Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. augusta 2019, 13:03
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: Syndication / MCA TV / Universal Television Enterprises / Studios USA Television Distribution
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Toto je príbeh z dávnych čias. Z čias mýtov a legiend, keď boli starí bohovia malicherní a krutí a zoslali na ľudstvo osud utrpenia.

S nostalgiou v srdci sme si už v našej rubrike doposiaľ spomínali na množstvo animovaných filmov, no tentokrát sa vrátime k seriálovým hitom 90. rokov, a to konkrétne k Herkulesovi (Kevin Sorbo) a Xene (Lucy Lawless).

I keď menované seriály tvorili dva odlišné projekty, predsa ich spájal rovnaký svet, v ktorom sa niekoľkokrát prostredníctvom jednotlivých epizód či dokonca filmov (Herkules a Amazonky) táto dvojica hrdinov stretla.

Možno si ešte spomenieš na to, že Xena spočiatku bola divákom predstavená ako záporná postava, ktorú ale Herkules priviedol k rozumu. Syn Dia Xenu konfrontoval v časoch, keď so svojím vojskom a milovaným Boriasom (mali spoločného syna menom Solan) plienila mnohé krajiny. Neskôr však prešla na cestu vykúpenia a spoločne s najlepšou priateľkou Gabrielou bojovala tak ako Herkules za dobro.

Na slovenský dabing len tak ľahko nezabudneme

Zatiaľ čo sa smrteľníčka Xena snažila v podstate vykúpiť za svoje niekdajšie zločiny proti ľudstvu, poloboh Herkules od začiatku bojoval za nevinných a slabších. Jeho matkou bola smrteľná žena Alcmene a otcom kráľ bohov Zeus.

V priebehu obidvoch menovaných seriálov sa hrdinovia stretávali s mnohými bohmi z Olympu, no najväčšie spory viedol Herkules jednoznačne so svojou nevlastnou matkou bohyňou Hérou a nevlastným bratom Áresom, bohom vojny. 

Tak ako mala Xena Gabrielu, mal Herkules Iolausa, ktorého v seriáli daboval Maroš Kramár (alebo ho rovno hral?). A práve dabing jednotlivých postáv, na ktorom mnohí z nás vyrastali, je dôvodom, prečo pôvodné znenie Herkulesa a Xeny nechávame až na druhom mieste v poradí. Pusti si úvodnú Herkulesovu scénu v angličtine i v slovenčine, a pochopíš, čo tým myslíme.

Chyby krásy zatienila nostalgia

Seriál bol svojho času kritizovaný za chabé herecké výkony, mimoriadne prostý dej, ktorý v mnohých ohľadoch skresľoval grécku mytológiu a jednotlivé časti tvorilo množstvo klišé. O stereotyp skrátka nebolo v prípade Herkulesa i Xeny núdze.

Napriek tomu sa ale po nasadení ružových okuliarov s ohľadom na nostalgiu z čias mladosti pozeráme na túto dvojicu prevažne pozitívne a odpustíme jej prakticky všetky väčšie či menšie chyby.

Dnes by podobné projekty v časoch streamovacích spoločností určite neobstáli, no v danej dobe pre nás Herkules predstavoval vzor muža bojujúceho proti všetkým nástrahám zla. A treba podotknúť, že Xena bola so svojím dominantným prístupom a príťažlivosťou vynikajúcim príkladom ženskej sily, individuality, no taktiež nepopierateľného sexepílu. Charakteristickým pre ňu bola jej unikátna výzbroj a vrhacia zbraň Chakram.

Odporúčané
Exkluzívny dizajn za 2500 dolárov: Dodge Charger SRT8 392 Exkluzívny dizajn za 2500 dolárov: Dodge Charger SRT8 392 31. marca 2013, 15:40

Trápne vtipy, ale aj trefné hlášky

Herkules so Xenou do generácie narodenej v 90. rokoch zasiali nezabudnuteľné spomienky, podobne ako napríklad kultový sitkom Krok za krokom, pričom do dnešného dňa možno ešte vo vekovej kategórii 20-29 pri štrnganí pohárov v bare započuješ známu hlášku „Na Herkula!“.

Herkules bol mimo iného preplnený suchými vtipmi, ktoré čas od času vedeli pobaviť, ale pri ďalších sme si už ako malí diváci uvedomili ich trápne vyznenie. Mnohokrát bol v tomto ohľade expertom najmä Herkulesov kolega Iloaus.

Herkules:Čo tu robíš?

Iloaus:Čo tým myslíš?

Herkules:Iloaus, veď si mŕtvy.

Iloaus:Aha, no, tak trochu som dúfal, že si to nevšimneš.

Iloausovo úmrtie malo odozvu aj na Youtube

Hlášky v Xene boli samozrejme z podobného súdka ako u Herkulesa, ale na ich čela stála drsná princezná bojovníčka, ktorá vedela zotrieť aj samotných bohov, ako napríklad Áresa. Ten si však voči Xene a jej najlepšej priateľke viackrát nevedel odpustiť rôzne sexuálne narážky.

Áres: (pozerajúc na tehotnú Xenu): „Netušil som, že zháňaš otca pre svoje dieťa.

Xena: Nezháňam.

Áres:V tom prípade dané miesto už niekto zaujal.

Xena:Zaujala ho Gabriela.

Áres:Za taký pohľad by som si zaplatil.

Dominantou seriálu boli taktiež boje

V redakcii sme sa zhodli na tom, že práve Áres patril medzi najsympatickejšie vedľajšie postavy a i keď bol vo svojej podstate záporákom, jeho uštipačné urážky venované Herkulesovi a snaha o flirtovanie s Xenou či Gabrielou vedeli pobaviť.

Samozrejme nešlo vždy iba o slovné bitky a veľmi radi sme si vychutnávali aj súboje tejto dvojice nevlastných bratov. Výhra poloboha nad bohom je síce nepravdepodobná, ale to neplatí v prípade, pokiaľ je spomínaným polobohom mocný Kevin Sorbo.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) 18. mája 2019, 19:35

Herkules sa v boji stretol aj so Xenou

Jedna vec je bojovať s bohom vojny či Xenou, ale čo taký súboj Herkulesa a Dia?

Okrem súbojov nemôžeme zabudnúť aj na legendárnu

Herkulesovu hlášku, z ktorej sa stalo celosvetovo známe meme

Proti bohom si ale zabojovala taktiež Xena

A súboj zviedla napríklad aj so svojou priateľkou Gabrielou

 

Zákulisie seriálu Herkules/Xena

1. Herkules mal byť pôvodne sériou niekoľkých televíznych filmov a hlavná rola bola najprv ponúknutá Dolphovi Lundgrenovi (Rocky IV, Expendables)

2. Kevin Sorbo nepatril medzi fyzicky najlepšie vypracovaných hercov, ktorí sa o postavu Herkulesa zaujímali, ale producenta Dana Filieho zaujala jeho osobnosť, pričom herca označil za dobráka

3. Kevin Sorbo sa do bojového umenia s názvom White Lotus Kung Fu zaúčal 6 týždňov a údajne bol veľmi obratný, ukážku tohto bojového štýlu nájdeš v nasledujúcom videu

4. Lucy Liu (Kill Bill, Charlieho anjeli) si v epizóde s názvom The March to Freedom zahrala otrokyňu Oi-Lan

5. Sorbovi bola v roku 1997 diagnostikovaná aneuryzma a vzhľadom na jeho dlhé zotavovanie počas natáčania vznikla epizóda Yes, Virginia, There Is a Hercules, kde hľadali „strateného“ hlavného herca

6. Xena sa mala objaviť iba v troch epizódách a následne umrieť, uchvátila však producentov a dostala vlastný spin-off

7. Kevin Sorbo vyjadril svoju nespokojnosť nad tým, že sa smrteľník Xena silami vyrovná polobohovi Herkulesovi

8. Lucy Lawless si v Jay Leno’s Tonight Show po páde z koňa zlomila panvu, vtedy na scénu nastúpili postavy Callisto (Hudson Leick) a Autolycus (Bruce Campbell), ktoré boli posadnuté dušou Xeny a herečka sa mohla v priebehu natáčania pomaly „dávať dokopy“

9. Poseidon, ktorého si mohol vidieť v intre ku Xene, bol pôvodne vytvorený len kvôli samotnému úvodu, ale na naliehanie fanúšikov sa však dostal aj do seriálu

10. DC so spoločnosťou Dark Horse Comics plánovala crossover Xeny a Wonder Woman, nakoniec sa však z nápadu upustilo

Odporúčané
Talianska bohyňa Bianca Balti v aktuálnom vydaní Esquire Mexico Talianska bohyňa Bianca Balti v aktuálnom vydaní Esquire Mexico 12. decembra 2013, 20:52
Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: Syndication / MCA TV / Universal Television Enterprises / Studios USA Television Distribution

 

Kariéra hlavných hviezd po seriáli

Kevin Sorbo nikdy nepatril medzi Á-čkových hercov, ale v jeho filmografii by si našiel množstvo nízkorozpočtových projektov. Zo známejších príkladov spomeňme fantasy Kull dobyvateľ (1997) či seriál Andromeda (2000).

Tak ako pre Kevina Sorba boli aj pre Lucy Lawless sérialy Xena/Hercules najväčším obdobím slávy. Okrem toho sa však herečka objavila v seriáli Battlestar Galactica (2004), vo Veronike Marsovej (2004) či v Spider-Manovi (2002).

Aj Michael Hurst (Iloaus) zostal prevažne pri nízkorozpočtovkách. V roku 2003 a 2005 si zahral v seriáloch Power Rangers, ale skúsil si taktiež pozíciu režiséra. Z tohto postu sa postaral o niekoľko epizód seriálov, ako Legend of the Seeker, Spartacus či Ash vs. Evil Dead

Kráska Renee O’Connor alias Gabriela nenechávala žiadneho mužského diváka chladným. Po kariére v seriáli Xena sa objavila v málo výrazných filmoch, ako Boogeyman 2 (2007), Bitch Slap (2009) či v prepadáku 2010: Moby Dick (2010).

 

Kevina Smitha si po role Áresa mohol vidieť v televíznom filme Lawless (1999) či v jeho pokračovaní Lawless: Dead Evidence (2000). Hercova kariéra však bola krátka, v roku 2002, kedy sa pripravoval na svoje účinkovanie po boku Brucea Willisa v snímke Slzy Slnka, ako 38-ročný po páde z veže upadol do kómy a neskôr zraneniam podľahol.

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: Syndication / MCA TV / Universal Television Enterprises / Studios USA Television Distribution

 

Malé zaujímavosti na záver

Ted Raimi, ktorý hral v seriáli naivného Joxera, je bratom slávneho režiséra Sama Raimiho

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: Syndication / MCA TV / Universal Television Enterprises / Studios USA Television Distribution

Známy herec Ryan Gosling bol kedysi hviezdou spin-offu s názvom Young Hercules (1998)

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: Syndication / MCA TV / Universal Television Enterprises / Studios USA Television Distribution

Bruce Campbell stvárňoval postavu Autolycusa, preslávila ho však rola Asha Williamsa, ktorú si zahral vo filmoch Sama Raimiho (The Evil Dead, Evil Dead II, Army of Darkness) a v seriáli Ash vs Evil Dead

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: Syndication / MCA TV / Universal Television Enterprises / Studios USA Television Distribution

Dean O’Gorman si v seriáloch s Herkulesom a Xenou zahral iba

menšiu rolu, no v Hobbitovi predstavoval jedného z trpaslíkov, a to konkrétne Filiho

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: Warner Bros. Pictures / Syndication

Gina Torres bola v Herkulesovi nevýraznou Nebulou, no v právnickom seriáli Suits zosobňovala hlavu advokátskej firmy Jessicu Pearson, ktorá bude mať dokonca vlastný spin-off

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: USA Network / Syndication

Karl Urban stvárnil v Herculesovi hneď niekoľko postáv,  aktuálne však vystupuje v seriáli The Boys a známy je aj vďaka svojím rolám v Pánovi prsteňov, Dredd, v Star Treku či v Thor: Ragnarok

Pamätáš si na Herkulesa, Xenu a ich legendárne intro, ktoré aj dnes vyčarí nostalgický úsmev?
Zdroj: New Line Cinema / Syndication

Anketa:
Ktorý zo seriálov si mal radšej?
Hercules
Xena
Hercules
63 %
426 Hlasov
Xena
37 %
248 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia