Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2019, 6:28
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Fotograf natrafil na zvláštne ľadové vajíčka vo Fínsku. Takýto netradičný pohľad sa naskytne len málokomu

NEWS FÍNSKO
Uložiť Uložené

K tomu, aby takéto čosi vzniklo, je potrebné vhodné počasie.

Amatérsky fotograf Risto Mattila natrafil na prírodný úkaz na pláži vo Fínsku.  Podľa odborníkov je to zvláštny fenomén, ktorý si vyžaduje veľmi špecifické počasie, predovšetkým chlad a vietor. Píše BBC.

30-metrová plocha bola pokrytá ľadovými vajíčkami

Najmenšie z nich sa podobalo klasickému vajcu, najväčšie bolo ako futbalová lopta. Mattila sa prechádzal so svojou manželkou, keď vajíčka našiel a okamžite si ich musel odfotiť. Pre BBC povedal, že za 25 rokov, čo býva v blízkosti pláže, takéto niečo nevidel.

Odporúčané
Dychberúce fotografie fínskej prírody ťa nenechajú chladným. Život v hlbokých lesoch je ako z rozprávky Dychberúce fotografie fínskej prírody ťa nenechajú chladným. Život v hlbokých lesoch je ako z rozprávky 7. decembra 2018, 12:26

Ako tieto vajíčka vznikli? Expert na počasie George Goodfellow, ktorý pracuje pre BBC, tvrdí, že sú k tomu potrebné správne podmnienky: „V podstate vznikajú z kúskov väčšej ľadovej plochy, ktorá sa hýbe vo vlnách. Tak vzniká okrúhly tvar.“ 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Risto Mattila (@rismatti) on

Podobne, ako keď sa do hladka vyformujú kamene, more, vietor a chlad spoločne vyformovali tieto vajíčka. Môžu „narásť“ podobne, ako sa nabaľujú snehové gule: na kus ľadu sa dostane voda, ktorá zamrzne a „vajíčko“ tak zväčší svoj objem. Väčšina ľudí na svete by takéto čosi na vlastné oči nikdy neuvidela, nebyť tejto fotografie.

Domov
Zdieľať
Diskusia