Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júna 2015, 18:19
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Od animákov cez sci-fi až po akčné filmy.

Ani neviem, kde sa vo mne skresal nápad na tento článok. Možno to bolo pri spomienkach na robotov z Interstellaru, ktorí ma svojím prirodzeným humorom rozosmiali viac, než klasické hollywoodske komédie, akých je dnes, bohužiaľ, viac než treba. Roboti vo filmoch sú jednoducho spravidla vynikajúce postavy (okej, nájdu sa aj výnimky), možno aj preto, že režiséri/scenáristi pri nich nie sú nijako viazaní, či už pri tvorení ich charakteru alebo ich schopností. A tak sa zrodili zlatí, príťažliví, nabúchaní, prepracovaní, vtipní či jednoducho cool roboti, na ktorých história nezabudne. Upozorňujem, že toto nie je rebríček, ale jednoduchý zoznam. 

1. Wall-E (Wall-E)
Posledný aktívny robot na planéte Zem, ktorý sa už mnohé desaťročia stará o to, aby na nej bol aspoň aký-taký poriadok. Nemá to však ľahké, keďže ľudia boli nútení opustiť svoj domov práve kvôli tomu, že ho doslova zahltili odpadkami. Vydali sa preto do vesmíru, kde trpezlivo čakali na to, kým roboti Zem upracú. Nikam to však neviedlo, život na planéte bol stále nemožný, avšak posledný aktívny robot menom Wall-E sa nádeje nevzdáva, preto poctivo upratuje od rána do večera, pričom si odkladá všemožné vzácne predmety. Učarila nám jeho osobnosť, nevinný postoj k životu, ku všetkým problémom a úprimná snaha o záchranu všetkého živého. Preukázal city, silné emócie, párkrát nás rozosmial a zachránil všetkých ľudí. Jednoducho, hrdina ako vyšitý. 

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch

2. HAL 9000 (Vesmírna Odysea)
Kto by nepoznal kultové červené svetielko uprostred čierneho kruhu-kamery? Hal bol jedným z najlepších aspektov Vesmírnej Odysey, epickej sci-fi, ktorá rozdelila filmových fanúšikov na dva tábory. Jedni ju milujú, iní ju považujú za preceňovanú a miestami zdĺhavú či nudnú. Dalo by sa povedať, že súhlasím s oboma tábormi. Je isté, že by som si snímku užil niekoľkokrát násobne viac, keby som ju videl pred nejakými 10-20 rokmi. Nič to ale nemení na fakte, že Hal bol v každom bode skvelým záporákom pre protagonistov na lodi Discovery One. Odčítal z pier, hral šach, ovládal celú loď, komunikoval, mal zmysel pre umenie a tak ďalej. 

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch


3. Optimus Prime (Transformers)
Iste, filmy o Transformeroch sú otrasné (až na ten prvý a možno aj druhý), ale roboti a ich správanie je v mnohých prípadoch celkom cool. Taký Optimus síce mení úroveň svojej sily a strategického myslenia absolútne nelogicky a bezdôvodne, no vždy, keď sa bojuje, je schopným a zodpovedným článkom Autobotov. Aj keď prehrá, vždy vlastne vyhrá. Osedlal dinobotov, porazil svojich rivalov, párkrát nás spoločne so svojimi kumpánmi rozosmial a predviedol pár nádherných súbojov. 

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch

4. Iron Giant (Iron Giant)
Kto by sa nepamätal na najsympatickejšieho robota na svete? Prešla dlhá doba, než mu začal vôbec niekto konkurovať. Nakonec, Iron Giant vyšiel v roku 1999, čo je už slušných 16 rokov späť. Nedávno však bolo ohlásené, že sa plánuje jeho návrat na plátna kín. Snáď sa teda pošťastí aj nejakému prevádzkarovi na Slovensku. Po pristáni na Zemi ho z jeho obranného módu vyslobodí mladý chlapec, s ktorým sa spriatelí. Ja si už vlastne ten film ani poriadne nepamätám, no viem, že koniec bol mimoriadne emotívny. Tu už si však pamätám prečo. A ak by ste náhodou nevedeli, Iron Gianta nadaboval Vin Diesel.

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch


5. T-800 (Terminátor)
Tadá, snáď ste nečakali, že zabudnem na Arnieho? The Most Badass Robot (najkúlovejší, respektíve najviac badass popis mi príde otrasný) vo filmovej histórii. Alebo nesúhlasíte? T-800 nebola neporaziteľná, nebola dokonalá a zďaleka nefungovala tak, ako mala. A možno aj to sme na Arnieho robotovi tak milovali. Poradil si už s mnohými nástrahami, pripravil nám jeden z najúžasnejších akčných sci-fi filmov vôbec, no a už o mesiac sa svojim fanúšikom bude chcieť zavďačiť znova. Vyzerá to všelijak, ale čo už. Arniemu to poslednýkrát odpustíme.

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch


6. R2-D2, C-3PO, BB-8 (Star Wars)
Star Wars droidov som zhrnul do jednej skupiny. Zaslúžia si tu byť, nevynímajúc BB-8 (FIFA droid), ktorý sa nám síce ešte len predstaví v decembri vo Force Awakens, ale už teraz si získal srdcia mnohých z nás. O legendárnych robotoch, ktoré slúžili obom slávnym Skywalkerom ani nehovoriac. Môžete rozmýšľať akokoľvek, dôvod, prečo by tu nemali byť, nenájdete ani jeden. A ak ho aj nájdete, budem vás ignorovať, pretože toto rozhodne nie sú tie droidy, na ktoré myslíte. 

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch

7. TARS, KIPP, CASE (Interstellar)
Neviem ako vy, ale ja som sa v kine veľmi slušne pobavil. Myslím tým scénky, kedy mali roboti v Interstellari humor nastavený na príliš vysokej úrovni. Pri auto-deštrukcii som už nechutne vyprskol a dievčina v prednom rade očividne nadšená nebola. Ale asi si to ani nevšimla. Interstellar bol všetkým, len nie komédiou, no roboti v tomto filme sa ukázali ako konečne zruční a dokonalí. Robili oddane to, na čo boli vyrobení, nehrali to na emócie, nezdémonili, neprišli si na zajačie úmysly. Jednoducho, plnili to, čo mali a nehorázne nás pri tom pobavili. Nolan vychytil jednoducho takmer všetko.

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch


8. Baymax (Big Hero 6)
Tohto týpka máme v pamäti asi najživšie, že? Roztomilý, aj keď oveľa viac prirodzene vtipný a okrem toho originálny robot z „gumy“ nás dostal už trailermi. Vo filme tak už veľa roboty nemal, respektíve, veľa sa narobiť nemusel, v našich srdciach si už miestečko našiel. Nie je to ale Wall-E. Baymax dokáže rozdať pár skutočne tvrdých rán a je to hrdina v pravom slova zmysle. A ak ste ešte Big Hero 6 nevideli, odporúčam vám to touto cestou napraviť. 

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch


9. Sonny (Ja, robot)
Kto by si nepamätal na Sonnyho a pamätnú scénu v sklade robotov, kedy len mihol očami? Akosi sa jej neviem zbaviť. Aj po rokoch mi príde tento akčný sci-fi projekt veľmi atraktívny a zaujímavý. Možno som ho videl až príliš dávno a zabudol som na jeho chyby, ale Will Smith v role, v akých sa cíti najlepšie, patrí pre mňa medzi vrchol hollywoodskej zábavy a odľahčeného herectva (v dobrom slova zmysle). Sonny bol zase perfektný parťák/nepriateľ, ktorý sa nebál použiť silu, ale najmä mozog. 

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch


10. Číslo 5 (Číslo 5 žije)
Skôr než z aktuálneho hľadiska je tu tento výtvor kvôli sympatiám z minulosti a akejsi nostalgii. Možno sa škaredo mýlim, no pri spomienkach naň sa mi vyjaví Spielbergov E. T., akýmsi spôsobom transformovaný na robota, ktorý oplýval ľudskými vlastnosťami, čo sa nepáčilo jeho výrobcom. Tí ho chceli zničiť všetkými dostupnými spôsobmi, no všetci dobre vieme, ako to nakoniec dopadlo. Dokonca aj tá zápletka sa až nápadne podobá E.T.-mu, že? 

10 najobľúbenejších a najviac cool robotov vo filmoch


Toto bola desiatka robotov, ktorí mi v pamäti utkveli asi najviac. Buď sú tu kvôli tomu, že sú neuveriteľne zlatí, dohnali nás k veľkým emóciám, rozosmiali, alebo pripravili na obrovské dobrodružstvo. Bolo ale aj pár takých, ktorí sa do TOP 10 nezmestili, hovoríme napríklad o DATA zo Star Treku, humanoidných robotoch z Aliena či Spielbergovom AI. Kto tu chýbal vám?

Domov
Zdieľať
Diskusia