Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. júna 2019, 9:22
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Boeingy, ktoré zavinili najväčšie letecké katastrofy za posledný rok, majú ďalší problém. Dotkne sa aj Košíc

TECH KOŠICE LIETADLO
Uložiť Uložené

Po dvoch pádoch lietadiel Boeing 737 MAX zahynulo počas posledného roka 346 ľudí.

V súčasnosti najpredávanejší model Boeingov má ďalší problém. Lietadlo s označením 737 MAX zavinilo počas posledného roka dve letecké nešťastia, ktoré mali na svedomí dohromady 346 ľudských životov. Všetci dopravcovia na svete okamžite po marcovej nehode vyradili potenciálne chybné kusy z prevádzky a americký Federálny letecký úrad začal pátrať po chybe. 

Ešte v marci Boeing oznámil, že potenciálnou príčinou pádu lietadiel Lion Air 610 a Ethiopian Airlines 302 by mohol byť chybný stabilizačný systém. Zároveň sme sa dozvedeli, že spoločnosť softvér aktualizovala a dokonca si model 737 MAX získal dôveru od International Airlines Group, ktorá podpísala predbežnú dohodu o nákupe 200 kusov lietadiel v nasledujúcich 8 rokoch. 

Teraz sa prostredníctvom BBC dozvedáme, že úrady hlásia nový, zatiaľ nešpecifikovaný problém, ktorý sa vyskytol počas simulačného testovania. Zatiaľ sa nevie, či je softvérového alebo hardvérového charakteru a na finálny verdikt budeme musieť počkať dva alebo tri týždne. 

Pôvodne sa mala štvrtá generácia lietadiel Boeing 737 vrátiť na letiskové dráhy už počas leta. Najnovšie zistenia však budú pre veľa regionálnych letísk znamenať problémy s chartrovými letmi v rámci dovolenkového obdobia. 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste 16. apríla 2024, 8:30

Kritický stav hlási aj Letisko Košice, na ktorom v dôsledku leteckej krízy spojenej s dvoma pádmi lietadiel spoločnosť Turkish Airlines k 1. septembru 2019 pozastavuje letecké spojenie.

„Sme veľmi smutní z rozhodnutia spoločnosti Turkish Airlines. Stálo nás množstvo úsilia dostať túto spoločnosť do Košíc a podarilo sa nám, že sa Turkish Airlines v Košiciach udomácnila a napredovala. Kvôli nedostatku lietadiel a problémom s rotáciami lietadiel turecký dopravca presúva lietadlovú kapacitu určenú pre Košice na iné linky na veľkých európskych a svetových letiskách, na ktorých čelí silnej konkurencii,“ informuje výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej.

Domov
Zdieľať
Diskusia