Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2019, 12:20
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Je Obchodná ulica nebezpečná? V centre hlavného mesta sme strávili celú noc, stretli sme desiatky policajtov

Je Obchodná ulica nebezpečná? V centre hlavného mesta sme strávili celú noc, stretli sme desiatky policajtov
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Miestami by človek mohol mať pocit, že sa v strede mestá chystá veľká razia.

Obchodná ulica. Miesto v Bratislave, z ktorého majú po nebezpečných incidentoch mnohí obavy. Právom.

Pred pár dňami na Obchodnej ulici policajti postrelili agresívneho muža s nožom, nešťastnou náhodou zasiahli 14-ročné dievča. Miestni sa sťažujú na hluk, opilcov či veľké skupiny mladých ľudí, ktorí cez obchodnú chodia, najmä v piatok a v sobotu v noci. Polícia na mieste zvýšila početnosť hliadok, „metskí“ chcú na ulici zriadiť policajnú stanicu. To, aké pocity Obchodná vyvoláva, sme sa rozhodli vyskúšať na vlastnej koži. 

Odporúčané
Bratislava má v širšom centre problém s bezdomovcami. Pijú na verejnosti a robia neporiadok, denne okolo nich prejdú tisíce ľudí Bratislava má v širšom centre problém s bezdomovcami. Pijú na verejnosti a robia neporiadok, denne okolo nich prejdú tisíce ľudí 2. marca 2019, 10:39

Najskôr sme sa prešli po Obchodnej a Poštovej v piatok cez obed. Bežný ruch hlavného mesta, turisti, Bratislavčania ponáhľajúci sa na obed. Policajne hliadky nebolo takmer vidieť. Na lavičkách spali bezdomovci, nikto ich nevyháňal. Je to ich miesto, spia, posedávajú alebo popíjajú tam takmer každý deň. V piatok večer ulica a jej okolie ožilo. Ľudia sa sem chodia zabávať. Pribudli aj policajné hliadky.

Ti, čo sa na Obchodnej zabávajú, ju za nebezpečnú väčšinou nepovažujú. Naopak, tí, čo na Obchodnej pracujú – čašníci či barmani – to vidia inak.

Po dobití Henryho mal prehlásiť „tak mu treba“

Pred rokom, presne 26. mája, sa nadránom prechádzal po centre hlavného mesta Filipínec Henry Acorda. Spolu s ním boli dve kolegyne. Tie už predtým obťažoval opitý muž Juraj Hossu. A nechcel prestať.

Odporúčané
20 veľkých pív a 10 poldeci vodky malo viesť k zabitiu, po ktorom agresor údajne prehlásil „tak mu treba“ (Aktualizované) 20 veľkých pív a 10 poldeci vodky malo viesť k zabitiu, po ktorom agresor údajne prehlásil „tak mu treba“ (Aktualizované) 27. apríla 2019, 17:24

Henry sa dievčat zastal, čo sa mu napokon stalo osudným. Agresor z Dunajskej stredy cudzinca napadol. „Myslel som si, že Henry chce nejako škodiť tým dievčatám, považoval som ho za pasáka,“ opísal na súde násilník dôvody, prečo zaútočil a dodal, že v ten deň vypil 10 poldeci vodky a 20 veľkých pív. Do toho užil antidepresívum Paretin a liek proti úzkosti Lexaurin.

Hossu je už na prvý pohľad obrovský kus chlapa. V podnapitom stave zneužil svoju silu, aby si zrejme niečo dokázal. Keď Henry ležal na chodníku, dievčatá sa mu snažili pomôcť. Útočník neprejavil ani štipku súcitu po tom, čo to prehnal.

Obchodná po streľbe strážia desiatky policajtov
Obchodná po streľbe strážia desiatky policajtov Zdroj: Martin Baumann/TASR

Práve naopak. Vytiahol mobil, jednou nohou mu stúpil na hruď a začal  si Henryho fotiť. Miesto toho, aby Filipíncovi pomohol, ho ešte prefackal. „Veľmi ma to mrzí a do konca života si to budem vyčítať,“ kajal sa Hossu na súde. Henry o niekoľko dní zomrel. Podľa jednej zo svedeckých výpovedí mal po zbití Henryho arogantne prehlásiť „tak mu treba“.

Hossu sa na súde priznal, dostal šesťročný trest. Krajská prokuratúra sa voči verdiktu odvolala.

Takmer presne o rok sa na tej istej ulici strieľalo

Na Obchodnej ulici v Bratislave sa 31. mája udiala nevídaná dráma. Muž mal nožom napadnúť zamestnanca bezpečnostnej služby finančnej správy a takto ozbrojený sa začal pohybovať po centre Bratislavy. Prvá hliadka bola podľa polície na mieste do siedmich minút.

„Vyhrážal sa okoloidúcim ľudom, vrátane tých, ktorí ho prenasledovali a natáčali si ho na mobil. Najbližšia policajná hliadka išla k nemu. Vyhrážky pokračovali naďalej, muž sa oháňal nožom, bol nebezpečný pre svoje okolie a samotných policajtov, a preto hliadka použila služobnú zbraň,“ napísala polícia na sociálnej sieti.

Obchodná po streľbe strážia desiatky policajtov
Obchodná po streľbe strážia desiatky policajtov Zdroj: Jaroslav Novák/TASR

Muži zákona museli napokon použiť zbrane. Okrem útočníka bolo postrelené aj 14-ročné dievča. Na Obchodnej ulici boli v tom čase desiatky ľudí. To, či bol postup policajtov správny, momentálne vyšetruje inšpekcia Ministerstva vnútra SR.

Odporúčané
Aktualizované: Na Obchodnej ulici v Bratislave sa strieľalo, muž vraj útočil na policajtov Aktualizované: Na Obchodnej ulici v Bratislave sa strieľalo, muž vraj útočil na policajtov 31. mája 2019, 15:57

Ísť po Obchodnej v noci bol vždy tak trochu risk

Je Obchodná ulica bezpečná cez deň aj noc? Túto otázku si pokladá azda každý, kto ulicou pravidelne prechádza. Strávili sme preto celú noc na obchodnej ulici. Chceli sme vedieť, aké opatrenia sa zaviedli od incidentu, kedy boli po streľbe z policajnej zbrane zranení dvaja ľudia.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 66429 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerá Obchodná ulica po incidente
  • Ako reagovalo mesto a polícia
  • Koľko policajtov sme za jediný večer stretli
  • Ako vnímajú Obchodnú ľudia, ktorí tam počas víkendov pracujú
  • Ako situáciu vníma primátor Matúš Vallo
  • Čo si myslí o opatreniach sociologička
Domov
Zdieľať
Diskusia