Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2019, 12:47
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Smrteľná radiácia, zvracanie a krvavé tváre obetí. Chernobyl od HBO odštartoval skutočne bravúrne

Smrteľná radiácia, zvracanie a krvavé tváre obetí. Chernobyl od HBO odštartoval skutočne bravúrne
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Ak by sme ti počas sledovania Game of Thrones mali od HBO odporučiť nejakú novinku, dozaista by to bol práve Chernobyl.

Jadrová havária v Černobyle z roku 1986 svojho času zasiahla svet a od danej doby sme o tejto tragédii mohli vidieť množstvo dokumentárnych filmov. HBO sa však rozhodlo natočiť krátku, 5-dielnu minisériu, ktorú sme si predstavili ešte v priebehu minulého mesiaca. Záujem Čechov a Slovákov o Chernobyl od HBO bol značný, a tak sme sa rozhodli posvietiť si na prvú časť a usúdiť, či seriál stojí za to.

Na rovinu môžem povedať, že pokiaľ si v nasledujúcich štyroch epizódach Chernobyl udrží kvalitu úvodnej časti, alebo ju ešte o malý kúsok prevýši, máme sa rozhodne na čo tešiť. Neviem síce, či sa tvorcovia v priebehu prvej hodiny presným spôsobom trafili do všetkých historicky známych faktov, ale v každom prípade ma dokázali výraznou atmosférou tejto tragédie poriadne zaujať.

Nasadení hasiči netušili, do akej hrôzy sa vlastne ženú

Smrteľná radiácia, zvracanie a krvavé tváre obetí. Chernobyl od HBO odštartoval skutočne bravúrne
Zdroj: HBO

V čase výbuchu už väčšina ľudí z blízkeho mestečka Pripjať spala, ale pracovníci Černobyľskej atómovej elektrárne V. I. Lenina mali plné ruky práce, rovnako ako zravotnícky personál z neďalekej nemocnice. Príbeh Chernobylu sme v prvej časti sledovali z pohľadu obyčajných ľudí mesta Pripjať, pracovníkov elektrárne, hasičského zboru či nemocnice, no a samozrejme aj z pohľadu miestnych pohlavárov.

Kontrast medzi jednotlivými skupinami postáv fantastickým spôsobom poukazuje na to, ako približne mohli túto udalosť vnímať priamo nezainteresovaní obyvatelia mesta, hasiči bojujúci s ohňom, adrenalínom a strachom naplnení pracovníci elektrárne či samotné vedenie.

V rámci prvej skupiny musím vyzdvihnúť svojím spôsobom až smutne humornú scénu, kedy jedna zo ženských postáv označí žiaru nad horiacou elektrárňou za krásnu. Keby si spomínaná pani uvedomila, čo sa vlastne stalo a že je každý z nich vystavený smrteľnému nebezpečiu, určite by sa príliš neradovala. V danom momente si samozrejme nemohla uvedomiť, že išlo o výbuch jadra, kvôli ktorému sa černobyľská havária zapíše do histórie čiernymi písmenami.

Odpor rozkazom by bol prísne trestaný

Smrteľná radiácia, zvracanie a krvavé tváre obetí. Chernobyl od HBO odštartoval skutočne bravúrne
Zdroj: HBO

Pracovníci z elektrárne si samozrejme uvedomovali, že ich takáto chyba môže stáť miesto a dobre vedeli, že pokiaľ nebudú poslúchať zástupcu hlavného inžiniera Anatolija Ďatlova, môžu dopadnúť veľmi zle. Svoju aroganciu nám stihol herecký predstaviteľ Ďatlova ukázať v priebehu prvej epizódy hneď niekoľkokrát.

Hasičský zbor po príchode na miesto vykonával svoju prácu poctivo, no ani jeden z nich si v tej chvíli neuvedomil, že sa vystavuje obrovskému množstvu nebezpečnej radiácie. Hasič Vasily Ignatenko, jedna z hlavných postáv, ktorá nás bude v seriáli sprevádzať, dokonca svoju ženu Lyudmillu pred odchodom z domu presviedčal, aby si nerobila starosti. Bude však veľmi zaujímavé, no možno až nepríjemné sledovať, akým spôsobom bude kvôli rozšírenej radiácii ohrozený Vasilyho (a nielen jeho) život.

Vedenie muselo vyriešiť, ako sa k tejto situácii postaviť

Smrteľná radiácia, zvracanie a krvavé tváre obetí. Chernobyl od HBO odštartoval skutočne bravúrne
Zdroj: HBO

Nemocničný personál sa až do výbuchu elektrárne staral o obyčajné pôrody miestnych žien, ale už čoskoro bude musieť prijímať prvé obete černobyľskej tragédie. Najzaujímavejší pohľad nám však tvorcovia poskytli prostredníctvom vedenia elektrárne a členov výkonného výboru v Pripjati.

Tí sa dostavili do atómového krytu, ktorý by mal údajne odolať aj jadrovej bombe Američanov (milé poukázanie na „priateľské“ vzťahy medzi ZSSR a USA) a spoločne rozhodovali o tom, akú tvár pred svetom zachovať. Pochopiteľne si spočiatku iba málokto dokázal pripustiť, že množstvo radiácie vo vzduchu je naozaj priveľké.

Smrteľná radiácia, zvracanie a krvavé tváre obetí. Chernobyl od HBO odštartoval skutočne bravúrne
Zdroj: HBO

Aké boli teda možnosti? Evakuácia? Uzavretie mesta a prerušenie telefónneho spojenia? Pokiaľ priebeh tejto neslávne známej tragédie poznáš už z dokumentov, možno si spomenieš na najznámejšie obete havárie a taktiež na to, kto bol za celú udalosť potrestaný. V tomto bode teda seriál príliš nemá v čom prekvapiť. Ide totiž o historicky známu udalosť, ktorej následky sú všeobecne známe.

Ale vnímať na vlastné oči dopad jadrovej katastrofy na obyčajný ľud, pracovníkov ohrozených obrovským množstvom radiácie a zákulisné hry vedenia, je skutočne napínavým pohľadom do minulosti.

Malou čerešničkou na torte pre Slovákov a Čechov sú samozrejme dobre známe komunistické paneláky a taktiež detské ihriská, na ktorých budeš môcť pozorovať rovnaký druh zábavných príslušenstiev, na aké si liezol ako malý chlapec. Uznaj sám, nehral si na takejto „preliezke“ staré známe Zem je láva?

Pravidelné zvracenie a krvavé tváre obetí. Chernobyl od HBO odštartoval skutočne bravúrne
Pravidelné zvracenie a krvavé tváre obetí. Chernobyl od HBO odštartoval skutočne bravúrne Zdroj: HBO

Chernobyl od HBO má výnimočný potenciál a pokiaľ sa mu podarí udržať kvalitu, ktorú sme mohli vidieť v prvej časti, určite budeme môcť na konci seriálu hovoriť o divácky mimoriadne úspešnom seriáli.

Je síce pravda, že množstvo neznámych mien pracovníkov elektrárne či vedenia môže byť pre divákov neznalých jednotlivých aktérov tragédie mierne mätúce (ak máš nasledované dokumenty, zorientuješ sa určite rýchlejšie), no veríme, že v priebehu ďalších štyroch častí si pozorný divák v tomto miernom chaose nájde svoj systém. Prvej časti udeľujem deväť bodov z desiatich.

Priebeh udalostí je navyše zatiaľ opisovaný celkom zrozumiteľne a určite nemusíš byť jadrovým fyzikom na to, aby si pochopil, že výbuch jadra reaktora rovná sa poriadne, ale poriadne veľký problém. Nasledujúca časť bude mať premiéru 14. mája (květen) a po toľkých pozitívnych slovách azda nemusíme ani zdôrazňovať, že ti seriál rozhodne odporúčame sledovať spoločne s nami.

Domov
Zdieľať
Diskusia