Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2017, 14:36
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Najlepším juhokórejským filmom roka 2016 sa stala emotívna katastrofická dráma o zrútenom tuneli

FILMY A SERIÁLY JUŽNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Čo sa stane s mužom, ktorý zúfalo čaká na pomoc a zásoby potravín nemilosrdne dochádzajú?

Na katastrofický žáner sme zväčša zvyknutí z nablýskaného Hollywoodu. Stačí si však spomenúť, kto v minulom storočí odštartoval slávu svetoznámej Godzile a hneď vidíme, že aj Ázia má v tomto segmente čo ponúknuť. Síce v prípade juhokórejskej katastrofy nejde o žiaden bravúrny či prvotriedny veľkofilm, no ak máte chuť na menšiu „indie“ tragédiu, Tunel je film pre vás. Ale nedá mi nespomenúť, že film bol v domácej krajine nominovaný vo viacerých kategóriách, z čoho sa víťazstvo pritrafilo hneď v dvoch prípadoch. Tou dôležitejšou je ocenenie Najlepší film roka 2016.

Najlepším juhokórejským filmom roka 2016 sa stala emotívna katastrofická dráma o zrútenom tuneli
Zdroj: Showbox Entertainment

Lee Jung-soo je práve na ceste domov, kam sa už teší, aby zablahoželal k narodeninám svojej dcérky. Územie, ktorým prechádza, je však husto pretkané tunelmi a podchodmi, kde už naňho čaká veľké nešťastie. Rútiaci sa sám po ceste s mobilom v ruke dolaďuje ešte posledné detaily. Po tom, čo začuje divné zvuky rozliehajúce sa celým tunelom, neváha a stlačí plyn na podlahu. Žiaľ, ani to nestačí a v zlomku sekundy sa ocitá zavalený v nekonečných sutinách betónu len s doplna nabitým mobilom, narodeninovou tortou a autorádiom vydávajúc iba klasickú hudbu. V šoku a dezorientovaný vytáča záchranku, aby si sám privolal prvú pomoc. Po komunikácii s dispečingom vám bude hneď jasné, že je to ďalší z rady vtipno-dramatických juhokórejských filmov. V jednom momente ste na pokraji sĺz, no o pár minút neskôr nechápete, ako tam ten nenápadný vtip sadol a úplne vás dostal.

Najlepším juhokórejským filmom roka 2016 sa stala emotívna katastrofická dráma o zrútenom tuneli
Zdroj: Showbox Entertainment

Počas čakania, mysliac si, že záchrana príde o pár hodín si neláme hlavu s vodou či jedlom a snaží sa upokojiť, aby to tam tú chvíľu ešte vydržal. Keď sa ale dozvie, že pomoc, na ktorú tak súrne čaká, nepríde dnes a ani zajtra, životné priority sa razom menia. Dej sa teda prevažne zameriava na jednu obeť, no striedanie scén s okolitým svetom je časté a tak sa nemusíte báť, že by išlo o tzv. „one man show“ odohrávajúcu sa v čiernočiernom prostredí. Vzťah si tiež určite vybudujete s hlavným veliteľom zásahu, ktorý predvádza ukážkového vedúceho odhodlaného vykonať svoju prácu na 100 %. Opomenúť nemôžem ani manželku, ktorá má jasný cieľ, vyvolať a čo najlepšie k divákovi preniesť city a dramatickú vážnosť príbehu cez obavy a strach zo straty manžela. Vláda našťastie prichádza s podrobne vypracovaným plánom a záchrana života sa tak môže začať. Podarí sa Lee Jung-soovi prežiť nekonečné týždne osamote uprostred zrúteného mostu bez jedla a vody? Alebo v tuneli nie je tak úplne sám a postupne sa podzemnému ekosystému prispôsobí? Jedno je však isté, nervydrásajúci príbeh a stále sa objavujúca neistota sa vo vás usídlia do posledných minút.

Domov
Zdieľať
Diskusia