Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. júna 2019, 16:45
Čas čítania 2:10
Oskar Almássy

Najlepšie komédie Jima Carreyho: Od nezabudnuteľnej Masky po bláznivého zvieracieho detektíva Acea Venturu

Najlepšie komédie Jima Carreyho: Od nezabudnuteľnej Masky po bláznivého zvieracieho detektíva Acea Venturu
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY JIM CARREY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Aj tento víkend pre teba máme niekoľko skvelých tipov.

Vitaj pri ďalšej časti našej pravidelnej sobotnej rubriky Tipy na filmy. V nej ti opäť raz odporučíme trojicu projektov, ktorým by si podľa nás určite mal dať šancu. A to tentokrát v špeciále, venovanom geniálnemu Jimovi Carreymu.

Dominik Vetrák – Maska (The Mask, 1994, réžia: Chuck Russell)

Meno Stanley Ipkiss je dnes už na Slovensku legendárnym pojmom. Jima Carreyho v jeho nesmrteľnej úlohe miluje úplne každý. Ako deti sme dúfali, že niekedy uvidíme dvojku. Televízne stanice boli k Maske vždy štedré a pravidelne sa vysielali aj Ace Ventura, Ghostbusters a iné klasiky s pokračovaniami.

Maska však bola len jedna a o to bola špeciálnejšia. Samozrejme, bez Carreyho by ten film nebol taký výrazný. Nájde sa tu však hneď niekoľko highlightov, ako napríklad tanec, prestrelky či scéna s budíkom, ktoré odpovedajú humornému umu celého štábu. V tomto prípade nesmierne pomohol aj vynikajúci dabing, bez ktorého si už asi mnohí Masku nevieme ani predstaviť.

Každý z nás ju zrejme videl. Kto nie, môže ľutovať, že ju neobjavil v detských rokoch, no myslíme, že sa kráľovsky pobaví aj teraz. A my sa pri písaní týchto odsekov tak nejako znova dostávame do detských čias a rozmýšľame, že je čas pozrieť si túto geniálnu komédiu znova. 9/10

Oskar Almássy – Ace Ventura: Zvierací detektív (Ace Ventura: Pet Detective, 1994, réžia: Tom Shadyac)

Rok 1994 bol pre Jima Carreyho a jeho skvelé komédie naozaj plodný. Okrem Masky a Blbého a blbšieho totiž premiéroval aj bláznivý Ace Ventura, a teda obľúbený špecialista na zvieratá s neuveriteľne gumeným ksichtom.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Ako už iste vieš, táto postavička sa vo svojom debutovom dobrodružstve vydáva pátrať po stratenom delfínovi, ktorý je zároveň aj maskotom tímu amerického futbalu. V prípade sa postupne objavujú nové skutočnosti, menia sa podozriví a dôjde aj k viacerým šokujúcim odhaleniam. No a vďaka nezabudnuteľnému Carreymu a neortodoxným vyšetrovacím metódam jeho postavy sa na to celé aj výborne pozerá.

Ace Ventura je úžasne bizarnou jazdou plnou nápadov a zábavných momentov, ktorá bezpochyby výrazne prispela ku Carreyho sláve. A hoci sa nedá hovoriť o najlepšej komédii všetkých čias, nemalé kvality či obrovskú fanúšikovskú základňu jej uprieť rozhodne nemôžeme. A čo je azda najdôležitejšie, snímka nikdy neomrzí! 8,5/10

Šimon Kucka – Yes Man (2008, réžia: Peyton Reed)

Yes Man od režiséra Peytona Reeda (Ant-Man, Ant-Man & The Wasp) patrí k hereckým vrcholom kariéry Jima Carreyho. V tomto filme stvárňuje postavu Carla, večne nevrlého poisťováka, ktorý nemá zo života veľkú radosť.

Celé jeho doterajšie bytie sa ale razom otočí naruby po tom, čo k nemu na špeciálnej prednáške prehovorí duchovný guru. Ten mu poradí, aby vo svojom živote začal na všetky nové výzvy odpovedať slovíčkom „áno”. Carl zoberie túto výzvu doslovne a vrhá sa tak na (nielen bungee-jumping) skok do neznáma.

Veľmi príjemná komédia s podarenou dvojkou Jima Carreyho a Zooey Deschanel ponúka množstvo úsmevných momentov a ty sa pri nej dokonale zabavíš. Ponaučenie, ktoré z tohto príbehu vyplýva, nám radí, že prechod z extrému do extrému nie je len nezdravý, ale aj úplne nemožný. Tak už neváhaj a povedz tomuto skvelému filmu svoje „áno”! 7,5/10

 

Mohlo by ťa zaujímať:
Zoznam - Najlepšie komediálne filmy
Citáty o láske z obľúbených seriálov a filmov. Výroky plné citov z Euphorie, Priateľov aj Harryho Pottera
Amber Heard má dve poruchy osobnosti, uviedla psychologička. Elon Musk ani James Franco ju na súde nakoniec nepodporia
Domov
Zdieľať
Diskusia