Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2016, 20:03
Čas čítania 0:00
Peter L.

Zaradí sa Vianočná párty medzi vianočné klasiky alebo na ňu radšej budete chcieť zabudnúť? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Zástup zvučných hereckých mien si pre nás prichystal zaujímavý darček. Či sa bude obecenstu páčiť je však naozaj otázka vkusu.

Utiahnuť komédiu je pre filmových tvorcov jedna z najväčších výziev. Ako žáner je považovaná za najsubjektívnejší. Nutnosťou je naladiť obecenstvo na požadovanú vlnu a mať po ruke osoby schopné vtip podať. Poznajú to scenáristi, režiséri, stand-up komici a možno aj vy, keď sa na párty snažíte zabaviť kamarátov vtipnou hláškou, ktorá vyznie do prázdna, alebo naopak rozosmeje celý dav okolo vás. Podobne posledne popisovanej situácii dopadla aj Vianočná párty.

Zaradí sa Vianočná párty medzi vianočné klasiky alebo na ňu radšej budete chcieť zabudnúť? (Recenzia)
Zdroj: Paramount Pictures

Po zhliadnutí prvého traileru som komédiu odpísal a ďalšie ukážky som sa ani neunúval spustiť. Nieže by film vyzeral hrozne, no jednoducho nie som cieľová skupina a časy bláznivých komédií sú už dávno za mnou. Keď mi prischla úloha napísať túto recenziu, projekt som si preštudoval lepšie. Moje nádeje na kvalitný zážitok dvíhalo hlavne obsadenie. T.J. Miller a jeho suchý humor je jedným z hlavných ťahákov Silicon Valley a bol skvelým sekundantom Ryanovi Reynoldsovi v Deadpoolovi. Jason Bateman ma naposledy v komédii rozosmial... no povedzme, že si nespomínam. Avšak jeho dramatický výkon v The Gift ma veľmi milo prekvapil, a tak som túto kombináciu nezavrhoval. S Oliviou Munn nemám okrem postavy Psylocke žiadne skúsenosti (trestuhodne obchádzam Newsroom) a na Jenny Aniston sa osoba mužského pohlavia vždy rada pozrie. Do kina som napriek tomu vchádzal s nízkymi nádejami a film ma mohol iba milo prekvapiť. A to sa aj stalo.

Zaradí sa Vianočná párty medzi vianočné klasiky alebo na ňu radšej budete chcieť zabudnúť? (Recenzia)
Zdroj: Paramount Pictures

Dej sa odohráva v Chicagu zahalenom do vianočnej atmosféry. Miestna pobočka spoločnosti Zenotek pod vedením nerozvážneho Claya Vanstona (Miller, ktorému vedenie filiálky prenechal zosnulý otec) na tom nie je práve najlepšie. Clay sa napriek tomu snaží pozdvihnúť náladu svojich zamestnancov plánovaním vianočného posedenia. V priebehu nákupov darčekov vtrhne do kancelárie Vanstonova sestra Carol (Aniston), ktorá je zhodou okolností CEO Zenoteku. Jej návšteva nie je náhodná - prišla bratovi oznámiť, že pri súčasnej strate bude pobočka musieť prepustiť 40% zamestnancov. Jediná šanca na záchranu je vianočný zázrak. Clay a jeho pravá ruka Josh (Bateman) musia s pomocou programátorky Tracey (Munn) dostať na palubu lukratívneho klienta. Prostriedkom na to má byť epická vianočná párty, ktorá má potenciálneho klienta presvedčiť, že práve Zenotek je firma, s ktorou sa musí rozhodnúť spolupracovať.

Zaradí sa Vianočná párty medzi vianočné klasiky alebo na ňu radšej budete chcieť zabudnúť? (Recenzia)
Zdroj: Paramount Pictures

Zápletka nepatrí k tým najoriginálnejším. Úlohu plní len ako pozadie, na ktorom interagujú jednotlivé postavy. Tie sú taktiež šablónovito napísané podľa všemožných archetypov. Nerozvážny šéf, upätá personalistka, kancelársky hanblivec, šikanujúce duo, miestny hejter. Garantujem vám, že každý z týchto typov postáv ste už videli v inom filme, viete, akú plní úlohu a do bodky viete predvídať jeho správanie. A inak to nie je ani vo Vianočnej párty. V mojich očiach je nedostatok originality najväčším nedostatkom filmu. Akoby sa tvorcovia báli posunúť svoje nápady ďalej a vybočiť tak z rady podobných komédií. Aj najbláznivejšie situácie sa v tejto snímke držia v medziach reality. Tvorcovia však v snahe dosiahnuť happy end a alegóriu na vianočný zázrak v závere popustili uzdu fantázie až príliš, čo sa nie veľmi vyplatilo. Ostala z toho len trpká chuť v ústach.

Zaradí sa Vianočná párty medzi vianočné klasiky alebo na ňu radšej budete chcieť zabudnúť? (Recenzia)
Zdroj: Paramount Pictures

Čo fungovalo a vytiahlo film do nadpriemeru boli výkony takmer všetkých zúčastnených. Hlavnou postavou príbehu je síce Jason Bateman, no T.J. Miller dostal na plátne rovnaké množstvo času a vyplatilo sa to. Ich dialógy sú vtipné a podľa môjho názoru často improvizované. Miller je večný pubertiak, ktorý sa snaží urobiť všetkých vo svojej spoločnosti šťastnými. Sledovanie slovných výmien týchto dvoch postáv ma často úprimne rozosmialo. Dopomohli tomu aj časté referencie na súčasnú pop-kultúru vrátane filmov. Kate McKinnon, ktorú ste naposledy mali možnosť vidieť v nie až tak podarenom remaku Ghostbusters, si strihla úlohu prehnane politicky korektnej personalistky. Jej gagy nie vždy dopadnú na úrodnú pôdu, no ak áno, stoja naozaj za to. Jej postava Mary ma pristihla nepripraveného niekoľkokrát a takmer vždy nasledoval v sále výbuch smiechu.

Olivia Munn dostala taktiež dosť priestoru zažiariť, no takmer žiadny materiál, s ktorým by mohla pracovať. Nemožno z toho ale vyniť ju, keďže svoju úlohu zvládla obstojne. Jej postava pôsobí dojmom nasilu nastrčenej za účelom budovania romantickej linky s hlavnou postavou. Jennifer Aniston ako krav-magu ovládajúca CEO hrubá ku každému okolo seba (vrátane detí) pľuje sýru vo forme sarkastických hlášok a ide jej to veľmi dobre a hlavne vtipne. Jeny sa síce na plátne objavila iba v zopár scénach, no jej hviezdny potenciál neostal nevyužitý.

Zaradí sa Vianočná párty medzi vianočné klasiky alebo na ňu radšej budete chcieť zabudnúť? (Recenzia)
Zdroj: Paramount Pictures

Celkovo vzaté nemôžem tvrdiť, že ide o špičkový film. Chýba mu odvaha pustiť sa do niečoho nového a s daným obsadením a hlavne fungujúcou chémiou medzi hercami je to premárnená príležitosť. Nie som fanúšikom záchodového humoru a presne tento typ sa vo filme občas vyskytne a taktiež nie všetky vtipy vyšli tak, ako tvorcovia zamýšľali. 105 minútová stopáž však utiekla ako voda a po väčšinu času mi z tváre neschádzal úsmev. Od návštevy kina vás ani náhodou odrádzať nebudem. Naopak, ak budete mať šťastie na podobne naladené obecenstvo, garantujem vám skvelú zábavu. Osobne sa teším, ako si o rok na Vianoce túto bláznivú párty zopakujem. 6.5/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia