Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2019, 13:15
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Pil C: Zrušil som deal s bankou lebo ponúkli veľmi málo peňazí, o týždeň som videl, ako to zobral iný raper (Rozhovor)

Pil C: Zrušil som deal s bankou lebo ponúkli veľmi málo peňazí, o týždeň som videl, ako to zobral iný raper (Rozhovor)
Zdroj: Gameshit
HUDBA PIL C
Uložiť Uložené

Pil C porozprával o novom albume, ale aj politike, beefoch, súkromí a skoro dvojročnej pauze.

Po dvojročnej pauze sa vrátil, aby vydal svoj najúspešnejší album, ktorý za prvých 12 hodín predpredaja zaznamenal platinovú platňu. Predtým sa Pil C bez avíza odmlčal, v našom rozhovore sa dozvieš, čo bolo dôvodom a aká situácia mlčanie prerušila. Porozprával nám, kde sú podľa neho hranice rapovania o politike, aj ktorý domáci interpret si od neho vypýtal peniaze za slohu na novom albume.

Odporúčané
Ego: Mám video ako Tekashi po prvýkrát strieľa z pištole, keď bol naposledy na Slovensku (To najlepšie z Refresheru) Ego: Mám video ako Tekashi po prvýkrát strieľa z pištole, keď bol naposledy na Slovensku (To najlepšie z Refresheru) 30. septembra 2019, 9:47

Prebrali sme všetko dôležité v súvislosti s novým albumom, konflitky z minulosti a aktuálne dianie na scéne. Pil C nám taktiež prerozprával svoju verziu príbehu, prečo sa nakoniec neobjavil na Egovej skladbe Flexim ako Gott. Svoju slohu síce nahral za necelý deň, no keď člen Kontrafaktu zverejnil cover, jeho meno tam nefigurovalo. 

Každý úspešný raper je aj influencer, s Pil Cm to však značky nemajú jednoduché: „Nedávno som napríklad odmietol deal s jednou bankou lebo ponúkli málo peňazí a o týždeň som videl v tej kampani iného rapera,“ prezradil v rozhovore. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kvôli čomu si dal Pil C pauzu od hudby
  • Čo znamená názov albumu 2086 a na čo odkazuje cover
  • Ktorý domáci raper si od Pil Cho vypýtal peniaze za slohu
  • Aké sú podľa neho hranice rapovania o politike
  • Aká je Pil Cho verzia príbehu o skladbe Flexim ako Gott
  • Koľko tisíc eur stál videoklip ku snippetu
  • Prečo si Pil C myslí, že beefy scéne vôbec nepomáhajú
  • Aký je jeho názor na kauzu okolo kradnutia beatov
  • Čo si Pil C myslí o Gogovi, s ktorým mal pred časom vyhrotený konflikt 

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Tomáš Thurzo

V čom sa Pil C oproti roku 2016 najviac zmenil?

Určite v myslení a v názoroch, tak, ako každý. Práve tie roky sú obdobie, po ktorom s odstupom vnímam, čo všetko som spravil dobre a čo zle. Inak vnímam seba či už hudobne, ale inak vnímam aj svoj súkromný život. Viac vyhľadávam komfortnú zónu. Na druhej strane, dá sa povedať, že ja sám som sa nezmenil v ničom. 

Ako to myslíš?

Stále to budem ja. Stále budem jesť o desiatej večer rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky a vstávať, ako keby som šiel do práce. Stále budem radšej doma pozerať Netflix ako tráviť čas vonku. Určité veci sú v nás hlboko zafixované. Tak ako ma môžeš vidieť jesť jedlá od najlepších šéfkuchárov, tak celý mesiac, alebo pokojne aj celý rok, môžem jesť chleba s maslom a s kyslými uhorkami. 

A v rámci hudby? 

Stále platí, že píšem o tom, čo žijem a žijem to o čom píšem. Keď som začínal, žil som iný život, nemal som to, čo mám teraz, ale hlavne, vtedy som si neuvedomoval, ako hudba dokáže ovplyvňovať ľudí, ktorí jej skrz svojho obľúbeného interpreta načúvajú. Nechcem zas vyslovene teraz tvrdiť, že by som si bral servítku pred ústa ale pristupujem k tomu trochu opatrnejšie ako kedysi. 

Odporúčané
V slovenskom hudobnom priemysle sa točia milióny eur. Zarábajú viac raperi alebo interpreti pre deti? V slovenskom hudobnom priemysle sa točia milióny eur. Zarábajú viac raperi alebo interpreti pre deti? 17. júla 2019, 16:00

Tým pádom hľadáš spôsob, ako to podať, aby to ostalo pochopené?

Myslím si, že si v tom každý nájde to, čo si v tom potrebuje nájsť. 

„Počúvam nahrávky, Gorilu aj Kočnera s Trnkom, sledujem prepisy z Kočnerovej Threemy. Chápem ale, keď o tom interpreti nerapujú,“ hovorí Pil C o rapovaní o politike. 

Ty si dávnejšie zdieľal, ako ľudia vysvetľovali na slovenskej verzii portálu Genius track Silent Hill.

Áno, pamätám si, že niekto ma označil. Dovtedy som ani len netušil, že tam mám nahádzané veci. Niečo bolo interpretované tak, ako som to myslel, ale boli tam, samozrejme, aj chyby. Ak sa dá, snažím sa do mojich textov vždy dostať aj určitú dávku sofistikovanosti. Mám napozeraných veľmi veľa seriálov a filmov a načítaných rovnaké množstvo kníh, takže tie odkazy na osoby alebo udalosti často vyplývajú z ich povahy alebo z ich príbehu. Musel by si vidieť celý Netflix, aby si poňal všetko (smiech).

Ty si si dal po druhom albume dosť dlhú pauzu. Nakoľko bola plánovaná?

Bola plánovaná len čiastočne, vlastne iba ako krátka pauza na načerpanie nových síl a nakoniec sa mi to trochu predĺžilo (smiech). Vedel som, že potrebujem na chvíľu pauzu. Dobré obdobia striedali tie zlé a vnútri som začal zvádzať čoraz intenzívnejší boj s rôznymi, dajme tomu, démonmi. Dokonca som uvažoval, že sa na to vyseriem úplne. 

Tieto myšlienky si mal ale už pred VRHEKUT. 

Stále ma ale podržali ľudia. Keď som už videl, že to nemá zmysel, prídu svetlé momenty, ktoré tomu ten zmysel vždy dajú. 

Ako vyzerá taká pauza? Jednoducho netvoríš a čakáš, čo sa stane? Dá sa to nazvať taktikou?

To určite nie, nesedel som doma a nečakal som na svoju hviezdnu chvíľu. Určite to nebola z mojej strany žiadna napoleonovská stratégia. Cítil som sa vypísaný, veď som za krátke obdobie napísal v tej dobe asi 60 trackov. Podľa mňa je pauza úplne normálny jav v živote hudobníka, umelca, spisovateľa, atď… Aj keď u nás keď vydáš album, tak sa ťa fanúšikovia pýtajú, kedy bude ďalší. To je najrýchlejšia cesta do pekla. 

Skôr som sa snažil venovať čas sebe a svojim problémom, dával som si do poriadku veci v hlave a to, čo sa stane v rámci hudby alebo kariéry som neriešil. Potreboval som aj odstup aj čas na nové zážitky a spomienky. No čím si dlhšie ticho, tým si začneš viac a viac uvedomovať, že bude problém sa vrátiť a potom už iba padáš hlbšie a hlbšie do toho. V dnešnej rýchlej dobe platí, že musíš byť stále na očiach, musíš byť “online” a vydávať.

V tvojom prípade to ale tak nebolo, súdiac podľa čísel, ktoré máme možnosť vidieť. 

Mal som pocit, že fanúšikovia, ktorí vyrastali na HYPE už zostarli, takisto ako tí, ktorí počúvali VRHEKUT. V podstate v tom medziobdobí som vydal len jednu starú šuflíkovku na Špeciálovom albume a dal som asi len jeden alebo dva featy. A že mám teraz skvelé čísla na novom albume môžem ďakovať len a len ľuďom, že mi jednoducho zostali verní, čo si veľmi vážim. 

Tam mal byť aj Rytmus, že? 

Áno, púšťali sme si to viackrát v aute, už aj písal tuším do toho, no keď som vydal Silent Hill, tak mi povedal, že on by radšej išiel do spolupráce so mnou na niečom podobnom moodovom a hlbšom. 

Teraz si ho volal na album? 

Rozmýšľal som nad tým, tak ako vždy, akou cestou sa vyberiem v rámci hostí na albume, ale nakoniec som mu neposlal žiaden track. Pevne verím, že sa čoskoro stretneme už konečne na nejakom tracku 

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Nicole Lieskovská

Aký bol prvý impulz, že je pauze koniec? 

Sám nad tým rozmýšľam. Myslím si, že tým úplne prvým impulzom bol track RBMK. Ani nie, keď som to písal, ale až keď sme to nahrali. Pustili sme si to a vtedy sme sa všetci v štúdiu zhodli, že ok, to sa podarilo, spĺňa to naše nároky, pome ďalej. Podobne pri VRHEKUTE bol impuzlom Silent Hill, kedy som si po nahratí povedal, že idem do toho naplno. 

Ty si na sociálnych sieťach písal, že ten album je dôležité počúvať ako celok. Prečo si mám vypočuť 2086 skladbu po skladbe od prvej až po poslednú?

Mal som veľmi veľa verzií zoradenia tracklistu. Fakt asi dva týždne som si nad tým lámal hlavu, skúšal, prehadzoval, púšťal, až kým som s tým nebol spokojný. Súčasné zoradenie je najlepšie logicky, príbehovo, atmosféricky aj emocionálne. 

Čo sa dozviem, keď si to vypočujem takto? 

Určité veci sú robené v nadväznosti na seba. Keby si to pustíš inak, prídeš o niektoré momenty. Napríklad prvý track Modriny končia skitom, ako ma Teo (pozn. red. Joe Trendy) budí. V ďalší track je môj storytelling z Vegas, kde sme boli spolu a celé to tam prežili bok po boku. Celé to zapadá do seba. Postupne to celé nabehne a tak isto ako v bežnom živote, tak aj tu si chvíľu hore, chvíľu dole, no nikdy vlastne nevieš na čom si. Prestriedajú sa ti nálady. V jeden moment míňaš tisíce v klube a o chvíľu ťa zrazí na kolená depresia, tak ako v bežnom živote. Bum, skrat a si v temnote.

„Vadí mi, keď niekto rapuje „na prvú.“ Vadí mi prvoplánovosť, neschopnosť byť inovatívny a vadí mi, keď sa niekto na rape priživuje,“ komentuje Pil C typy slovenských raperov, ktoré mu vadia najviac.

A ako to končí, odkazuješ na začiatok niečoho ďalšieho? 

Koniec je nový začiatok si zabil (smiech).

To mi nenapadlo (smiech). 

Končí to skladbou Tony Stark. Je to zároveň odkaz na predošlý projekt, kde bol Tony Soprano, mám rád symboliku. Tony S.

Tony S. si zabil, bude na ďalšom albume Tono Suchota? 

To mi nenapadlo (smiech). Každopádne, Tony Stark je referencia na posledných Avengers, kde sme sa lúčili s Tonym no a moje úplne posledné slová na albume sú “už nech som preč”. To je možno odpoveď aj na veľa otázok, ktoré si mi položil pred tým. Nie je náhoda, že je tento track úplne posledný. 

Odporúčané
Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? 30. apríla 2019, 18:11

Poďme k jednotlivým trackom. Myslíš si, že poslucháči rozumejú, o čom je Peroxid 3? Mám na mysli, či vedia, kto je Kováčik a Fico a podobne. 

Možno mi nejde o to, aby rozumeli, nevadí mi to, keď nerozumejú. Účel bude pre mňa splnený vtedy, keď niekoho donútim, aby si aspoň niečo vyhľadal a zistil v prípade, že nemá prehľad. Stačí mi, že sa nad tým poslucháči zamyslia, lebo veľa z nich má dnes apatiu k politike a veciam, čo sa tu dejú. 

A ako vnímaš všeobecný názor, že sa nemá rapovať o politike, ktorý razí napríklad Separ?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 76148 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či si Pil C myslí, že Separ nemá pravdu
  • Aká je Pil Cho verzia príbehu o skladbe Flexim ako Gott, do ktorého sú zapletení aj Haha Crew a Ego
  • Koľko tisíc eur stál videoklip ku snippetu
  • Prečo si Pil C myslí, že beefy scéne vôbec nepomáhajú
  • Aký je jeho názor na kauzu okolo kradnutia beatov
  • Čo si Pil C myslí o Gogovi, s ktorým mal pred časom vyhrotený konflikt
Domov
Zdieľať
Diskusia