Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. apríla 2019, 21:00
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Je lekárska marihuana účinným liekom proti nespavosti?

Je lekárska marihuana účinným liekom proti nespavosti?
Zdroj: unsplash.com / Shane Rounce
ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložiť Uložené

Marihuana ako novodobý liek na nespavosť?

Spánok je neoddeliteľnou súčasťou života. Avšak v dnešnej uponáhľanej dobe je kvalitný spánok stále väčším a väčším problémom. Problémy s nespavosťou trápia každoročne viac ľudí. Tí sa následne ocitajú v ordináciách lekárov, ktorí zväčša tento problém ľahko vyriešia predpísaním niektorého z dostupných liekov.

Takéto riešenie je však veľmi krátkodobé a žiadnym spôsobom nerieši samotnú príčinu vzniku nespavosti, ale len jej symptómy, teda nemožnosť zaspať či naopak predčasné budenie. Treba však podotknúť, že problémy so spánkom sa niekedy prejavia u každého z nás. Nedostatok spánku v nás vyvoláva pocity nespokojnosti a podráždenosti, taktiež sa objavujú problémy s pozornosťou a zníženým výkonom v práci či škole.

Príčinou býva najčastejšie stres, ktorý môže prameniť z školských či pracovných povinností, no ani vzťahové problémy nás nenechávajú chladnými a vo veľkej miere sa na kvalite nášho spánku prejavia. Tento druh nespavosti je však len krátkodobý a po pár dňoch, či po vyriešení danej situácie, vymizne.

Je lekárska marihuana účinným liekom proti nespavosti? Výsledky ťa zrejme prekvapia
Je lekárska marihuana účinným liekom proti nespavosti? Výsledky ťa zrejme prekvapia Zdroj: unsplash.com / Annie Spratt

Akonáhle ale problémy so spánkom pretrvávajú niekoľko týždňov, človek je nútený experimentovať s rôznymi bylinami, doplnkami stravy či napokon so samotnými liekmi na predpis. S pribúdajúcim vekom sa tento problém navyše zhoršuje.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Bohužiaľ, ani v dnešnej dobe nie je stále vyvinutý liek na nespavosť, ktorý by nahrádzal prirodzený spánkový cyklus, teda prirodzené striedanie REM a non-REM fázy. Čo je však ešte horšie, opakovaným užívaním súčasných sedatív vzniká tolerancia, ktorá spôsobí, že pacient potrebuje na ten istý efekt stále väčšiu dávku liečiva. Po ich vysadení sa navyše u početnej skupiny objavia nepríjemné abstinenčné príznaky ako nočné mory či práve nespavosť.

Medzi najčastejšie predpisované sedatíva v našich končinách patria Sanval, Stilnox či Hypnogen, čo je vlastne stále ten istý liek, keďže všetky obsahujú zolpidémiumtartarát. O problémoch spojených s liekmi na spanie si môžeš prečítať v našom nedávnom článku.

Stále viac ľudí sa preto obracia na prírodné produkty, medzi ktoré patrí napríklad aj marihuana. Skutočne však vie byť v boji proti nespavosti táto celosvetovo hojne užívaná zelená rastlina nápomocná?

Na túto otázku sa snažili odpovedať vedci už v 70. rokoch, avšak kvôli vtedy oveľa prísnejšej legislatíve nebolo možné vykonávať štúdie na dostatočne vysokej úrovni. Spoločnosť si aj cez to všetko vsugerovala do hlavy, že marihuana má na spánok určite pozitívny prínos. Vyvoláva predsa ospalosť a človek sa po nej cíti maximálne zrelaxovaný.

Komplexnú odpoveď na tuto otázku ponúkajú viaceré štúdie, ktoré problematikou v posledných rokoch zaoberali (napríklad výskum 2017, výskum 2016, výskum 2016, výskum 2014).

V prvom rade treba povedať, že bezpečnosť lekárskej marihuany je na rovnakej úrovni ako bezpečnosť každého iného lieku na predpis. Bohužiaľ však nepatríme medzi pokrokové krajiny, kde by zákonodarcovia pristúpili k takejto legislatíve. 

Odporúčané
Jeho otca odsúdili na 15 rokov za konope, príde aj o dom: Navštevujeme ho raz do mesiaca, plakať pred ním nechceme (Rozhovor) Jeho otca odsúdili na 15 rokov za konope, príde aj o dom: Navštevujeme ho raz do mesiaca, plakať pred ním nechceme (Rozhovor) 4. mája 2023, 17:00

Na čo teda vedci prišli? Tieto výskumy odhalili, že lekárska marihuana zdieľa mnoho rovnakých či podobných problémov s liekmi na predpis. Testy ukázali, že lekárska forma marihuany nezlepšuje ani kvalitu spánku, ani neznižuje jej závažnosť. Taktiež teda nevytvára prirodzené striedanie spánkových cyklov, čo sa v závislosti od dávky ukazuje na zhoršenej kvalite spánku.

Je lekárska marihuana účinným liekom proti nespavosti? Výsledky ťa zrejme prekvapia
Je lekárska marihuana účinným liekom proti nespavosti? Výsledky ťa zrejme prekvapia Zdroj: unsplash.com / Thought Catalog

Príčina zhoršenej kvality spánku súvisí so skutočnosťou, že endogénny kanabinoidný neurotransmiterový systém v našom mozgu nie je priamo zapojený do riadenia alebo udržiavania normálnych spánkových cyklov.

V prípade marihuany to znamená, že podporuje tzv. non-REM spánok, čo je fáza spánku, v ktorej sa človeku nesnívajú sny a inak sa nazýva aj ortodoxný spánok. Naopak ale narúša, resp. znižuje čas strávený v REM (rapid eye movement) spánku, v ktorom prirodzene snívame.

Práve nedostatok REM spánku má na naše telo mnoho neblahých dôsledkov ako poruchy nálad, podráždenosť či zvýšené riziko obezity. Požitie marihuany pred spaním odhalilo aj častejšie nočné budenie. U pacientov s diagnostikovanou depresiou dokonca marihuana výrazne zhoršila kvalitu spánku.

Naopak sa ukázala ako prospešná u ľudí trpiacich chronickými bolesťami, u ktorých významne kvalitu spánku zlepšila. Zlepšenie sa však udialo najmä prostredníctvom schopnosti zmierniť bolesť a nie samotným ovplyvnením spánkových cyklov. Pacientom trpiacim sklerózou multiplex, periférnou neuropatickou bolesťou či nádorovou bolesťou tak skutočne dokázala odhaliť aj svoje pozitívne účinky.  

Je lekárska marihuana účinným liekom proti nespavosti? Výsledky ťa zrejme prekvapia
Je lekárska marihuana účinným liekom proti nespavosti? Výsledky ťa zrejme prekvapia Zdroj: unsplash.com / Esteban Lopez

Výskum z roku 2016 zistil, že denné užívanie marihuany u adolescentov, ktorí nevykazovali žiadne poruchy so spánkom, viedlo k zhoršeniu celkovej kvality ich spánku. Na štúdii sa podieľalo 98 dobrovoľníkov, ktorých priemerní vek bol 22 rokov. 

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom, keď fajčíš marihuanu? Frekvencia srdca sa zvýši aj o 50 úderov za minútu, za pocit eufórie môže dopamín Čo sa deje s tvojím telom, keď fajčíš marihuanu? Frekvencia srdca sa zvýši aj o 50 úderov za minútu, za pocit eufórie môže dopamín 26. februára 2023, 9:30

Taktiež ako u bežných liekov na predpis, aj u marihuany sa po jej vysadení dostavujú mnohé vedľajšie účinky vrátane nespavosti či zhoršenej kvality spánku. Štúdie z posledných rokov teda ukázali, že lekárska marihuana nie je ani náhodou nadradená bežným medikamentom, čo sa týka liečby nespavosti, no výskumníci i tak nepoľavujú a aj naďalej sa v tejto problematike snažia prísť s novými zisteniami.

A ak náhodou aj ty patríš do skupiny ľudí, pre ktorých je kvalitný spánok problémom, pred invazívnejšími riešeniami skús najprv tie jednoduchšie. Chod spať a stávaj vždy približne v  rovnakom čase, a to aj počas víkendov, pred spaním sa vyhni ťažkým a mastným jedlám a samozrejme kofeínu.

Domov
Zdieľať
Diskusia