Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2019, 22:05
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Japonsko začína opätovne loviť veľryby na komerčné účely, oficiálne tak naposledy urobilo v roku 1986

ZAUJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložiť Uložené

Japonci však veľryby lovili aj neoficiálnou cestou.

Japonsko začne už v júli opätovne loviť veľryby na komerčné účely. Tieto majestátne zvieratá kedysi ľudia takmer nechali vymrieť, keď lov pred desiatkami rokov dosahoval neúnosnú mieru, a tak bola v roku 1986 uzavretá dohoda a na lov veľrýb platilo moratórium.

Krajiny, ktoré dohodu pod hlavičkou International Whaling Commission (IWC) podpísali, sa zaviazali, že veľryby nebudú loviť kvôli zárobkom, ale v obmedzenej miere boli povolené odchyty len na výskumné účely. Najmä pod tieto odchyty skrývali Japonci dlhé roky svoj v skutočnosti komerčný lov, avšak teraz oficiálne odišli z IWC a o niekoľko týždňov na more vyrazí prvá lovecká loď.

Japonsko začína opätovne loviť veľryby na komerčné účely, oficiálne tak naposledy urobilo v roku 198ž
Japonsko začína opätovne loviť veľryby na komerčné účely, oficiálne tak naposledy urobilo v roku 198ž Zdroj: Wwelles14/Wikimedia Commons

Japonsko považuje lovenie veľrýb za súčasť svojej kultúry, a tak očakávalo, že dohoda z roku 1986 sa postupne pretransformuje z dočasného zákazu na dokumentu upravujúci množstvo veľrýb, ktoré môžu byť ročne ulovené. Nestalo sa tak, a preto Japonci od júla 2019 už členmi IWC nebudú.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Ani členstvo pritom lovcov nezastavilo, pretože za posledných 30 rokov Japonci ulovili od 200 do 1 200 veľrýb ročne so slovami, že zvieratá boli odchytené kvôli výskumu – väčšinou ale končili na tanieroch.

Domov
Zdieľať
Diskusia