Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. júna 2019, 14:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vybíjaná je nástrojom útlaku a dehumanizuje žiakov, hovoria výskumníci

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Výskumníci sa o vybíjanú začali zaujímať po rozhovoroch so žiakmi.

Keď sa skupina výskumníkov začala zaujímať o vyučovanie telesnej výchovy na stredných školách, množstvo žiakov smutne konštatovalo, že najviac neznášajú vybíjanú. Výskumníci preto skúmali pozadie tejto športovej aktivity a zistili, že vybíjaná dokáže do životov študentov vnášať dehumanizáciu a utláčanie, upozorňuje Washington Post.

Autori štúdie porovnávali vnímanie vybíjanej s teóriou politológa Irisa Mariona Younga z roku 1990, ktorú predstavil v článku Five Faces of Oppression.


Na prvom mieste Young uvádza vykorisťovanie a pokračuje cez marginalizáciu, bezmocnosť, kultúrny imperializmus až po násilie. V praxi to znamená, že tieto faktory sa prejavujú v súťaživosti žiakov počas vybíjanej, pretože zatiaľ čo skutočná súťaž by mala byť založená na rovnocenných tímoch, študenti si zvyknú navyberať najzručnejších žiakov do jedného tímu a nad tým druhým potom dominovať.

Joe Butler z University of British Columbia podotkol, že myšlienka vybíjanej, ktorú si možno väčšina z nás ani neuvedomuje, spočíva v schvaľovaní ubližovania menej zručným jedincom s cieľom zvíťaziť.

Aj takýmto spôsobom dochádza k dehumanizácii človeka, pretože vybíjaná podľa výskumu umocňuje pocit, že na prejavoch zlosti voči vybraným jednotlivcom nie je nič zlé – zároveň týchto žiakov označuje za menejcenných, pretože sa nevedia tak efektívne uhýbať a vyhrávať.

Domov
Zdieľať
Diskusia