Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2017, 13:49
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Ako sa podaril súboj Pištoľníka Rolanda a démonického Muža v čiernom? Zámorskí kritici zhodnotili očakávanú fantasy Temná veža

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Epická fantasy či epický fail?

Temná veža podľa epickej série románov Stephena Kinga je fanúšikmi mimoriadne očakávaná. Kingova sága je považovaná za jedno z jeho najväčších majstrovských diel a komplikovanú látku sa na strieborné plátno pokúšali tvorcovia priviesť celé roky. Napokon sme sa predsa len dočkali. S Nikolajom Arcelom na režisérskej stoličke a s Idrisom Elbom a Matthewom McConaugheym v hlavných úlohách. Samotné trailery - hoci technicky slušné - ale znalcov univerza zanechávali skôr v rozpakoch. Temná veža k nám dorazí až koncom tohto mesiaca, zámorskí kritici však už film videli a máme k dispozícii ich prvé dojmy. Samozrejme, najlepšie bude počkať si na samotnú snímku a urobiť si vlastný názor, prvé kritické ohlasy však môžu byť zaujímavým indikátorom pre tých, čo stále váhajú, či si súboj Pištoľníka Rolanda Deschaina a Muža v čiernom pozrieť na veľkom plátne. Dostali sme teda epickú pecku alebo film pohorel?

Ako sa podaril súboj Pištoľníka Rolanda a démonického Muža v čiernom? Zámorskí kritici zhodnotili očakávanú fantasy Temná veža
Zdroj: Sony Pictures

Ak zohľadníme prvé recenzie, tak je správna druhá možnosť. Bohužiaľ, Temná veža sa recenzentom príliš nepáčila. Na Rotten Tomatoes momentálne svieti 18% s priemerným ratingom 4/10, Metacritic zase hlási smutných 39%. Čo je teda Temnej veži konkrétne vytýkané? Dan Callahan napísal: „95-minútové vyvrcholenie mnohoročného úsilia dostať Temnú vežu na veľké plátno je totálna pohroma. Slabý film, ktorý ledva drží pokope.“ Matt Goldberg poznamenal, že Temná veža nie je vyslovene zlý film, ktorému by sa ľudia vysmievali a rozhodne sa mu nedajú uprieť ambície. „Je však veľmi ľahko prehliadnuteľný a ľahko zabudnuteľný.“ Na záver si povzdychol, že je veľká škoda, že adaptácia predlohy nedostala odpovedajúci rozpočet či osobitejšiu autorskú víziu.

Matt Singer udelil Temnej veži hodnotenie 3/10 a dodal: „Na snímku založenú na tak milovanej predlohe je scenár až šokujúco otrasný.“ Skritizoval aj mytológiu, ktorá nie je poriadne vysvetlená.Nie je jasné, prečo je Roland Deschain tak dôležitý, alebo ako sa ocitol uväznený v tejto evidentne nekonečnej vojne s Mužom v čiernom.“ Podľa kritikov nie je ani poriadne jasná dôležitosť samotnej Temnej veže. Singer skončil tým, že snímka síce nie je vyslovene nudná, ale zanechala v ňom len zmätok, hnev a frustráciu.

Ako sa podaril súboj Pištoľníka Rolanda a démonického Muža v čiernom? Zámorskí kritici zhodnotili očakávanú fantasy Temná veža
Zdroj: Sony Pictures

Mike Ryan sa priznal, že Kingove knihy síce nečítal, ale veľmi by ho zaujímal názor čitateľov: „Dáva podľa nich tento film zmysel?“ Dodal, že o knihách počul, že obsahujú napínavý dej, skvelé postavy a prepracovanú mytológiu. V 95-minútovom diele však z toho očividne nič nezostalo. „Úprimne, nedokážem sa preniesť cez to, aká katastrofa tento film je.“ Doplnil, že Idris Elba je jediná dobrá vec na celej adaptácii. Naopak, Matthew McConaughey je údajne sklamanie a jeho Muž v čiernom sa stal tŕňom v roku aj iných kritikov. Jeho schopnosti údajne nie sú dôkladnejšie vysvetlené a McConaugheyho výkon je tak zábavne zlý, že si rovno nadbieha na nomináciu na Zlatú malinu. 

Ako sa podaril súboj Pištoľníka Rolanda a démonického Muža v čiernom? Zámorskí kritici zhodnotili očakávanú fantasy Temná veža
Zdroj: Sony Pictures

Máme tu však aj trochu spokojnejšie ohlasy. Victoria McNally napísala, že Idris Elba a Tom Taylor majú medzi sebou skvelú dynamiku a akčné scény sú nepochybne cool. Tiež ale dodala, že celá snímka je skrátka až príliš konvenčná. Mike Reyes dodal, že Temná veža je vizuálne pôsobivá akčná fantasy, po ktorej diváci budú určite chcieť vidieť z tohto sveta viac. Owe Gleiberman napísal, že Temná veža sa nesleduje zle a obsahuje niekoľko zábavných trikových a akčných scén, ale jej emocionálny dopad na diváka je takmer nulový.

Takže, keď si to zhrnieme: zázrak sa nestal a Temná veža sklamala. Najlepšie ohlasy hovoria o priemernej generickej fantasy, tie horšie o vyslovenej katastrofe, kde nefunguje takmer nič. Stále je možné, že nám sa Temná veža páčiť bude (koniec-koncov, nebolo by prvýkrát, kedy by sme sa so zámorskými kritikmi nezhodli), takže nádej umiera posledná. Do našich kín snímka dorazí 24. augusta (srpen) 2017.

Domov
Zdieľať
Diskusia