Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2019, 18:11
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

14-ročné dievča navrhlo, ako zvýšiť bezpečnosť áut. Dostala za to 25-tisíc dolárov

TECH
Uložiť Uložené

Jednoduchý nápad ale zrejme nie je úplne originálny. Problém slepých uhlov automobilky riešia už roky.

14-ročná americká tínedžerka Alaina Gasslerová pravdepodobne ešte nemá ani vodičák, no dokázala vymyslieť jednoduché zariadenie, ktoré môže výrazne zvýšiť bezpečnosť osobných automobilov, píše Engadget

Jedným z problémov pre vodičov je takzvaný slepý uhol, teda časť cesty, ktorú pri jazde a najmä na križovatkách jednoducho nevidia kvôli konštrukcii svojho auta. 

Odporúčané
Šokujúcí crash test poukazuje na diametrálne odlišnú bezpečnosť vozidiel na jednotlivých trhoch sveta! Šokujúcí crash test poukazuje na diametrálne odlišnú bezpečnosť vozidiel na jednotlivých trhoch sveta! 6. novembra 2016, 10:21

V tomto prípade sa Alaina zamerala na tzv. A stĺpik - časť medzi čelným sklom a oknom na dverách spolujazdca. Ten musí byť dostatočne hrubý na to, aby ochránil posádku aj pri prevrátení auta na strechu alebo akomkoľvek inom náraze. Väčšia šírka však zakrýva väčšiu časť cesty pri pohľade šikmo.

Dievčina použila lacnú webkameru a bežný projektor, ktorý tento obraz jednoducho premieta priamo na konkrétny stĺpik. Stačilo dobre trafiť šírku záberu kamery a veľkosť premietaného obrazu, aby bol výsledok prakticky dokonalý, ako môžeš vidieť na videu.

Vďaka pozornosti médií má video na neznámom YouTube kanáli už viac než 1,25 milióna zhliadnutí.

Projektor navyše clonia časti vyrobené na 3D tlačiarni, takže obraz by mal prenikať naozaj len na stĺpik a neodrážať sa v oknách alebo slnečnej clone.

Alaina Gasslerová s prehľadom porazila projekty ostatných detí a vyhrala hlavnú cenu na inžinierskej súťaži pre stredoškolákov, ktorej súčasťou bola aj odmena vo výške 25-tisíc dolárov. Nápad vraj dostala počas jazdy so svojou mamou, ktorá mala s výhľadom týmto smerom problémy.

Jej riešenie by sme veľmi skoro mohli vidieť aj v bežne predávaných automobiloch. Samozrejme, automobilky sa už tento problém snažili riešiť aj v minulosti. Continental sem napríklad skúšal umiestniť displeje ešte v roku 2018 a Volvo zas v roku 2001 predstavilo koncept SCC, ktorý mal v A-stĺpikoch sériu malých okienok.

14-ročné dievča navrhlo, ako zvýšiť bezpečnosť áut. Dostala za to 25-tisíc dolárov
Zdroj: www.media.volvocars.com

Z tohto konceptu sa v roku 2006 narodilo Volvo C30, na ňom sme ale už nič podobné nevideli. Je možné, že konštrukcia nebola dostatočne pevná.

Domov
Zdieľať
Diskusia