Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. mája 2019, 17:57
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Neľútostný súboj Al Pacina a Roberta De Nira je nezabudnuteľnou peckou a jednou z najlepších kriminálok vôbec

Neľútostný súboj Al Pacina a Roberta De Nira je nezabudnuteľnou peckou a jednou z najlepších kriminálok vôbec
Zdroj: Miramax Films
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Aj tento víkend pre teba máme niekoľko skvelých tipov.

Vitaj pri ďalšej časti našej pravidelnej sobotnej rubriky Tipy na filmy. V nej ti opäť raz odporučíme trojicu projektov, ktorým by si podľa nás určite mal dať šancu.

Oskar Almássy – Neľútostný súboj (Heat, réžia: Michael Mann, 1995)

Neil McCauley (Robert de Niro) je profesionálnym lupičom, ktorý so svojou bandou ukradol dlhopisy bohatého magnáta. Akcia však nešla presne podľa plánov, čo si nakoniec vyžiadalo niekoľko obetí. Navyše, v pätách im je Vincent Hanna (Al Pacino), detektív, ktorý je svojej práci oddaný rovnako, ako jeho náprotivok na opačnej strane zákona.

A tak začína neľútostný súboj dvoch mužov a bezpochyby jedna z najlepších kriminálok všetkých čias. Táto (takmer) trojhodinová pecka však nie je až taká akčná, ako by si si mohol na prvý pohľad myslieť. Akciu si tu divák popri komorných pasážach užije iba výnimočne, no keď už ju režisér Michal Mann naservíruje, naješ sa skutočne do sýtosti.

Heat je remeselne aj herecky vynikajúco zvládnutou lahôdkou, ktorá ponúka množstvo nezabudnuteľných momentov, a to vrátane poriadne intenzívnej prestrelky v uliciach Los Angeles. Absolútna povinnosť pre všetkých fanúšikov žánru! 10/10


Dušan Šutarík – Comeback (réžia: Miro Remo, 2014)

Pozoruhodný slovenský dokumentárny film Comeback od Mira Rema sleduje dvoch väzňov, ktorí sa po dlhých rokoch väzenia ocitnú na slobode. Dokážu však ešte vo svete vôbec fungovať alebo sa po čase zase vrátia za mreže?

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Film je solídne natočený, pomerne naturalistický (o brutálnych činoch sa často len hovorí, ale aj tak z toho behá mráz po chrbte) a neberúci si servítky. Zároveň ponúka divákovi mnoho podnetov na premýšľanie. Okrem iného aj o tom, či väzenia naozaj spĺňajú úlohu nápravných ústavov.

Na zamyslenie sú aj prísne zákony, ktoré často veľmi neprimerane trestajú pomerne banálne trestné činy. Skrátka po všetkých stránkach vydarený film, ktorý rozhodne stojí za pozretie. 8/10

Šimon Kucka – Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men, réžia: Coen Brothers, 2007)

Llewelyn Moss (Josh Brolin) sa vybral na lov divokej zveri do púšte, no po tom, čo tam objavil, sa ňou sám stal. Táto krajina nie je pre starých od ikonickej režisérskej dvojky zvanej Coen Brothers je westernom, ktorý sa odohráva v súčasnosti. Kone boli nahradené autami a namiesto revolverov sa tu strieľa zo... vzduchových pištolí?

Geniálny scenár je cítiť v každej scéne, aj keď je čo i bez jediného slova. Napätie totiž preniká cez obrazovku až ku divákovi a zarezáva sa mu hlboko, hlboko pod kožu. Scény sú často bez akéhokoľvek zvukového doprovodu, čo ešte väčšmi evokuje nepríjemný pocit a chlad hlavných postáv. V nich sa predstavili Josh Brolin ako Llewelyn Moss, Tommy Lee Jones ako texaský ranger a Javier Bardem v jednej zo svojich najlepších (ak nie tej vôbec najlepšej) úlohe ako zabijak Anton Chigurh.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Stvárnenie tejto postavy mu vynieslo Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, pričom samotný film získal Oscara za najlepší film roku 2007. Brilantná kamera Rogera Deakinsa už iba dodáva bodku za perfektným kinematografickým zážitkom. Jedna z najvydarenejších snímok 21. storočia. 10/10

Domov
Zdieľať
Diskusia