Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2019, 16:10
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Muž okradol Facebook a Google o 120 miliónov dolárov. Posielal im falošné faktúry, ktoré mu aj tak zaplatili

TECH FACEBOOK GOOGLE
Uložiť Uložené

Muž z Litvy využil obrovskú veľkosť internetových gigantov.

V priebehu rokov 2013 až 2015 okradol litovský občan Evaldas Rimasauskas internetových gigantov Facebook a Google dohromady o približne 122 miliónov dolárov. Obrovskú čiastku od týchto firiem vylákal zdanlivo jednoduchým spôsobom, tváril sa, že zastupuje spoločnosť z Taiwanu a posielal im falošné faktúry, ako BuzzFeed News zistili pomocou súdnych dokumentov.

Spoliehal sa na veľkosť technologických firiem, pretože mal dojem, že v nich účtovné oddelenie často ani nevie, či takáto firma spolupracuje alebo nespolupracuje s mnohými externými dodávateľmi. Táto teória sa mu potvrdila, keď začal faktúry skutočne upravovať a posielať s nádejou, že budú zaplatené.


Niekoľko rokov dokázal spoločnosti klamať, ale napokon ho vyšetrovatelia dolapili. Na súde v New Yorku sa priznal k spáchaniu podvodu, zatiaľ však sudca nevyriekol záverečný verdikt. V tejto chvíli mu len udelil povinnosť vyplatiť 50 miliónov dolárov a prokurátor ho obvinil aj z krádeže identity a prania špinavých peňazí.

Odporúčané
Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať 15. júla 2023, 9:30

V súdnych dokumentoch sa dokonca objavilo aj Slovensko. Litovčan Evaldas si mal bankami v našej krajine pomáhať pri posielaní peňazí na málo vystopovateľné účty v zahraničí. Peniaze prešli krajinami ako Lotyšško, Litva, Slovensko, Cyprus či ázijský Hongkong.

Na sociálnych sieťach sa ľudia hneď začali zamýšľať nad tým, koľko ľudí zarábalo alebo zarába podobným spôsobom bez toho, aby sa o nich firmy kedykoľvek dozvedeli. V komentároch písali, že keby si Litovčan nechcel nahrabať príliš veľké množstvo peňazí, čo 122 miliónov dolárov nepochybne je, nemusel by možno skončiť na súde.

Jeden užívateľ priznal, že kedysi pracoval vo väčšej technologickej firme ako softvérový inžinier a z času na čas si všimol aj faktúru, ktorá vyzerala neprofesionálne, ale nijak ju neriešil. Netrúfol si odhadnúť, koľko takýchto faktúr mohlo cez firmu prejsť.

Domov
Zdieľať
Diskusia