Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2019, 20:05
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Viggo Mortensen ťa ako člen ruskej mafie v thrilleri Prísľuby z Východu dostane svojím geniálnym hereckým výkonom

Viggo Mortensen ťa ako člen ruskej mafie v thrilleri Prísľuby z Východu dostane svojím geniálnym hereckým výkonom
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nevieš, aký film si pustiť? Potom ti možno pomôžu naše tipy.

Vitaj pri ďalšej časti našej pravidelnej rubriky Tipy na filmy. Aj tentokrát ti odporučíme trojicu projektov, ktorým by si podľa nás určite mal dať šancu.

Oskar A. – Prísľuby z Východu (Eastern Promises, 2007, réžia: David Cronenberg)

Ak sa spomenie meno Davida Cronenberga, ako prvý mi napadne práve tento vynikajúci thriller. Jeho príbeh je zasadený do Londýna a sústredí sa na prostredie ruských zločineckých klanov.

Pre jednu takúto mafiánsku rodinu pracuje aj chladnokrvný muž menom Nikolaj Lužin (Viggo Mortensen), ktorému nerobí problém porušovanie zákonov, používanie násilia či dokonca vraždenie. Všetko sa ale zmení, keď pôrodná asistentka Anna (Naomi Watts) objaví denník zosnulej ruskej dievčiny a rozhodne sa ísť po stopách jej minulosti.

A hoci zápletka nie je príliš zložitá, ide o nesmierne pôsobivú, komornú a surovú záležitosť, ktorá nestojí iba na výborne napísaných či zahraných postavách (Viggo tu predviedol jeden z najlepších výkonov), ale aj na nekompromisnej réžii a výbornej hudbe Howarda Shora. Ak si túto skvelú žánrovku ešte nevidel, je najvyšší čas to napraviť. Pokračovanie už totiž nie je ďaleko. 10/10

Dominik V. – Drsný Harry (Dirty Harry, 1971, réžia: Don Siegel)

Až príliš dlho som odkladal Clintove staršie filmy. Nejaké som videl veľmi dávno, do iných sa mi púšťať nechcelo. Táto legenda ich má totiž neúrekom a medzi tie najslávnejšie patria aj akčné krimi záležitosti s nesmrteľnou legendou menom Dirty Harry. Eastwood vytvoril sériu akčným filmov s obľúbeným hrdinom s výraznými charakterovými črtami dávno pred všetkými tvojimi hrdinami z detstva.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

V prvom diele bojuje Dirty Harry s nebezpečným sériovým vrahom, ktorý sa starostovi San Francisca vyhráža ďalšími vraždami. Žiada výkupné 100 000 amerických dolárov a pokiaľ mu nevyhovejú, vraždy budú pokračovať. Harry má čo do činenia s čistokrvným šialencom, ktorý sa nezastaví pred ničím. A jeho samotného nedokáže zastaviť ani zákon. Harry sa tak musí rozhodnúť, aké rozhodnutie je morálnejšie a čo musí urobiť pre to, aby už tento psychopat nikomu neublížil.

Tešiť sa môžeš na charizmatického Eastwooda, skvelú réžiu a kameru, ale i akčné prestrelky či dialógy medzi sympatickými postavami. Dirty Harry je ďalším z rady vynikajúcich filmov minulého storočia, ktoré sa v diváckom oku ľahko stratia, no nikdy by nemali zapadnúť do zabudnutia. Navyše, je to predsa Eastwood, takže je ti jasné, že to neoľutuješ. 9/10

Peter P. – Kliatba vlkodlaka (The Curse of the Werewolf, 1961, réžia: Terence Fisher)

Na tému vlkolakov toho vzniklo veľa. Až na malé výnimky sa však tieto projekty príliš nevydarili. Preto by som ti chcel odporučiť verziu od legendárnej britskej spoločnosti Hammer v hlavnej úlohe s Oliverom Reedom (Proximus z Gladiátora). Ponúka totiž k tejto legende veľmi originálny prístup.

Fisher totiž natočil namiesto ďalšieho klasického vlkodlačieho hororu osudovú fantasy drámu, odohrávajúcu sa skrz desaťročia. Milovníci hrôzy si tak na svoje príliš neprídu, pretože všetko je podriadené vynikajúcim hercom a pokusu o vykreslenie legendy. Čo je v konečnom dôsledku omnoho lepší prístup.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Veľká škoda, že to nie je dlhšie (pokojne aj o pol až trištvrte hodinu), aby lepšie vynikla časová epickosť príbehu. V tejto podobe je to predsa len trochu skratkovité. No aj tak ide o mimoriadne zaujímavý počin, navyše jeden z najlepších s touto tematikou. 9,5/10

Domov
Zdieľať
Diskusia