Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2019, 18:02
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Z ľadovca na Mont Blancu kvôli globálnemu otepľovaniu môže spadnúť 250-tisíc metrov kubických ľadu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nevieme však, kedy sa tak stane.

Ľadovec na Mont Blancu sa má posúvať každý jeden deň o 50 až 60 centimetrov, informuje BBC. Experti odhadujú, že sa z neho môže zosunúť až 250-tisíc metrov kubických hmoty. Kedy však k tomuto zosuvu príde, nevieme. Z preventívneho hľadiska sa ale úrady rozhodli evakuovať horské chaty a uzatvoriť cesty.

Stefano Miserocchi, starosta neďalekého mesta Courmayeur, zo situácie obviňuje globálne otepľovanie. Na základe odporúčania odborníkov podpísal nariadenie o uzavretí ciest vo Val Ferret. „Tieto javy opäť poukazujú na to, ako hora dôsledkom klimatických faktorov prechádza obdobím významných zmien, a preto je obzvlášť zraniteľná,“ cituje vyjadrenie Miserocchiho BBC.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Situácia ohľadom ľadovca na Mont Blancu s názvom Planpincieux je monitorovaná od roku 2013, ale presný dátum zosuvu sa podľa dostupných technológií nedá určiť. Nepomôže teda nič iné než predbežná evakuácia. V auguste 2018 na pád ľadovcov doplatil manželský pár a stovky ďalších ľudí museli evakuovať vrtuľníkom.

Za posledných 150 rokov sa priemerná teplota zvýšila o vyše 1 stupeň Celzia, presnejšie o 1,1. To je za posledných 800 000 rokov jedna z najvýraznejších zmien, aké naša planéta zažila. A toto je len začiatok. Otepľovať sa bude rýchlejšie. Predpokladáme, že do konca storočia bude priemerná teplota až o 4 stupne vyššia než dnes, a to je minimálny odhad. Dohromady to je 5 stupňov a výsledkom bude 100-krát rýchlejšia klimatická zmena než čokoľvek, o čom máme záznamy za státisíce rokov,“ vyjadril sa ku globálnemu otepľovaniu pre Refresher klimatológ Jozef Pecho.

Odporúčané
Greta Thunberg so slzami v očiach kritizovala lídrov v OSN: Ukradli ste mi moje detstvo a sny! Greta Thunberg so slzami v očiach kritizovala lídrov v OSN: Ukradli ste mi moje detstvo a sny! 23. septembra 2019, 22:20
Domov
Zdieľať
Diskusia