma prinúti skúsiť to.

Občas streamuješ World of Warcraft, nedávno sa skončil Blizzcon. Ako ho hodnotíš?

Snažili sa, no mám zmiešané pocity. Momentálne sa Blizzard tlačí do Ázie, skúšajú mobilné hry a ich fanúšikovia to nesú veľmi ťažko. Kauza okolo Hong Kongu im tiež nepomohla. Diablo IV si ale zahrám. (smiech) Momentálne sa mi páči počínanie Riot Games (vyvíjajú hru League of Legends, pozn. red.). Chystajú nové hry, uvidíme, ako sa podaria.

Plánuje Lil Getz novú pesničku?

O tom radšej nebudem rozprávať. (smiech) Nehovorím nie, momentálne som ale nič neriešil. Beriem to ako srandu, no do budúcna nič nevylučujem.

Pesnička sa ale podarila, to treba uznať.

Je skvelá, bola to haluz. Napísal mi Vidrail, či s nimi niečo nedám, že bude sranda. Mal som mu do konca týždňa poslať text, no zabudol som na to. Narýchlo som niečo napísal a aha, pesnička má už 5 miliónov pozretí. (smiech)

Album?

To asi nie. A ak aj náhodou áno, bolo by to len zo srandy.

Možno by to oživilo slovenskú rapovú scénu, kolotočariny už nik nerobí.

To je pravda, dnes sa snažia byť všetci vážni. Uvidíme.

Kam by si chcel posunúť svoju kariéru?

Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Zároveň však nechcem upustiť od tej srandy, nechávam tomu free flow. Uvidíme, čo ma hitne.

Chystáš nový projekt?

Nie je to nič veľké, bude to „niečo navyše“.

Vieš spresniť?
Ako vravím, nie je to nič veľké, netreba to hypovať.

Dnes mladí nevzhliadajú k športovcom či hercom, skôr sú to influenceri. Uvedomuješ si svoju zodpovednosť?

Áno, preto som aj zmenil to, ako sa správam vo videách.

Sleduješ politiku a to, čo sa dnes deje?

Mám prehľad, na Slovensku si vyberáš menšie zlo.

Blížia sa voľby. Nechystáš sa mladých motivovať, aby šli k urnám?

Určite nebudem nikomu hovoriť, koho má voliť. Avšak chcem, aby čo najviac ľudí odovzdalo svoj hlas.

V minulosti Gogo podporil kampaň, aby mladí išli voliť. Ak by ťa niekto oslovil, spravil by si niečo podobné?

Na svojom kanáli nechcem riešiť politiku. Nehodí sa to ku mne. Zároveň si myslím, že nie som kompetentný, aby som rozoberal politiku medzi mladými.

Odporúčané
Miro Jaroš: Fejkový kokaín na fotke bola chyba, ročne musím odmietnuť 90 % koncertov (Rozhovor) Miro Jaroš: Fejkový kokaín na fotke bola chyba, ročne musím odmietnuť 90 % koncertov (Rozhovor) 4. apríla 2019, 16:18

U nás prakticky nie je youtuber, ktorý by sa aktívne venoval politike. Ty si však už riešil Líviu z Kulturblogu.

To, čo ona spravila, bolo útočne a nasilu. Vadilo mi to čo i len pozerať, a to si nechcem predstaviť, že by som bol jeden z ľudí, ktorých oslovila. Bolo to od nej hnusné.

Jej videá sú do značnej miery politické a tvoje video malo ohlasy. Nepremýšľal si nad tým, že by si podobné videá robil častejšie?

Nebral som to ako politiku. Vadilo mi, že sa tvárila, že rieši toleranciu, pritom ona sama nebola tolerantná. S**la si do huby. Chcel som povedať svoje.

Najväčšia chyba na internete? Keď som ako dieťa vypisoval depresívne statusy. (smiech) Chybu by mal na internete urobiť každý. Musí si to však uvedomiť a poučiť sa.

S ktorým slovenským či českým youtuberom by si nikdy nespolupracoval?

Zrejme TVTwixx, ich skutočne nemám rád. Oni patria medzi tých, čo spravia čokoľvek, aby mali peniaze. A to je najhoršie.

A čo FIZIStyle? Do značnej miery kopíruje MrBeasta.

Viem si predstaviť, že ak by som sa s ním stretol a porozprával sa, vedeli by sme spolu natočiť video. Musel by som mať ale to, čo vydáme, pod kontrolou. (smiech) Rozumiem, má z toho peniaze, žije vďaka Youtube. To, čo on robí, sa dá robiť oveľa lepšie, môže to byť oveľa väčšia sranda a aby to nebol taký cancer.

A zo zahraničných?

Trisha Paytas, tú vyslovene nemôžem. Najhoršia.

Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor)
Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor) Zdroj: Mikuláš Bado/REFRESHER

Zrejme sa nemusím pýtať, s kým by si, naopak, chcel spolupracovať.

Jednoznačne PewDiePie.

Kto je u nás na vzostupe?

Evžeň má obdobia, že z ničoho nič vyskočí. Potom chvíľku nič a zas vyskočí. Nik iný mi nenapadne. Ty o niekom vieš?

Práve ty patríš medzi youtuberov, ktorý rastú rýchlym tempom.

(smiech) Mám pocit, že sa slovenský Youtube zasekol a nik nový neprichádza.

Očakávaš, že onedlho prerazí nová generácia?

Určite. Teda, mohla by. Oživilo by to scénu. Spoznali by sme nové tváre, spestrilo by to spolupráce.

Denne pracujem približne 8 hodín, niekedy v štúdiu bývam aj do noci.

Čo bola tvoja najväčšia chyba, ktorú si na internete spravil?

Keď som ako dieťa vypisoval depresívne statusy. (smiech) Chybu by mal na internete urobiť každý. Musí si to však uvedomiť a poučiť sa. Určite by sa našlo aj video, ktoré nepatrí medzi tie najlepšie.

Zmazal si už nejaké?

Párkrát áno. Youtube mi písal, že som porušil pravidlá a musel ho zmazať. Na kanáli stále je, len sa už nedá vyhľadať. Musíš ho nájsť „ručne“.

Hrávaš airsoft, zbrane vidno aj v pozadí tvojich videí. Ako si sa k tomu dostal?

Pôvodne som si kúpil plynové zbrane do videí. Učil som sa efekty a bavilo ma tvoriť akčné videá. No a zistil som, že sa s nimi dá robiť aj niečo iné, ako len natáčať. Šiel som si zahrať, no a odvtedy chodím pravidelne.

Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor)
Duklock: Bol by som rád, ak by ľudia nevnímali youtuberov ako šašov. Nechcem však upustiť od zábavy (Rozhovor) Zdroj: Mikuláš Bado/REFFRESHER

Máš ambície v tejto aktivite?

Ak by som mal viac času, pokojne. Rád by som šiel na ostrov pri Chorvátsku, kde sa hrá len airsoft. Alebo do Ruska, kde majú dokonca tanky a strieľajú slepými nábojmi pre atmošku. To by boli zážitky, ktoré by som neoľutoval. Žiaľ, nemám toľko voľného času.

Koľko stojí zbraň?

Taká poriadna, na začiatok, okolo 150 až 200 eur. Mám aj drahšie kúsky, okolo 300 eur. Nie je to najlacnejšia záležitosť, no keď už si kúpiš jednu poriadnu, stačí to.

Máš aj iné koníčky?

Hlavne ten gaming, rád skúšam nové veci vo Photoshope. Inak mám celkom nudný život. (smiech) Hrávam ešte občas na gitare.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Keď pracujem z nedele na pondelok, vtedy bývam hore do rána do štvrtej. Zažeriem sa do hry, fotošopujem a podobne. Následne vstanem pred obedom, dám sa dokopy a idem do štúdia. Spravím si kávu, pozriem, čo sa deje na internete a podľa toho sa zariadim. Denne pracujem približne 8 hodín, niekedy v štúdiu bývam aj do noci.

Ak by si nebol youtuber a mal by si sa živiť mimo počítačov a technológií, čo by si robil?

Zrejme by som sa naučil profesionálne hrať na hudobný nástroj. Muzika ma baví a nie je deň, kedy by som neriešil hudbu.

Domov
Zdieľať
Diskusia