Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2019, 16:24
Čas čítania 0:00
Branislav Noskovič

Nový seriál zo sveta Game of Thrones sa už začal natáčať. O čom budú 3 pripravované spin-off príbehy?

Nový seriál zo sveta Game of Thrones sa už začal natáčať. O čom budú 3 pripravované spin-off príbehy?
Zdroj: © 2016 HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Pozrime sa spolu bližšie, čo všetko by sa dalo adaptovať do chystaných prequelov.

Aj keď sme sa so seriálom nadobro rozlúčili, fanúšikovia ságy A Song of Ice and Fire sa určite nemusia obávať, že sa do tohto fantastického sveta už nevrátime. Pred niekoľkými týždňami sme ťa informovali o troch nových projektoch, ktoré by mali rozprávať príbehy odohrávajúce sa pred udalosťami v Game of Thrones. O dvoch z nich máme aj nové hoci na množstvo stále pomerne skromné informácie.

Bloodmoon/The Long Night

Prvý z nich autor knižnej predlohy G. R. R. Martin ešte donedávna označoval ako Long Night, teda Dlhá noc, no najnovšie správy teraz hovoria o prequeli s názvom Bloodmoon.  Jeho pilotná časť sa začala nakrúcať začiatkom mája v severoírskom Belfaste. Podľa istých zdrojov boli prvé zábery vytvorené v Cushendon Caves, kde vnzikla aj scéna v druhej sérii, kedy kňažka Melisandra za prítomnosti Sira Davosa porodila démona.

Lady Melisandre
Lady Melisandre Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Podobne sa hovorí, že pre seriál bolo vyšľachtených niekoľko psích mláďat (pravdepodobne rasy československého vlčiaka, ktorá bola použitá aj v Game of Thrones). Je teda možné, že sa po boku severanov z Westerosu opäť objavia direwolves.

Ak stále dúfaš, že by mohli sprevádzať niektorých z našich známych televíznych hrdinov, tak ostaneš veľmi sklamaná alebo sklamaný. Príbehy novej show sa totiž vrátia v čase približne o osem tisíc rokov do takzvaného Age of Heroes, ktorý sa začal vytvorením spojenectva medzi Children of the Forrest a First Men. Takže žiadni draci, žiadni Targaryeni a legendárnu Valýriu vtedy obývalo iba pár otrhaných pastierov ovcí. Ríša, ktorá vo svete nemala obdoby, nebola ešte ani v plienkach.

Ako sme písali vyššie, projekt má zatiaľ pracovný názov Bloodmoon, teda krvavý alebo červený mesiac. Ten v mytológii rôznych civilizácii v našom reálnom svete často znamenal predzvesť nejakej katastrofy, dôležitej zmeny, ktorá ovplyvní chod dejín či prísľub niečoho nového.

Game of Thrones a celkovo knižná séria od Martina bola bohatá na symboliku, či už to bola červená kométa, dualizmus v podobe ohňa a ľadu, spôsob úmrtia jednotlivých postáv (viac napríklad tu) alebo rôzne proroctvá.

Daenerys
Daenerys Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)
 

Je preto možné, aj s prihliadnutím na to, ako spisovateľ doteraz chystaný seriál nazýval, že sa skutočne dočkáme príbehu súvisiaceho s Long Night. Tú sprevádzala zima, ktorá netrvala niekoľko rokov, ale celú jednú generáciu. Zima, ktorá skoro zničila všetok život na celom známom svete. Zima, ktorú vyvolal Night King a jeho White Walkers.

Podľa dostupných správ a náznakov z nedávneho rozhovoru s Vladimírom Furdíkom to vyzerá tak, že sa s týmito desivými postavami opäť stretneme. Rovnako by sme sa mali dozvedieť aj o pôvode Starkovcov, aký význam maju pre nich Direwolves a ako bol postavený Winterfell alebo The Wall.

Tú vybudoval Brandon Stark, zvaný aj ako Bran the Builder, v podstate prvý známy Stark vôbec. V rovnakom období samozrejme vznikla aj Night’s Watch. Nie je však známe v akých časových intervaloch sa tieto medzníky histórie severu odohrali a či ich nový seriál všetky dostatočne obsiahne.

Ďalší významný rod, ktorý je podobne prastarý ako predkovia Neda Starka, sú Lannisterovci. Internetom už pár mesiacov kolujú teórie, že Naomi Watts, ktorá je ako prvá známa herecká hviezda angažovaná v chystanom projekte, by mohla hrať postavu v legendách nosiacu meno Lann the Clever.

Ten, alebo tá, podľa príbehov a piesní úskokom získala Casterlyho skalu a založila rod Lannisterov. Či je to iba fanúšikovská teória alebo pokus tvorcov feminizovať niektoré prvky histórie A Song of Ice and Fire je momentálne nejasné, ale ako téma pri pive to zatiaľ postačí.

Naomi Watts
Naomi Watts Zdroj: Watts: Rex/Shutterstock; Illustration: variety

Ak si pri sledovaní Game Of Thrones alebo čítaní kníh dával(a) pozor, vieš, čo predchádzalo stavbe The Wall. Night Kingovi a jeho mrazivým spoločníkom sa postavil legendárny bojovník Azor Ahai, ktorý niesol nemenej známy meč Lightbringer. Jeho pôvod je však nejasný a okrem príbehu o ukutí bájnej zbrane sa o ňom nevie takmer nič.

Nočného kráľa a jeho bielych bojovníkov síce nakoniec nezabil, ale aspoň zahnal dostatočne ďaleko na sever, aby jeho obyvatelia urobili všetky opatrenia pre to, aby sa tak ľahko a skoro nevrátili.

Otázkou ostáva ako a ktoré z týchto námetov tvorcovia adaptujú do nového seriálu. Treba si uvedomiť, že v Game of Thrones mali na obsah neuveriteľne bohatú literárnu predlohu, no všetky ostatné príbehy a legendy, ktoré Martin vytvoril, sú iba akési poznámky alebo skice toho, čo sa mohlo diať.

Pokles kvality po tom, čo epizódy predbehli obsah kníh, si uvedomil snáď každý pozornejší divák. V prípade chystaných prequelov, respektíve spin-offov, si budú autori musieť domyslieť oveľa viac, hoci pomocná ruka spisovateľa určite chýbať nebude.

Targaryen fleet
Targaryen fleet Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Prequel o Aegonovi?

Poďme sa ale pozrieť na druhý chystaný projekt. Kým ten prvý je stále opradený tajomstvami, o tomto vieme iba to, že by sa mohol týkať najslávnejšieho Targaryena – Aegona Dobyvateľa (Aegon the Conquerer), ktorého rodina sa pred niekoľkými generáciami usadila na Dragonstone po tom, čo opustila Valýriu.

Tento dávny predok Danaerys za búrky zrodenej pomocou svojich dvoch sestier, troch drakov a zo začiatku pomerne skromnej armády v podstate dobyl celý Westeros. Teda okrem Dorne. Niektoré kraje si podmanil násilím, iné lsťou a vtedajší kráľ severu Torrhen Stark dokonca pred ním pokľakol bez skríženia jediného páru mečov.

To on vybudoval King's Landing a pevnosť Red Keep, založil malú radu a čestnú kráľovskú stráž pod velením Orysa Baratheona, jeho nevlastného brata. S oboma svojimi sestrami sa oženil a každá mu dala jedného syna, ktorí kraľovali jeden po druhom.

Životný príbeh Targaryena, ktorý získal takmer všetkých sedem kráľovstiev (hádaj koho drak zničil pevnosť Harrenhall, kde bola v druhej sérii väznená Arya, Gendry a Hot Pie) ponúka určite podrobnejší náhľad do vtedajších udalostí ako predošlý námet o dlhej noci.

Harenhall
Harenhall Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Nechceme príliš špekulovať, ale spracovanie danej témy by bolo zrejme výhodné aj pre producentov vzhľadom na to, že táto časť dejín Westerosu sa odohráva v rovnakých lokáciách ako Game of Thrones. Draky by boli tiež tri, autori filmových trikov by teda mali  o čosi menej práce, ako keby mali vytárať nejaké iné príšerky úplne nanovo.

Neznámy spin-off seriál

Posledný chystaný spin-off už ostáva čisto iba ako predmet na domnienky a prehnané fanúšikovské teórie, keďže zatiaľ o ňom nepovedal nikto nič.

Producenti a zástupcovia z HBO nám už ale stihli ohlásiť, že žiaden projekt nebude ponímať potulky rytiera Duncana Tall (Vysokého), ktorého sprevádzal mladučký Aegon V, toho času ešte princ. Tieto príbehy sú zhrnuté aj v knihe The Knight of the Seven Kingdoms, samozrejme z pera G. R. R. Martina.

Ak však danú skutočnosť opomenieme alebo ju budeme brať ako návnadu na rôzne dohady, môžeme si pripomenúť obdobie, v ktorom tento známy Sir žil. Bolo to totiž v časoch rebélie rodu Blackfyre, ktorého príslušníci si robili nárok na Železný trón.

Korene celého konfliktu boli zapustené počas vlády kráľa Aegona IV., často nazývaného aj ako Aegon Unworthy (Nehodný). Jeho najväčšou hedonistickou vášňou totiž bolo plodenie bastardov, ktorých na smrteľnej posteli všetkých tvrdohlavo zlegitimizoval a tým pádom si mohli robiť nároky na pozíciu vládcu celej ríše.

Three-Eyed Raven
Three-Eyed Raven Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Jedným z nich bol aj Daemon Rivers. Ešte pred smrťou ho jeho výsosť pasovala za rytiera a darovala mu meč Blackfyre, ktorý si Daemon prisvojil namiesto toho bastardieho. Po smrti hanebného kráľa na trón zasadol jeho syn Daeron II., známy svojou rozvážnou a zmierlivou povahou.

S Aegonovými bastardmi nechcel mať zlé vzťahy, a tak si ich držal blízko pri sebe. Medzi nimi bol aj Aegonov ďalší pankhart Brynden (tiež) Rivers. Častejšie ho však volali ako Bloodraven (Krvavec). A to nie len kvôli červeným fľakom na tvári a krku, ale hlavne vďaka jeho tajomnej povahe a moci, ktorú dvorania pripisovali čiernej mágii.  

Stal sa kráľovým pobočníkom a majstrom našepkávačov, pri ktorom by aj Varys vyzeral ako neschopný diletant. Po tom, ako pri súboji s Daemonom prišiel o oko, o ňom dokonca vznikla hádanka: ͈koľko očí má Krvavec? Tisíc a jedno svoje."

Ak ti ešte prezradím, že neskôr za vlády Aegona V., bol poslaný na the Wall, zmizol počas jednej výpravy smerom na sever a preložíš si jeho meno z angličtiny, asi tušíte, kým by sa neskôr mohol stať.

Nie je to však zďaleka jediná postava prepojená s uplynulým seriálom. Počas  rebélie založil ďalší Aegonov zlegitimizovaný potomok Aegor Bittersteel žoldnierske vojsko, ktoré napríklad použila aj Cersei proti Daenerys a Jonovi a celý konflikt ukončil o pár desiatok rokov neskôr, vtedy ešte mladý, Barristan Selmy v súboji s Maelysom Monstrous (Obludným). Posledným rebelantom z klanu Blackfyre.

Ten si svoje meno vyslúžil vďaka skutočnosti, že mu z krku vyrastala druhá hlava. Nesrandujem.

Dragonstone
Dragonstone Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Pri Targaryenoch ešte ostaneme, keďže v podstate tvorili moderné dejiny tohto fantastického sveta. Azda epickejší námet na ďalší spin-off ako Dance of the Dragons by sme v histórii tohto rodu hľadali ťažko. Tí, ktorí čítali knihy, asi vedia, ako to celé bolo, preto, aj keď veľmi nerád, detaily vynecháme.

Ako inak, jablko sváru bol opäť ten prekliaty Železný trón. Veľmi krvavého sváru. A s drakmi. Desiatkami drakov. Brat sa postavil proti bratovi, sused proti susedovi, otec proti synovi. Na jednej strane si robila nárok princezná Rhaenyra, uznaná dedička kráľa Viserysa I., ktorý dlho nevedel splodiť synov.

Keď však vymenil manželku, tá mu dala rovno troch a druhá strana pre najkrvavejší konflikt, aký dovtedy nemal obdoby, bola na svete. Synovia Viserysovej manželky tvorili frakciu zelených, zatiaľ čo princezná a jej potomkovia boli čierni – podľa šiat, ktoré mali oblečené na istom významnom rytierskom turnaji.

Ich krvavé spory a bitky spôsobili, že draci neskôr postupne vyhynuli a z ríše takmer urobili jedno veľké pohrebisko. Lietajúcich zverov bolo v tejto vojne toľko, že ich nemal kto osedlať a tak sa o to pokúšali aj ľudia, ktorí nemali valýrijskú dračiu krv.

Drogon
Drogon Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Dvojročnú vojnu ukončila až Rhaenyrina poprava, kedy ju zožral Sunfyre – drak jej nevlastného brata Aegona II. Na to všetko sa musel pozerať jej syn Aegon III, ktorý sa paradoxne krátko na to stal kráľom, a za ktorého vlády umrel posledný okrídlený zubáč.

Opäť tu teda máme námet štedrý na množstvo osobitých postavičiek, intríg a dejových liniek, ktoré by vydali na niekoľko plnohodnotných sérii. Projekt by však pravdepodobne zhltol väčšie množstvo peňazí, keďže tento konflikt mal viac všetkého. Viac drakov, viac vojenských bitiek, viac hrdinov, viac ohňa a krvi.

Ak by to ale HBO chcelo naozaj megalomansky roztočiť, vedel by som si predstaviť skutočne rozsiahly seriál o páde legendárnej Valýrie. Títo elfovia" á la G. R. R. Martin by boli tie pravé fantasy orgie pre každého správneho geeka.

Mágia, draci, nové intrigy a pletky v novom prostredí, vojenské výpravy do Ghiskarskej ríše (pamätáte si na „dobrého" Mastera Kraznysa?) a v neposlednom rade dekadentná záverečná etapa a krutý pád impéria pri výbuchu Fourteen Flames (Štrnástich Sopiek).

Good Master Kraznys
Good Master Kraznys Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Valýrijská éra je však príliš stará a príliš skromná na nejaké podrobnosti, keďže takmer všetky zvitky a knihy majstrov boli pri vulkanickej apokalypse zničené. Museli by sme si vystačiť s tým, čo by vymysleli ľudia z televízie, alebo čo by im prezradil sám Martin.

Hoci, dovolíme si tvrdiť, väčšina z nás so zakončením poslednej série spokojná nebola, dúfame, že HBO dostojí svojim sľubom a skutočne do nových projektov naleje dostatočné množstvo finančných prostriedkov, ktoré by mohli zaručiť naozaj epický výsledok. Nech už si tému vyberú akúkoľvek.

A akú máš predstavu o novom seriáli ty? Ktorý príbeh zo slávnej ságy by bol teba podľa hodný spracovania?

Domov
Zdieľať
Diskusia